ERDOGAN SAOPŠTIO JAKO VAŽNE VESTI! Ovo će uticati na CEO SVET, pazite šta je ODLUČIO!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

nato alijansa

ERDOGAN SAOPŠTIO JAKO VAŽNE VESTI! Ovo će uticati na CEO SVET, pazite šta je ODLUČIO!

Erdogan odobrio ulazak Švedske u NATO

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak je parlamentu na ratifikaciju podneo predlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO.

Informaciju je prenelo tursko predsedništvo. Vlada Švedske saopštila je juče da očekuje kako će Turska početi s ratifikacijom članstva ove zemlje u NATO.

Pozitivni signali iz Ankare dolaze u isto vreme kada je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio posetu Stokholmu gde će obaviti niz sastanaka sa čelnicima vlade.

Erdogan je odgađao ratifikaciju švedskog članstva, optužujući Stokholm da je previše blag prema kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra bezbednosnom pretnjom. Tursku je takođe razljutio niz demonstracija paljenja Kurana u Švedskoj.

Redžep Tajip Erdogan, Volodimir Zelenski, Antonio Gutereš
foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Švedska i njen sused Finska napustile su decenije vojne nesvrstanosti nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu u februaru 2022, tražeći zaštitu pod sigurnosnim kišobranom NATO. Finska se pridružila vojnom savezu u aprilu.

Ranije ovog meseca, glavni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da brzo ratifikuje članstvo Švedske u vojnoj organizaciji.

"Mnogi saveznici želeli bi da vide brzi napredak u ratifikaciji", rekao je Stoltenberg nakon predsedavanja sastankom ministara odbrane NATO u Briselu. "Švedska je ispunila ono što je obećala i sada nam treba ratifikacija švedskog članstva."

Svih 31 NATO saveznika mora podržati članstvo Švedske. Ukoliko turski parlament podrži Erdoganov predlog, što je gotovo sigurno, ostaje još da ratifikaciju odobri i Mađarska.

Bonus video:

01:10

KO UPRAVLJA OVIM - UPRAVLJA SVETOM Pandurević o sastanku Turske i Rusije: Jasno je zbog čega je PUTIN BIO SRDAČAN, A ERDOGAN NE

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.