Trodnevni festival dokumentarnih filmova sa temom „Pojasa i puta“
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Trodnevni festival dokumentarnih filmova sa temom „Pojasa i puta“

Direktor Nacionalnog instituta "Pojas i put" prof. dr Bojan Lalić pre projekcije je rekao da je širi kontekst projekta u stvari Inicijativa koja je nastala 2013. godine, i koju je inicirao predsednik Kine Si Đinping

Objavljeno: 14:02h

Prikazivanjem dokumentarnog filma “U potrazi za Valterom” u prostorijama Udruženja dokumentarista Srbije Nova Iskra 22. oktobra je otvoren trodnevnog festival na kome će se prikazivati kineski dokumentarci sa temom Inicijative “Pojas i Put”.

Filmovi su nastali u koprodukciji Centra za latinoameričke i evropske jezike, Kineske medijske grupe i Radio-televizije Srbije u periodu od 2017. do 2021. godine. Sve to je deo jednog šireg projekta Inicijative “Pojas i put” koja ove godine obeležava desetogodišnjicu.

Direktor Nacionalnog instituta "Pojas i put" prof. dr Bojan Lalić pre projekcije je rekao da je širi kontekst projekta u stvari Inicijativa koja je nastala 2013. godine, i koju je inicirao predsednik Kine Si Đinping.

“Sve to predstavlja jednu neodvojivu celinu. Gde god da odete u Kinu pričaćete o Valteru.

Pričaćete o filmu Most, pevaćete pesmu Bella Ćao. Postajemo ljudi koji su gledali iste filmove, slušali istu muziku. Naravno sada dolaze neke nove generacije koje spajaju neki novi kulturni sadržaji. Međutim ta svetlost ne bledi i ta neka kulturna nit koja nas povezuje je veoma jaka i verujem da će trajati dugo. Ovakve Inicijative i veze su značajne”, zaključio je Lalić.

Konsultant za međunarodne odnose i promociju Filmskog centra Srbije i bivši direktor Filmskog centra Srbije Miroljub Vučković je rekao da je Filmski centar Srbije je potpisao pre nekoliko godina sa direktorom Kineske korporacije za film jedan memorandum o razumevanju koji dopušta saradnju između institucija.

1 / 5 Foto: Kineska medijska grupa

“I kao platforma taj memorandum je poslužio za nekoliko filmskih programa koje smo radili. Poslednje iskustvo je iz maja meseca kada je prikazano 15 filmova od toga devet novih i šest klasičnih iz novog tzv. Jugoslovenskog filma na 14 Univerziteta u Kini. Filmski centar Srbije će ugostiti jednu izuzetno visoku delegaciju pet kineskih institucija koje se bave filmom.

Oni će se sastati sa srpskim distributerima i razgovarati o mogućoj saradnji”, zaključio je Vučković.

Projekciji su prisustvovali i Miljko Živojinović, sin glumca Velimira Bate Živojinovića, Jagoda Stamenković, iz Sektor za međunarodne odnose i evropske integracije Ministarstva kulture Srbije, Milena Mitić, načelnik Odeljenja za Evropu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Vladimir Milovanović, reditelj i producent.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.