RAT U IZRAELU UŠAO U 13. DAN: Netanjahu obišao trupe u blizini Gaze! Tenzije NE JENJAVAJU!
Rat u Izraelu, Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL, EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI, EPA-EFE/MOHAMMED SABER

iz minuta u minut

RAT U IZRAELU UŠAO U 13. DAN: Netanjahu obišao trupe u blizini Gaze! Tenzije NE JENJAVAJU!

Rat u Izraelu ušao je u 13. dan, a sukobi Hamasa i izraelskih snaga ne jenjavaju

Objavljeno: 23:50h

Činjenice:

  • Džo Bajden završio posetu Izraelu, očekuje se njegovo obraćanje naciji
  • Britanski premijer krenuo put Bliskog istoka
  • Egipat pristao da otvori granicu za pomoć Gazi
  • Mere bezbednosti podignute na viši nivo u brojnim zemljama Evrope
  • Izrael i Hamas se i dalje međusobno optužuju za napad na bolnicu
  • Izraelska televizija objavila snimak koji navodno prikazuje trenutak napada na bolnicu

Predsednik SAD Džo Bajden juče je boravio u Tel Avivu gde je razgovarao sa premijerom, predsednikom i drugim izraelskim zvaničnicima.

Bajden i Netanijahu pri sletanju aviona predsednika Amerika u Izrael
Bajden i Netanijahu pri sletanju aviona predsednika Amerika u Izraelfoto: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Na povratku u Vašington razgovarao je i sa egipatskim predsednikom, koji je pristao da se otvori prelaz Rafa kako bi humanitarna pomoć ušla u Gazu.

Rat u Izraelu ušao je u 13. dan, a sukobi Hamasa i izraelskih snaga ne jenjavaju.

I dalje Hamas i Izrael međusobno optužuju jedno drugo za gađanje bolnice u Gazi u utorak uveče.

U gradovima širom sveta u sredu uveče održani su protesti podrške Palestini, a demonstranti su upali i na Kapitol.

1 / 6 Foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

Iz časa u čas:

20.50 U napadima u Izraelu stradala 32 državlja SAD

Američki Stejt department saopštio je da su 32 Amerikanca ubijena u Izraelu. Jedanaest američkih državljana se i dalje vodi nestalo, rekao je Metju Miler, portparol Stejt departmenta na konferenciji za novinare.

18.21 Netanjahu obišao trupe u blizini Gaze

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je grupi vojnika u blizini granice sa Gazom da je Izrael na putu ka velikoj pobedi.

"Pobedićemo svom snagom. Ceo Izrael je iza vas, a mi ćemo snažno udariti naše neprijatelje da bismo mogli da pobedimo", rekao je Netanjahu.

17.15 Nemačka pozvala svoje državljane da odmah napuste Liban

16:43 - EU pozdravlja najavu Egipta da će pustiti kamione sa pomoći u Gazu

Portparol Evropske komisije Balaž Ujvari pozdravio je izveštaje da je Egipat pristao da pusti kamione sa humanitarnom pomoći u Gazu, ali je rekao da bilo kakvo ograničenje količine nije u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Ujvari je rekao da evropski blok "pozdravlja najavu Egipta, prema kojoj će kritično potrebna humanitarna pomoć moći da počne da se dostavlja u pojas Gaze" i ponovio da "međunarodno humanitarno pravo obavezuje sve strane da obezbede bezbedan i nesmetan pristup humanitarnoj pomoći ljudima u nevolji", preneo je CNN.

"Ograničenja količine, odredišta i kategorija artikala nisu u skladu sa ovom obavezom", rekao je Ujvari.

On je potvrdio da će drugi humanitarni avion iz EU tokom dana sleteti u Egipat, nakon što je prvi avion sa pomoći stigao u ponedeljak.

16:03 - IDF: Šest raketa ispaljeno iz Libana

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je šest raketa ispaljeno iz Libana na sever Izraela, zbog čega su aktivirane sirene za vazdušnu opasnost u nekoliko gradova.

Kako se navodi, protivvazdušni raketni sistem Gvozdena kupola je presreo jedan projektil, dok je ostalih pet palo na nenaseljena područja, prenosi "Tajms of Izrael".

Dodaje se da IDF odgovara artiljerijskim granatiranjem.

Gvozdena kupola - izraelski sistem protivvazdušne odbrane
Gvozdena kupola - izraelski sistem protivvazdušne odbrane foto: Profimedia

15:31 - Izrael: Sirene za vazdušnu opasnost kod granice sa Libanom i sa Pojasom Gaze

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u gradovima na severu Izraela, u blizini granice sa Libanom, kao i na jugu Izraela, kod granice sa Pojasom Gaze

. Za sada nije prijavljeno da ima povređenih ili da je pričinjena materijalna šteta u, kako navodi "Tajms of Izrael", mogućem koordinisanom napadu iz Gaze i Libana.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je napala vojne ciljeve militantne islamističke organizacije Hezbolah u pograničnom području sa Libanom. Sirene su se, takođe, oglasile u Sderotu, Ašdodu i Aškelonu, nakon baraža raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze ka Izraelu.

15:00 - SAD pozivaju svoje državljane da što pre napuste Liban

Ambasada SAD u Libanu pozvala je danas američke državljane da isplaniraju svoj odlazak iz Libana što je pre moguće, dok su "komercijalne opcije" još dostupne.

Ambasada je u upozorenju, koje je državljanima SAD poslato i-mejlom, istakla da pažljivo prati bezbednosnu situaciju u Libanu, prenosi Rojters.

Istovremeno je državljanima SAD, koji ne žele da odu iz Libana, preporučila da naprave plan za vanredne situacije.

14:38 - Izraelski ministar preuzeo odgovornost za neuspeh u sprečavanju napada

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da preuzima odgovornost za neuspeh da se spreči Hamasov napad na jug Izraela izveden 7. oktobra.

"Ja sam odgovoran za organizovanje odbrane. Bio sam odgovoran za to u poslednje dve nedelje, čak i u teškim incidentima i odgovoran sam da dođemo do pobede u bici", rekao je Galant novinarima blizu granice sa Gazom, preneo je "Tajms of Izrael".

On je istakao da će Izrael biti "precizan i ubojit" i da će nastaviti dok ne okonča misiju.

14:15 - Raste broj žrtava u Gazi

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno najmanje 3.785 ljudi, dok su povređene 12.493 osobe.

Među stradalima su i 1.524 deteta i oko 1.000 žena, rekao je portparol ministarstva Ašraf el Kudra, prenosi Rojters.

On je dodao da su u Gazi ubijena i 44 zdravstvena radnika.

"Nema zaliha lekova ni u jednoj bolnici u Gazi", naveo je El Kudra i pozvao međunarodnu zajednicu da što pre isporuči humanitarnu pomoć toj palestinskoj enklavi.

14:02 - Lansirane rakete na Tel Aviv iz Pojasa Gaze

Iz Pojasa Gaze lansirane su rakete u više oblasti u Tel Avivu. Sirene za uzbunu oglasile su se u Ramat Ganu, Kiriat Onu, Or Jehudi, Tel Avivu, Bnei Braku i Givat Šmuelu, preneo je "Tajms of Izrael".

Izraelska Hitna pomoć saopštila je da za sada nema izveštaja da je neko povređen.

12:56 - Si: Kina želi da se rat između Izraela i Hamasa okonča što pre

Kina želi da se rat između Izraela i palestinskog Hamasa okonča što pre, izjavio je predsednik Kine Si Đingping, preneli su danas državni mediji, navodeći da je Peking spreman da radi sa arapskim vladama na trajnom rešenju sukoba.

Si je kazao da je prekid vatre imperativ, da treba što pre sprečiti širenje ili spiralno širenje sukoba van kontrole, naveli su kineski državni mediji, preneo je Rojters.

12:51 - Ubijena prva žena Hamasa

Mediji povezani s Hamasom u Gazi izvještavaju da je Jamila al-Shanti, udovica suosnivača Hamasa i prva žena koja je izabrana u politički ured ove organizacije, ubijena u izraelskom vazdušnom napadu.

U izveštajima se ne navode detalji o mestu udara, samo se navodi da se napad dogodio u zoru.

12:13 - Ubijen šef bezbednosnih snaga Hamasa

U izraelskom vazdušnom napadu ubijen je šef nacionalnih bezbednosnih snaga predvođenih Hamasom u Gazi, javili su mediji Hamasa.

U napadu je ubijena i njegova porodica, navodi se u saopštenju.

12:05 - Šolc zatražio puštanje talaca, kritikovao Putinove "cinične" komentare o žrtvama

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je danas oslobađanje svih talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas, istovremeno kritikujući komentare ruskog predsednika Vladimira Putina o civilnim žrtvama u palestinsko-izraelskom sukobu, ocenjujući ih kao "cinične".

U govoru u nemačkom parlamentu, Šolc je naglasio snažnu podršku Nemačke Izraelu i ponovio upozorenje da bi "bila ozbiljna greška", ukoliko bi se libanska militantna grupa Hezbolah, Iran ili neko drugi uključio u rat.

Šolc je kritikovao Putina zbog njegovog upozorenja na civilne žrtve u sukobu između Izraela i Hamasa, ocenjući da je veoma cinično kada ruski predsednik upozorava na civilne žrtve vojnih sukoba. Nemački predsednik je ocenio da teško može biti nešto ciničnije od tih Putinovih komentara.

11:42 - Oglasila se majka srpskog državljanina kog je oteo Hamas

Alon Ohel
Alon Ohelfoto: Printscreen/Twitter/@IsraelinSerbia

11:35 - Izraelska vojska: Preko 300 vojnika ubijeno od početnog napada Hamasa

Izraelska vojska saopštila je danas da je najmanje 306 njenih vojnika ubijeno od 7. oktobra kada je Hamas napao Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je juče da je Hamas ubio ukupno više od 1.400 Izraelaca, preneo je BBC.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

11:10 - AP: Hamas verovatno koristio severnokorejsko oružje u napadu na Izrael

Pripadnici palestinske terorističke grupe Hamas verovatno su koristili severnokorejsko oružje tokom napada na Izrael 7. oktobra, pokazuje video snimak militanata i oružja koje je Izrael zaplenio, uprkos tome što Pjongjang poriče da naoružava tu militantnu grupu.

Južnokorejski zvaničnici, dva stručnjaka za severnokorejsko oružje i analiza oružja koje je Izrael zaplenio na bojnom polju, a koju je sproveo AP, ukazuju da je Hamas koristio severnokorejsku raketnu granatu F-7, koje se obično koristi protiv oklopnih vozila.

Američka agencija navodi da ti dokazi bacaju svetlo na ilegalne pošiljke severnokorejskog oružja koje Pjongjang šalje, uprkos međunarodnim sankcijama.

Bacači granata na raketni pogon ispaljuju jednu bojevu glavu i mogu se brzo napuniti, a prisustvo F-7 dokumentovano je u Siriji, Iraku, Libanu i Pojasu Gaze, rekao je za AP stručnjak za oružje N. R. Dženzen-Džons, koji radi kao direktor konsultantske kuće Armament Researć Services.

"Severna Koreja je dugo podržavala palestinske militantne grupe, a severnokorejsko oružje je ranije dokumentovano među zabranjenim zalihama", rekao je Dženzen-Džons.

10:08 - Pronađena tela unuke (12) i bake koje su nestale nakon napada Hamasa

09:35 - Broj potvrđenih talaca raste

Izraelska vojska je potvrdila da se najmanje 203 osobe drže kao taoci u Gazi.Ovo je četiri osobe više od poslednje zvanične brojke koju je objavio Izrael - 199.

Hamas je ranije saopštio da drži 250 ljudi kao taoce.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Danijel Hagari izjavio je da je vojska do sada obavestila porodice 203 taoca da njihove najmilije Hamas drži u Pojasu Gaze.

Hagari je naveo da taj broj nije konačan, jer IDF stalno istražuje nove informacije o Izraelcima koji se vode kao nestali od napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela. Hagari je istakao da su u pojedinim slučajevima porodice obaveštene da vojska sumnja da je veoma verovatno da njihove najmilije drži Hamas, dok je u drugim slučajevima rekla da postoji umerena ili mala verovatnoća, objavio je "Tajms ov Izrael".

08:53 - Si Đinping traži prekid vatre u sukobima

U Pekingu je kineski predsednik Si Đinping rekao egipatskom premijeru Mostafi Madbuliju da je prekid vatre najhitniji zadatak u ratu između Izraela i Gaze.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

08:22 - Ko i kako finansira Hamas?

08:20 - Riši Sunak stigao u Tel Aviv

Britanski premijer Riši Sunak sleteo je u Tel Aviv, gde će se susresti sa premijerom i predsednikom Izraela.

Riši Sunak
Riši Sunak foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

07:50 - CNN: Konflikt u Gazi se prelio na Zapadnu obalu

Ibrahim Vadi (62) i njegov sin Ahmad (24) bili su na putu na sahranu za četvoricu Palestinaca koje su ubili izraelski doseljenici u njihovoj okupiranoj zajednici na Zapadnoj obali kada je napadnut njihov automobil.

Otac i sin vozili su se kroz malo selo Kusra, južno od Nablusa, koje je postalo žarište nasilja poslednjih dana, kada su u četvrtak na njih sami pucali naoružani doseljenici. Članovi porodice rekli su za CNN da su muškarci prebačeni u obližnju bolnicu i da su ubrzo nakon toga umrli od rana.

Oni su među najmanje 61 osobom, uključujući i decu, koji su ubijeni na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra, kada je Hamas pokrenuo neviđeni iznenadni napad na Izrael, saopštilo je tamošnje palestinsko ministarstvo zdravlja. Više od 1.250 je povređeno.

Sky news prenosi da su izraelske snage ubile rano jutros tri osobe, uključujući dvoje tinejdžera, na Zapadnoj obali, javila je palestinska zvanična novinska agencija WAFA.

Oni su pucali u glavu 14-godišnjaku u izbegličkom kampu južno od Vitlejema, a 16-godišnjak je umro nakon što je upucan u gradu Tulkarm, javila je novinska agencija.

Izraelske snage navodno su u selu Budrus, zapadno od Ramale, ubile mladića Gebrijela Avada, dok su drugog ranili, saopštila je WAFA.

Izrael se još uvek nije oglašavao povodom ovih navoda.

07:05 - Izrael: Gađano više vojnih ciljeva Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska saopštila je danas da je napala vojne ciljeve militantne islamističke organizacije Hezbolah u pograničnom području sa Libanom. Među ciljevima je bila i vojna osmatračnica, sa koje je u sredu ispaljena vođena protivtenkovska raketa na grad Roš Hanikra, na severu Izraela, prenosi Rojters.

Izraelska vojska (IDF) je navela da su udari izvedeni kao odgovor na napade na Izrael tokom proteklog dana. Prema IDF-u, devet raketa je lansirano iz Libana, zbog čega su se oglasile sirene u Kirijat Šmoni i nekoliko obližnjih naselja. Vojska je saopštila da je četiri rakete presreo sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola. Najmanje jedna raketa pala je u grad na severu zemlje, ali nije bilo povređenih ili materijalne štete.

06:56 - Jusef: Hamas bi pustio neke taoce ako Izrael pristane na 24-satno primirje

Politički lider Hamasa na Zapadnoj obali šeik Hasan Jusef izrazio je uverenje da bi ta militantna grupa bila spremna da oslobodi neke taoce, ako bi Izrael pristao na 24-časovni prekid vatre.

"Hamas nema interesa da žene, decu i strance drži kao taoce i verovatno bi bio voljan da ih oslobodi ukoliko Izrael pristane na prekid neprijateljstava kako bi se omogućilo da u Gazu uđe humanitarna pomoć", rekao je Jusef u intervjuu za Glob Majl, prenosi pariski Mond.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pregovara o prekidu vatre kako bi neki od talaca bili bezbedno oslobođeni.

"Mi smo spremni. Neka bude tako. Ali napadi moraju da prestanu", rekao je šeik Hasan Jusef.

06:55 - Bajden: Egipat će u petak pustiti humanitarnu pomoć za Gazu

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da bi humanitarna pomoć Pojasu Gaze preko Egipta mogla da bude puštena već u petak, javio je CNN.

Pomoć bi mogla da krene pošto je o tome postignut dogovor s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom da se omogući pomoć palestinskoj enklavi preko prelaza Rafa s Egiptom.

Prethodno je Bajden rekao da je njegov egipatski kolega El-Sisi pristao da otvori granični prelaz Rafa ka Pojasu Gaze, kako bi ušlo 20 kamiona sa humanitarnom pomoći.

Džo Bajden
Džo Bajdenfoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Kako je saopštila Bela kuća, Bajden i el-Sisi su telefonom razgovarali o koordinaciji za isporuku humanitarne pomoći Gazi i mehanizmima za osiguranje da se pomoć distribuira civilnom stanovništvu.

Bonus video: KO FINANSIRA NEMIRE NA TLU EVROPE?

04:08

KO FINANSIRA NEMIRE NA TLU EVROPE?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.