HAMAS SPREMAN DA OSLOBODI TAOCE! Militanti se oglasili nakon žestokih sukoba u Gazi
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

najnovija vest

HAMAS SPREMAN DA OSLOBODI TAOCE! Militanti se oglasili nakon žestokih sukoba u Gazi

Marzuk navodi da trenutno nema napretka u pregovorima o oslobađanju izraelskih talaca koje je zarobio Hamas

Objavljeno:

Hamas navodi da je spreman da oslobodi sve civilnetaoce, ali ne i zarobljene pripadnike izraelske vojske!

- Za njihovo oslobađanje potrebni su pregovori i međusobna razmena zarobljenika sa Izraelom - rekao je šef odeljenja za spoljne odnose te palestinske grupe Musa Abu Marzuk za RIA.

Marzuk navodi da trenutno nema napretka u pregovorima o oslobađanju izraelskih talaca koje je zarobio Hamas.

- Naš stav je da taoce podelimo u dve kategorije. Jedna su nevini civili koji će biti oslobođeni jer na njima nema krivice. Njihovo hvatanje je rezultat haosa koji je nastao posle poraza izraelskih brigada u Gazi, a mi ćemo ih osloboditi kada se za to stvore uslovi. Za oslobađanje vojske su potrebni pregovori i razmena zarobljenika. Zarobili smo stotine vojnog osoblja - dodao je Marzuk.

Hamas je prema njegovim rečima od ruskog ministarstva spoljnih poslova dobio spisak od osam Rusa koji su možda među taocima i spreman je da ih oslobodi.

- Dobili smo spisak državljana koji imaju dvojno državljanstvo. Veoma smo pažljivi prema toj listi i pažljivo ćemo je obraditi jer na Rusiju gledamo kao na najbližeg prijatelja. Civile koji su odvedeni i koji su sada u Gazi tretiramo kao goste. Sada tražimo te ljude, teško je, ali tražimo i pustićemo ih čim ih nađemo uprkos poteškoćama zbog trenutne situacije - navodi Marzuk.

IDF je danas saopštila da je nakon najjačeg bombardovanja Gaze od početka sukoba pokrenula kopnenu intervenciju širih razmera.

(Espreso/Kurir.rs/RIA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.