KO I KAKO FINANSIRA HAMAS? Imaju MILIONE, dobro razrađenu MREŽU, a iza svega stoje ONI?
Foto: Dawoud Abo Alkas / Zuma Press / Profimedia

ISPLIVALO SVE

KO I KAKO FINANSIRA HAMAS? Imaju MILIONE, dobro razrađenu MREŽU, a iza svega stoje ONI?

Ova palestinska militantna grupa ima složenu finansijsku mrežu koju koristi za usmeravanje podrške dobrotvornih organizacija i privatnih donatora

Objavljeno:

SAD su uvele nove sankcije sa ciljem da ometaju tokove finansiranja Hamasa nakon njegovih smrtonosnih napada u Izraelu.

Sankcije pogađaju devet pojedicana i jedan entitet, svi sa sedištem na Bliskom istoku i u Africi, i imaju za cilj da blokiraju pristup fondovima koji se drže u SAD.

Glavno pitanje koje sve interesuje jeste ko to finansira Hamas?

Naime, ova palestinska militantna grupa ima složenu finansijsku mrežu koju koristi za usmeravanje podrške dobrotvornih organizacija i privatnih donatora, kao i prijateljskih nacija kao što su Iran i Katar, piše Sky News.

Gotovina prolazi kroz Hamasovu podzemnu mrežu tunela, a finansiraju se i koristeći kriptovalute da bi se zaobišle međunarodne sankcije nakon što su SAD i EU proglasile Hamas terorističkom organizacijom.

Američki Stejt department saopštio je da ima dokaze da Iran godišnje daje do 100 miliona dolara palestinskim grupama, uključujući Hamas.

Iran je negirao da je pomogao Hamasu da napadne Izrael, ali je pozdravio akciju militanata.

1 / 7 Foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

Katar je takođe platio stotine miliona dolara Gazi od 2014. godine.

Hamas takođe prikuplja prihode putem poreza na plate, pomoć, uvoz i druge ekonomske aktivnosti unutar Gaze.

Izraelska policija saopštila je da je nedavno sarađivala sa Ujedinjenim Kraljevstvom na zamrzavanju računa u Barclays banci, koji je povezan sa prikupljanjem sredstava za Hamas, a takođe je uspešno zamrzla račune kriptovaluta koje je grupa koristila za prikupljanje sredstava.

Istraživačka kompanija TRM Labs saopštila je da su izraelske vlasti poslednjih godina zaplenile "desetine miliona dolara" u kriptovalutama sa adresa povezanih sa Hamasom.

Bonus video:

01:59

HAMAS IMA 2 CILJA U IZRAELU! Pukovnik u penziji tvrdi: Taoci koje drže teroristi trpe STRAŠNO FIZIČKU I PSIHIČKU PRESIJU

(Espreso/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.