SVI NEGIRAJU KRIVICU: Šta sve (NE) ZNAMO o NAPADU na BOLNICU u Gazi?
Foto: AP Photo Tsafrir Abayov

u napadu stradalo više stotina ljudi?

SVI NEGIRAJU KRIVICU: Šta sve (NE) ZNAMO o NAPADU na BOLNICU u Gazi?

U međuvremenu je stigla i vest da je palestinski predsednik Mahmud Abas otkazao sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom

Objavljeno:

Bolnica Al Ahli Arabi u Gazi našla se u utorak uveče na meti napada, a prema tvrdnjama Hamasa u napadu je stradalo više stotina ljudi.

Hamas je istog sekunda optužio Izraelske odbrambene snage za napad na bolnicu, a iz IDF-a su rekli da se neće oglasiti o optužbama dok se ne sprovede istraga.

Sati su prolazili, a osude na račun Izraela počele su da stižu iz Egipta i Jordana, da bi se nakon dugo čekanja oglasio portparol IDF-a, a potom i izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Naime, nedugo nakon napada portparol Izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari rekao je da je " veoma osetljiv objekat i nije meta IDF-a", te da će se oglasiti sa više informacija kada bude dobio informacije sa terena.

Onda je usledilo zvanično saopštenje, u kojem je Izrael optužio Palestinski islamski džihad za gađanje bolnice.

"Iz analize operativnih sistema IDF-a, izvedena je neprijateljska raketna baraža prema Izraelu, koja je prošla u blizini bolnice, kada je pogođena. Prema obaveštajnim informacijama, za neuspelu pucnjavu koja je pogodila bolnicu odgovorna organizacija Palestinski islamski džihad", naveo je Hagari na platformi X.

Posle nekoliko minuta stigao je demanti portparola Palestinskog islamskog džihada, koji negira da je grupa na bilo koji način umešana u napad.

Oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je rekao: "Ceo svet treba da zna, varvarski teroristi u Gazi su napali bolnicu, a ne Izraelske odbrambene snage. Oni koji su brutalno ubili našu decu ubijaju i svoju decu"...

Izrael, Palestina, Gaza, Rat u Palestini, rat u izraelu
foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

A onda je usledilo i saopštenje Ismaila Hanija, čoveka koji slovi za vrhovnog lidera Hamasa, koji je neosnovano optužio SAD za napad na bolnicu. Hanije je rekao da su SAD odgovorne za napad na bolnicu Al Ahli, naglašavajući da je "Vašington dao Izraelu pokriće za njegovu agresiju".

"Masakr u bolnici potvrđuje brutalnost neprijatelja i stepen njegovog osećaja poraza", rekao je Hanije u televizijskom obraćanju. On je potom pozvao sav palestinski narod "da izađu i suoče se sa okupacijom i naseljenicima" i sve Arape i muslimane da organizuju proteste protiv Izraela.

Hamas: Ubijeno najmenje 500 ljudi

Za to vreme Hamas povećava broj stradalih u napadu. Prema poslednjem saopštenju, u eksploziji je stradalo najmanje 500 ljudi, dok portparol Civilne odbrane Gaze govori da je ubijeno oko 300 ljudi.

Na snimcima, koji kruže društvenim mrežama, a čiju autentičnost Telegraf.rs nije uspeo da potvrdi, vidi se kako ogroman plamen guta višespratnicu, dok tela leže okolo u krvi. Bolnica, koja je u vlasništvu Anglikanske crvke, navodno je napadnuta bez prethodnog upozorenja i ovo je drugi napad na ustanovu u manje od sedam dana. Prethodno su mediji javljali da je bolnica gađana u subotu.

U međuvremenu stigao je zahtev Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da se održi hitna sednica Saveta bezbednosti povodom ovog slučaja.

Rusija i UAE traže da hitan sastanak SB UN bude održan sutra 18. oktobra.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je neophodno identifikovati i kazniti one koji su odgovorni za napad na bolnicu.

Abas otkazao sastanak sa Bajdenom

U međuvremenu je stigla i vest da je palestinski predsednik Mahmud Abas otkazao sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom. Odluka je doneta uoči posete Bajdena regionu, a nedugo nakon napada na baptističku bolnicu Al-Ahli u gradu Gaza.

Palestinski zvaničnici su saopštili da se Abas vraća u Ramalu i pozvao je na hitan sastanak palestinskog rukovodstva.

Istovremeno, proglašena je trodnevna žalost. U saopštenju koje je objavila Abasova kancelarija, predsednik je naredio da se zastave spuste na pola koplja "za žrtve izraelske agresije na bolnicu Al Ahli i za sve ljude ubijene u okupaciji”.

Bonus video:

02:55

USPEO DA POBEGNE OD UŽASA RATA U IZRAELU I STIGAO DO ITALIJE: Milan Fogel uživo iz Milana: Najveća opasnost je IRAN! (video)

(Espreso / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.