OGLASIO SE VOĐA HAMASA, ZBOG NJEGOVOG UPOZORENJA SVET DRHTI: Ako napadi na Gazu NE PRESTANU... nije NAIVNO!
Ismail Hanije, Foto: EPA/ALI ALI

KLJUČA NA BLISKOM ISTOKU

OGLASIO SE VOĐA HAMASA, ZBOG NJEGOVOG UPOZORENJA SVET DRHTI: Ako napadi na Gazu NE PRESTANU... nije NAIVNO!

Hanije je ocenio sukobe sa Izraelom i politička dešavanja u Gazi, Zapadnoj obali i Libanu.

Objavljeno:

Šef Političkog biroa palestinskog pokreta Hamas Ismail Hanije upozorio je da bi izraelski napadi na Gazu mogli prerasti u regionalni rat, javlja Anadolija.

U videosnimci koju je objavio, Hanije je ocenio sukobe sa Izraelom i politička dešavanja u Gazi, Zapadnoj obali i Libanu.

Podsetivši da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i neke evropske zemlje posetile Izrael radi moralne podrške, Hanije je utvrdio da uprkos svim tim naporima administracija iz Vašingtona nije bila uspešna u "pružanju regionalne i međunarodne podrške Izraelu u vezi s napadima na Gazu i u pridobijanju Arapa da prihvate deportaciju".

Napominjući da je uprkos svim pritiscima stav arapskih i islamskih zemalja prema deportaciji Palestinaca vrlo jasan, Hanije je kazao da je to naglašeno i na sastancima Veća za saradnju u Zalivu (GCC), Organizacije za islamsku saradnju (OIC) i Arapske lige.

Pohvalivši stav Arapa i islamskih zemalja, posebno Egipta, protiv deportacije, Hanije je pozvao na podršku tom stavu.

Hanije je izjavio da američka administracija nije bila uspešna u eliminisanju drugih frontova i uvervanju ljudi u izraelske laži.

Čelnik Hamasa je istakao kako su "upozorili da bi se, ako se ti brutalni napadi, razaranje i krvoproliće protiv Gaze nastave, ovo moglo pretvoriti u regionalni rat".

Izrael, Palestina, Rat u Palestini, Gaza
foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Brojni zvaničnici

Navodeći da su se proteklih dana sastali sa brojnim zvaničnicima iz arapskog i islamskog sveta, Hanije je kazao da su na tim sastancima "izjavili da je rešenje jedino moguće okončanjem okupacije i uspostavom nezavisne palestinske države s Al-Qudsom (Jerusalem) kao glavnim gradom, te da se okupacijskim zapovednicima sudi za njihove zločine".

Hanije je pozvao palestinski narod i arapski i islamski svet da u petak izađu na ulice uz slogan "Stop napadima na Gazu, ne deportaciji i alternativnoj domovini".

Bonus video:

01:59

HAMAS IMA 2 CILJA U IZRAELU! Pukovnik u penziji tvrdi: Taoci koje drže teroristi trpe STRAŠNO FIZIČKU I PSIHIČKU PRESIJU

(Espreso/ Dnevni avaz/ Anadolija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.