IZRAEL POJAČAVA NAPADE NA GAZU: Granatirana pijaca, IMA POGINULIH (UŽIVO)
Foto: EPA MOHAMMED SABER

15. DAN RATA

IZRAEL POJAČAVA NAPADE NA GAZU: Granatirana pijaca, IMA POGINULIH (UŽIVO)

Od 7. oktobra do danas vode se neprekidne borbe između izraelskih i snaga Hamasa

Objavljeno: 21:31h

Činjenice:

  • Hamas pustio dvoje američkih državljana koje je držao kao taoce
  • U toku pregovori da se puste i ostali strani državljani koji su zarobljeni
  • Izrael rekao da je spreman za narednu fazu rata
  • U Egiptu će tokom vikenda biti organizovan mirovni samit
  • Bajden u petak rekao da će humanitarna pomoć ući u Gazu za 24 do 48 sati

Prošlo je tačno dve nedelje otkako su militanti Hamasa u zoru izveli iznenadni i brutalan napad na Izrael, u kojem je ubijeno više od 1.000, a oteto, kako se procenjuje oko 200 ljudi.

Od 7. oktobra do danas vode se neprekidne borbe između izraelskih i snaga Hamasa, a strahuje se da bi sukob mogao da eskalira i da se proširi na zemlje regiona.

Hoće li se rat iz Izraela proširiti?

Liban je u petak pozvao Izrael na prekid vatre od 48 sati, ističući da ta zemlja ne želi da uđe u rat. I tokom jučerašnjeg dana ispaljivani su projektili iz južnog Libana na područje Izraela.

Šta je Pojas Gaze?

Izrael, Palestina, Rat u Palestini, Gaza
foto: AP Photo Abed Khaled

Egipat je za danas sazvao samit o krizi u Gazi, u trenutku kada postoji sve veći strah od šireg bliskoistočnog rata, ali odsustvo visokog zvaničnika SAD, glavnog saveznika Izraela, i nekih drugih lidera, smanjuje očekivanja o tome šta se tim sastankom može postići.

Na brzinu sazvan samit mira u Kairu, dok sukob i dalje besni, okupiće više arapskih i evropskih šefova država i vlada, zajedno sa ministrima spoljnih poslova uz prisustvo i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Iz časa u čas:

20.32 Izrael gađao pijacu

Izrael je otvorio vatru na pijacu Nusejrat u Pojasu Gaze, ima poginulih, saopštilo je palestinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Ima poginulih, veliki broj ranjenih nakon što su Izarelci pucali na pijacu Nusejrat“, navodi se u saopštenju.

21.05 Izrael pojačava napade na Gazu

Izrael će od večeras pojačati napade na Gazu da bi se smanjila opasnost za izraelsku vojsku u narednim fazama rata, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari.

19.54 Identifikovano 765 poginulih izraelskih civila

19.30 "Izrael nema dokaze o umeštanosti Irana"

Izrael ne može da dokaže umešanost Irana u napad Hamasa na izraelska vojna postrojenja i naselja u blizini Pojasa Gaze, ali ima dokaze o podršci Teherana tom pokretu, izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adri.

"Nemamo dovoljno informacija da kažemo da je Iran uključen u ovaj proces, ali imamo dovoljno informacija da kažemo da Iran podržava pokret Hamas i finansira značajan deo njegovih aktivnosti, kao i da ga podržava oružjem, obukom i uputstvima", rekao je Adri za RIA Novosti.

Adri je podsetio da Hamas ima istorijski bliske odnose sa Teheranom.

Iranska strana je pomogla u vojnoj obuci pripadnika Hamasa i snabdevala pokret oružjem, tvrdi Adri.

Prema njegovim rečima, deo oružja koje koristi Hamas je iranske proizvodnje i pripadnici tog pokreta su prošli obuke pod iranskim vođstvom ili uz iransku podršku.

Stalna misija Irana pri Ujedinjenim nacijama saopštila je prošle sedmice da Oružane snage Islamske Republike neće stupiti u borbu ako Izrael pokrene kopnenu operaciju u Pojasu Gaze, osim ukoliko Tel Aviv ne napadne iransku teritoriju.

Istovremeno, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da Vašington nema informacije o mogućoj umešanosti Irana u planiranje ili izvođenje napada Hamasa na Izrael.

19.10 Hamas: Nema pregovora o sudbini izraelskih vojnika

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je danas da neće pregovarati o sudbini zarobljenih izraelskih vojnika dok Izrael ne okonča "agresiju" na Pojas Gaze.

Predstavnik Hamasa u Libanu Osama Hamdan poručio je da je razmena zarobljenika moguća tek kada Izrael obustavi napade na Gazu, preneo je Rojters.

"Naš stav o zarobljenim izraelskim vojnicima je jasan: to je povezano sa mogućom razmenom zarobljenika i o tome nećemo razgovarati sve dok Izrael ne okonča svoju agresiju na Gazu i Palastince", rekao je Hamdan.

18:55 Objavljen snimak razgovora Bajdena i oslobođenih američkih talaca

18.00 Izraelske trupe izvršile raciju u kući zamenika vođe Hamasa

Izraelske trupe su danas na Zapadnoj obali izvršile raciju u kući zamenika vođe Hamasa i jednog od osnivača vojnog krila te organizacije, Saleha al Arurija, i priveli članove njegove porodice, saopštili su očevici.

16:00 Dva kamiona UN sa preko 44.000 flaša vode za piće ušla u Gazu

Dva kamiona UN koji su u Gazu ušla iz Egipta nose preko 44.000 flaša vode za piće, naveo je UNICEF i dodao da je to dnevna zaliha vode za 22.000 ljudi. "Ova prva, ograničena (količina) vode će spasiti živote, ali potrebe su hitne i ogromne", rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel, preneo je AP. UNICEF je saopštio da ima zalihe za do 250.000 ljudi na prelazu Rafa koje se mogu dopremiti u Gazu za nekoliko sati. Jutros je konvoj egipatske pomoći od 20 kamiona ušao u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafa, koji je, prema navodima izveštača CNN, odmah nakon toga zatvoren.

14.35 U Gazi poginulo 4.385, povređena 13.651 osoba

Broj poginulih u Gazi porastao je na 4.385, dok je 13.651 osoba povređena, od eskalacije sukoba između Hamasa i Izraela 7. oktobra, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

14.20 Gutereš: Napad Hamasa ne opravdava "kolektivno kažnjavanje" stanovnika Gaze

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je na današnjem mirovnom samitu u Kairu da osuđuje napad Hamasa na Izrael, upozorivši da taj akt nasilja ne opravdava "kolektivno kažnjavanje" stanovnika Pojasa Gaze koje sprovodi Izrael.

Gutereš je pozivao da se zaštite civili od izraelskih udara i da se poštedi civilna infrastruktura, uključujući bolnice, škole i prostorije UN, prenosi Rojters. On je ukazao na "širi kontekst" rata, rekavši da je rešenje za izraelsko-palestinski sukob i "jedini realni osnov za istinski mir i stabilnost" u priznavanju dve države.

14.05 Samit u Kairu: Arapski lideri osudili dvonedeljno izraelsko bombardovanje Gaze

Arapski lideri osudili su na današnjem samitu u Kairu dvonedeljno izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze, uputivši zahtev da se obnove napori za postizanje mirovnog rešenja na Bliskom istoku i okonča višedecenijski ciklus nasilja između Izraelaca i Palestinaca. Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas poručio je da Palestinci neće biti raseljeni ili oterani sa svoje zemlje.

13.34 Više raketa ispaljeno na centralni Izrael, sirene kod aerodroma Ben Gurion

Palestinska militantna grupa Hamas ispalila je danas više raketa iz pravca Pojasa Gaze ka centralnom Izraelu, a kako prenose izraelski mediji, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u mnogim gradovima, kao i u blizini međunarodnog aerodroma Ben Gurion kod Tel Aviva. Nekoliko eksplozija odjeknulo je nakon ispaljivanja raketa, a verovatno su ih izazvala presretanja koje je sproveo izraelski sistem odbrane "Gvozdena kupola", prenosi Tajms of Izrael.

Sirene za upozorenje na vazdušne napade oglasile su se u gradovima Rišon Lecion, Nes Ziona, Jehud i drugima u centralnom Izraelu. Upozorenja su se čula i u blizini aerodroma Ben Gurion, kao i u Javnu, Sderotu, Ibimu, kibucima Nir-Amu i Nirimu, dodaje Džerusalim post.

12.55 Izrael: Pomoć koja ulazi u Gazu ići će samo na jug i neće sadržati gorivo

Izraelska vojska saopštila je danas da će humanitarna pomoć koja ulazi u Pojas Gaze ići samo na jug enklave, jer je apelovala na palestinske civile da idu tamo, kako bi se izbegle borbe sa Hamasom, preneo je Rojters. Portparol izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da u humanitarnoj pomoći neće moći da bude gorivo.

12.10 IDF: Hamas drži 210 talaca

IDF je rekao da Hamas drži 210 talaca.

11.55 Natalin otac otkrio u kakvom je stanju devojka nakon što ju je oslobodio Hamas: Objavljen snimak majke i ćerke

10.50 UN: Civilima u Gazi je potreban kontinuiran humanitarni pristup

Kamioni sa humanitarnom pomoći koji su u Egiptu čekali da pređu u Pojas Gaze su samo "kap u moru" onoga što je potrebno, saopšteno je danas iz Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku Ujedinjenih nacija (UN).

Žilijet Tuma iz ove Agencije upozorila je da mora postojati održiv tok humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze, prenosi Bi-Bi-Si.

"Ono što je civilima u Gazi zaista potrebno jeste održiv i kontinuiran humanitarni pristup (svemu što nedostaje), a posebno gorivu za vodovodne stanice", izjavila je Tuma za Radio 4 Tudej..

09.30 Kamioni sa humanitarnom pomoći počeli da ulaze u Gazu

Egipatska televizija emitovala je uživo snimak sa graničnog prelaza Rafa na kojem se vidi kako kamioni ulaze u Gazu.

Konvoj pomoći uključuje 20 kamiona koji prevoze lekove, medicinsku opremu i ograničenu količinu hrane, saopštila je Hamasova kancelarija za medije

08.21 Otvara se prelaz Rafa

Granični prelaz Rafa između Gaze i Egipta biće otvoren u subotu, 21. oktobra u 10 časova po lokalnom vremenu, saopštila je ambasada SAD.

Taj potez bi omogućio strancima da napuste Gazu, koja je pod izraelskom vatrom.

U objavi na društvenim mrežama, ambasada je rekla da je "primila informacije" da će se prelaz otvoriti jutros.

"Ne znamo koliko dugo će biti otvoren za strane državljane da napuste Gazu", dodaju oni.

07.29 Potresan prizor iz Tel Aviva: Prazan sto sa 203 mesta čeka povratak talaca, jedan detalj u srce ubada

07.24 Libanska vlada poziva Izrael da proglasi 48-časovni prekid vatre

Libanski ministar spoljnih poslova Abdala Bu Habib zatražio je od Izraela da proglasi 48-časovni prekid vatre.

"Hajde da pozovemo na prekid vatre i vidimo šta će se desiti", rekao je ministar, prenosi Si-En-En.

Habib je izjavio za američku televiziju da je njegova zemlja veoma zabrinuta da bi se rat mogao proširiti na region.

"Mi zaista ne želimo rat. Vlada ne želi rat. Mi razgovaramo sa različitim organizacijama. Ali to nije pod kontrolom jer sve zavisi od onoga što se događa u Gazi", rekao je libanski ministar.

07.20 Izraelska vojska gađala više ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noći izvele napade na brojne lokacije Hamasa u Pojasu Gaze.

Ciljevi uključuju komandne centre i drugu infrastrukturu koja pripada toj palestinskoj militantnoj grupi, prenosi Tajms of Izrael. Pogođeni su i lanseri protivtenkovskih raketa i snajperski položaji u zgradama.

07.03 Hamas saopštio da je u kontaktu sa posrednicima po pitanju talaca

Islamistički militantni pokret Hamas u Pojasu Gaze saopštio je da sarađuje sa "svim posrednicima na sprovođenju odluke pokreta o rešavanju pitanja civila pod odgovarajućim bezbednosnim uslovima", prenosi Rojters. Hamas je juče oslobodio dva američka taoca.

07.02 Netanjahu: Nastavićemo da se borimo do pobede

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se nastavljaju napori da se oslobodi još talaca, iako će i njegove snage "nastaviti da se bore do pobede".

06.58 Dve nedelje od jezivog napada Hamasa

Danas se obeležava dve nedelje od iznenadnog i brutalnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Bonus video: OVO ŠTO JE IZRAEL URADIO TO U SVETU MOŽE DA URADI JOŠ SAMO JEDNA DRŽAVA! Španović: To je mnogo teška stvar!

03:29

OVO ŠTO JE IZRAEL URADIO TO U SVETU MOŽE DA URADI JOŠ SAMO JEDNA DRŽAVA! Španović: To je mnogo teška stvar!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.