"ZBOG STANJA U GAZI DANTEOV PAKAO IZGLEDA KAO ČAJANKA": Lekar o stanju u bolnicama,trudnice se PREVREMENO PORAĐAJU
Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

OGROMNA TUGA

"ZBOG STANJA U GAZI DANTEOV PAKAO IZGLEDA KAO ČAJANKA": Lekar o stanju u bolnicama,trudnice se PREVREMENO PORAĐAJU

Dr Gilbert je rekao da medicinsko osoblje pokušava nekako da radi svoj posao dok se bori sa strahom za vlastite porodice i tugom zbog stradalih rođaka ili prijatelja

Objavljeno:

Mads Gilbert iz Norveškog odbora za pomoć, koji u Egiptu čeka na ulazak u Gazu, rekao je BBC-u da su njegovi kolege unutar Gaze opisali užase koji su tamo svakodnevnica.

- Zamislite bolnicu sa 5.000-15.000 civilnih izbeglica, pretrpanu pacijentima kojima je potrebna hirurška njega, a onda se svetla gase. Mislim da možete da zamisliti koliko je to teško - rekao je on.

"Trudnice se prevremeno porađaju od stresa"

Desetine ljudi su ozbiljno povređeni kao posledica izraelskog bombardiranja, rekao je on, dodajući da se trudnice prevremeno porađaju od stresa.

- Još je izazova pred nama, jer ograničeni pristup čistoj vodi i hrani može da izazove velike epidemije bolesti – rekao je on, preneo je Index.hr.

Izrael, Palestina, Rat u Palestini, Gaza
foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Ključna oprema bez struje

Unutar bolnica je ključna oprema poput respiratora, monitora, pumpi za infuziju i neonatalnih inkubatora bez struje. Gilbert je takođe opisao snimak koji mu je poslao lekar iz Gaze na kojem se vidi drugi doktor kako čuči ispred bolnice u šoku, nakon što je saznao da mu je cela porodica ubijena.

Dr Gilbert je rekao da medicinsko osoblje pokušava nekako da radi svoj posao dok se bori sa strahom za vlastite porodice i tugom zbog stradalih rođaka ili prijatelja.

- Zbog stanja u Gazi Danteov pakao izgleda kao čajanka – rekao je on, odnoseći se na poznati italijanski ep o paklu.

Najnovije informacije o dešavanjima u ratu na Bliskom istoku čitajte u našem blogu.

Bonus video:

04:01

IZRAEL NE BI TREBALO DA SE PONAŠA KAO HAMAS Đukić: Pretrpeli su užasan udarac, imaju prava na odgovor, ali NE OVAKO NEMILOSRDAN

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.