21. DAN RATA: Izraelske kopnene snage pojačavaju OPERACIJE u Gazi, internet i mobilne usluge PREKINUTE
Foto: AP Photo Fatima Shbair, EPA-EFE MOHAMMED SABER, EPA-EFE ATEF SAFADI, EPA-EFE HAITHAM IMAD

SUKOB

21. DAN RATA: Izraelske kopnene snage pojačavaju OPERACIJE u Gazi, internet i mobilne usluge PREKINUTE

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 21. dan

Objavljeno: 23:59h

Nekoliko jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), podsetimo, ušlo je u četvrtak rano ujutru u severni deo Pojasa Gaze gde su se pripremale za predstojeću kopnenu operaciju nanoseći štetu infrastrukturi palestinskih militantnih grupa. Nastavljeni su i masovni vazdušni udari na Gazu.

Izraelci su saopštili da su ubili još jednog komandanta Hamasa, Hasana al-Abdalaha, a militanti su zauzvrat odgovorili masovnim lansiranjem raketa na izraelske gradove Tel Aviv, Petah Tikvu, Rišon Lecion...

Hezbolah u četvrtak nije pokazao gotovo nikakvu aktivnost, međutim, vojska je nastavila žestoko bombardovanje teritorije južnog Libana. Izviđački dron IDF srušio se u blizini izraelsko-libanske granice.

Delegacija Hamasa posetila je Moskvu dok je u isto vreme zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov navodno vodio pregovore sa predstavnicima militanata u Kataru. Dnevni red tih sastanaka nije poznat. Izrael je oštro protestvovao i tražio da ih Rusija protera.

Lideri Hamasa su izjavili da su spremni da Iranu predaju sve zarobljene civilne taoce.

Sukob, koji je počeo 7. oktobra napadom militanata na Izrael, odneo je do sada oko 10.000 žrtava na obe strane.

1 / 11 Foto: EPA MOHAMMED SABER

Iz časa u čas:

22.50 - Generalna skupština UN pozvala Izrael i Hamas na 'hitno humanitarno primirje'

Generalna skupština UN je večeras velikom većinom glasova pozvala na "trenutno humanitarno primirje" 21. dana rata između Izraela i Hamasa, na dan kada je izraelska vojska najavila "proširivanje" svojih kopnenih operacija u Pojasu Gaze.

Ta neobavezujuća rezolucija koju su osudili Izrael i Sjedinjene Države kritikujući nepominjanje Hamasa, dobila je 120 glasova "Za", 14 "Protiv" i 45 uzdržanih među 193 članice UN.

Po video-snimku zasedanja Srbija je bila među uzdržanima.

22:34 - Izrael razara Gazu

Izraelske vazdušne i kopnene snage pojačavaju svoje operacije u Pojasu Gaze, rekao je portparol izraelske vojske u petak, nakon izveštaja o teškom granatiranju u opkoljenoj enklavi, gde su internet i mobilne usluge prekinute.

22:16 - Hamas zapretio premijeru Izraela

Hamas je spreman za izraelsku invaziju na Gazu zbog napada 7. oktobra, rekao je najviši zvaničnik palestinske terorističke grupe.

21:28 - U toku je intenzivno bombardovanje Pojasa Gaze duž cele severne granice

Vojno krilo Hamasa saopštilo je da odbija kopneni upad izraelske vojske u istočni deo izbegličkog kampa Bureidž u Pojasu Gaze. U toku je, kako se navodi, žestok okršaj.

Hamas je pozvao međunarodnu zajednicu da odmah reaguje kako bi se zaustavilo izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze.

„Pozivamo arapske i muslimanske zemlje i međunarodnu zajednicu da preuzmu odgovornost i odmah deluju kako bi zaustavili zločine i masakre nad našim narodom“, navodi se u saopštenju Hamasa.

21:11 - Izael optužio jemenske pobunjenike

Izrael je saopštio da su za noćašnje eksplozije u egipatskim gradovima Taba i Nuveiba, na obali Crnog mora, odgovorni jemenski pobunjenici Huti koji, kako je naveo portparol Ministarstva spoljnih poslova, žele da nanesu štetu Izraelu.

Izraelski mediji su ranije pisali da su Huti pre nedelju dana pokušali da gađaju teritoriju Izraela preko Crvenog mora, ali da su njihove projektile oborili Saudijska Arabija i SAD.

20:16 - Povećan broj ubijenih

U poslednja 24 sata u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno je još 14 pripadnika Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama, saopštila je ta agencija.

„Time je ukupan broj ubijenih od 7. oktobra povećan na 53“, navodi se u objavi na društvenoj mreži X (Tviter).

20:02 - Počinje invazija na Pojas Gaze?

18:02 - Serija ekslpozija u blizini granice između Izraela i Gaze

Nekoliko glasnih eksplozija viđeno je i čulo se u Gazi u petak dok se Izrael priprema za kopnenu invaziju na palestinsku teritoriju.

Eksplozije su primećene u blizini granice Gaze u južnom Izraelu, gde je strani dopisnik "Foy News" Trej Jingst javio uživo sa lica mesta.

Jingst je izvestio da je Izrael koncentrisao najjaču vatru na pojas Gaze od početka rata 17. oktobra.

U toku su konkretni napori izraelske vojske da pogode ciljeve u severnom delu pojasa Gaze vazdušnim, kopnenim i morskim putem, izvestio je Jingst.

17:31 - IDF: Štab Hamasa ispod bolnice, ugrožavaju i Izraelce i Palestince

Hamas koristi bolnicu Al-Šifa u gradu Gazi kao komandni i kontrolni centar, rekao je portparol IDF Danijel Hagari u petak tokom brifinga.

On je takođe potvrdio da u bolnicama u Gazi ima goriva, podelivši dva snimljena razgovora stanovnika Gaze na tu temu i dajući slušaocima do znanja da su "ove informacije podeljene sa pripadnicima obaveštajne zajednice. Njima je dato sve ovo i više i to su prihvatili."

Hamas koristi Al-Šifu sa svojih 1.500 kreveta i 4.000 članova osoblja, kao i druge strateške i osetljive oblasti - druge bolnice, džamije, centre UNRVA i još mnogo toga - kao štitove za svoju mrežu podzemnih tunela, objasnio je Hagari. Štaviše, dodao je, konkretno u Al-Šifi, Hamas vodi delove svog komandnog i kontrolnog centra u različitim odeljenjima, izvodeći raketne napade na Izrael i druge terorističke aktivnosti.

"Hamas takođe ima ulaz u svoje terorističke tunele iz bolničkih odeljenja", rekao je on. "Sa različitih mesta unutar bolnice možete ući u podzemne tunele."

"Trenutno se teroristi slobodno kreću u bolnici Al Šifa", nastavio je Hagari. "Stotine terorista pobegle su u bolnicu da se sakriju nakon masakra 7. oktobra."

"Hamas ratuje iz bolnica", naglasio je on, dodajući da to "ne samo da ugrožava živote Izraelaca, već i eksploatiše nevine civile u Gazi kao živi štit".

U jednom snimljenom razgovoru između dvoje anonimnih ljudi, koji je IDF objavio, sagovornik B pita: "Gde je glavni štab brigada Al-Kasam?" Sagovornik A odgovara: "Ispod Al-Šifa. Da, štab rukovodstva je pod kompleksom Al-Šife. Kupatila, sedište soba."

15:39 - Galant: Ofanziva na Gazu će biti duga i teška,cilj uništenje mreže tunela Hamasa

Ministar odbrane Izraela Joav Galant izjavio je da se očekuje da uskoro počne kopnena ofanziva na Gazu koja će biti duga i teška, i da ima za cilj da uništi ogromnu mrežu tunela koje koriste Hamas na toj teritoriji.

Galant kaže da će u kopnenoj invaziji biti uključene velike snage, podržane vazdušnim napadima, kao i da će trajati veoma dugo, ali nije izneo detalje, preneo je Tajms of Izrael.

On kaže da će nakon toga uslediti treća faza borbi nižeg intenziteta, kada Izrael bude uništavao "džepove otpora".

14:28 - Makron: Neke evropske zemlje žele da izgrade koalicije za dopremanje pomoći Gazi

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas, posle samita EU u Briselu, da nekoliko evropskih zemalja želi da izgradi koalicije u vezi sa dopremanjem humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Makron je rekao da se u vezi sa tim vode razgovori sa Kiprom i Grčkom i da bi Kipar mogao da bude baza za humanitarne operacije za Gazu, preneo je Rojters.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT

13:35 - Hamas: Ubijeno 7.326 Palestinaca

Ministarstvo zdravlja pod kontrolom Hamasa reklo je da je ubijeno najmanje 7.326 Palestinaca od 7. oktobra.

13:00 - U Pojas Gaze ušlo još deset kamiona sa humanitarnom pomoći

Deset kamiona, koji prevoze humanitarnu pomoć, ušlo

Od kada je Izrael počeo da dozvoljava ulazak humanitarne pomoći pre skoro nedelju dana, do sada su u Pojas Gaze ušla 84 kamiona koja prevoze hranu, lekove i vodu, prenosi Tajms of Izrael.

Za sada još nema dogovora o dopremanju goriva u Gazu.

12:48 - UN: Izrael možda čini ratne zločine

Ujedinjene nacije saopštile su u petak da su zabrinute da su počinjeni ratni zločini u sukobu između Izraela i Hamasa.

- Zabrinuti smo zbog kolektivnog kažnjavanja stanovnika Gaze kao odgovora na okrutne napade Hamasa koji su takođe predstavljali ratne zločine - rekla je portparolka Кancelarije UN za ljudska prava Ravina Šamdasani na konferenciji za novinare u Ženevi.

UN su ranije rekle da pokreću istragu o mogućim ratnim zločinima počinjenim nakon napada Hamasa na južni Izrael i odgovora Izraela koji je uključivao kažnjavajuću vazdušnu kampanju na Gazu dok pokušava da sruši Hamas.

12:15 - SAD uvele nove sankcije pripadnicima Hamasa i Revolucionarne garde

Sjedinjene Američke Države uvele su danas drugi paket sankcija palestinskoj militantnoj grupi Hamas, nakon napada na južne izraelske zajednice 7. oktobra.

U paketu sankcija našli su se zvaničnici Hamasa i Irana, kao i pripadnici islamske Revolucionarne garde, preneo je Rojters.

Ministarstvo finansija SAD navelo je u saopštenju da su mere ciljale dodatnu Hamasovu imovinu i ljude koji olakšavaju izbegavanje sankcija, kao i kompanije povezane sa Hamasom.

11:53 - Hamas: Potrebno vreme da se nađu taoci skriveni u Gazi

Član delegacije palestinskog Hamasa koja je u poseti Rusiji izjavio je danas da je toj organizaciji potrebno vreme da otkrije gde se nalaze svi taoci koji su oteti 7. oktobra u napadu na Izrael.

Zvaničnik Hamasa imenovan kao Abu Hamid rekao je za ruski dnevnik Komersant da je ta organizacija uvek bila voljna da oslobodi civile, ali joj je "potrebno vreme da ih nađe".

On tvrdi da razne organizacije drže taoce i da je potreban prekid vatre kako bi se omogućilo Hamasu da ih nađe i oslobodi.

U oslobađanju talaca, kojih je kako navodi izraelska vojska više od 220, posreduju Katar i Egipat. Do sada su oslobođene četiri žene, dve Amerikanke i dve Izraelke.

Katarski ambasador u SAD Mešal bin Hamad al-Tani razgovarao je sa Izraelcem Avihajem Brodecom čije troje dece je zatočeno u Gazi, javili su izraelski mediji.

Brodec koji je demonstrirao ispred Ministarstva odbrane Izraela u Tel Avivu se zahvalio katarskom izaslaniku na uloženim naporima za oslobađanje talaca.

On je zamolio Al-Tanija da nastavi sa pregovorima kako bi se oslobodila njegova porodica i još tridesetak druge dece koje su oteli ekstremisti.

Delegacija zvaničnika Hamasa, predvođena članom političkog krila Musom Abu Marzukom, se u četvrtak u Moskvi sastala sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Mihailom Bogdanovim i razgovarala o oslobađanju talaca.

Izrael je oštro kritikovao Rusiju što je bila domaćin zvaničnicima Hamasa.

11:24 - UN: Još 8 kamiona sa hranom, lekovima i vodom danas stiže u Pojas Gaze

Očekuje se da će još osam kamiona sa hranom, lekovima i vodom danas stići u Pojas Gaze, saopštila je humanitarna koordinatorka UN Lin Hejstings.

"Stigli smo do otprilike 74 kamiona. Danas očekujemo još osam ili nešto više", rekla je Hejstings novinarima u Ženevi, prenosi Rojters.

Ona je dodala da se sa Izraelom vode detaljni pregovori u pokušaju da se obezbedi više humanitarnih prelaza u gusto naseljenu palestinsku enklavu, koja je pod neprestanim vazdušnim napadima.

"Pored tehničkih i bezbednosnih problema, postoje i politička pitanja, postoji određeni pritisak na vladu Izraela u smislu njene unutrašnje politike“, saopštila je Hejstings.

08:00 - Šef Hamasa: Brigade Al Kasam nastaviće da pojačavaju napade

Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije rekao je da vojno krilo Hamasa Brigade Al Kasam nastaviti da pojačava napade i da je "otpor" u Gazi nepokolebljiv.

Hanije je istakao da će izraelski napadi u Gazi destabilizovati ceo region, kao i da niko ne može da predvidi kako će se stvari dalje odvijati, objavila je Al Džazira.

Ismail Hanije
Ismail Hanije foto: EPA/ALI ALI

07:46 - Tenkovi ponovo ušli u Pojas Gaze

IDF je preko noći ponovo poslala tenkove i trupe u Pojas Gaze.

Na meti su bili operativci i lokacije Hamasa.

- Napad u blizini naselja Šujaja izvele su pešadija, borbena inžinjerija i oklopne snage, a bespilotne letelice i borbeni helikopteri izraelskog vazduhoplovstva su pružali vazdušno pokrivanje - navodi vojska.

IDF kaže da su artiljerijski i vazdušni napadi izvedeni na lokacije koje pripadaju Hamasu - uključujući mesta za lansiranje protivtenkovskih vođenih raketa i komandne centre.

Izraelske snage napustile su područje posle nekoliko sati, a nema izveštaja o povređenima.

Snage IDF, podsetimo, nakratko ulaze u Pojas Gaze drugu noć zaredom uoči očekivane pune kopnene ofanzive.

Bonus video: IZRAEL NIJE SPREMAN ZA SUKOB SA IRANOM! Zoronjić: Ukoliko krenu u kopnenu ofanzivu postoje DVE MOGUĆNOSTI kako će se to završiti

02:07

IZRAEL NIJE SPREMAN ZA SUKOB SA IRANOM! Zoronjić: Ukoliko krenu u kopnenu ofanzivu postoje DVE MOGUĆNOSTI kako će se to završiti

(Espreso/ Kurir/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.