KONAČNA ODLUKA: Vrhovni sud Indije odbio da legalizuje istopolne brakove
Istopolni brak, Foto: Profimedia

borba za prava seksualnih manjina

KONAČNA ODLUKA: Vrhovni sud Indije odbio da legalizuje istopolne brakove

Vrhovni sud Indije odbio da legalizuje istopolne brakove

Objavljeno:

Vrhovni sud Indije odbio je danas da legalizuje istopolne brakove jer je, kako je rekao glavni sudija, donošenje takvog zakona nadležnost parlamenta.

Veće od pet sudija na čelu sa glavnim sudijom Indije, D. I. Čandračudoom saslušalo je argumente o tom pitanju između aprila i maja ove godine, a danas je izreklo presudu.

Čandračudom je, čitajući presudu, rekao da postoji stepen slaganja i neslaganja oko toga „koliko daleko moramo da idemo“ kada je reč o istopolnim brakovima, ali da se većina sudija saglasila da veće ne može da obezbedi pripadnicima LGBT zajednice pravo na brak jer to spada u domen zakonodavne vlasti, prenosi AP.

On je, međutim, pozvao vladu da podrži prava LGBT zajednice i da obustavi diskriminaciju prema njima.

Poljska, LGBT, Kvir, Gej, Gejevi, Gej muškarci
foto: Profimedia

Peticiju za legalizaciju gej brakova podnelo je više desetina aktivista. Pojedini aktivisti okupljeni ispred zgrade suda pozdravili su odluku kao korak napred, dok su drugi izneli stav da to „nije dovoljno“, prenosi CNN.

Vlada premijera Narendre Modija protivila se njihovim zahtevima, nazivajući ih „urbanim elitističkim pogledima“ i navodeći da je parlament jedina platforma za debatu i donošenje zakona o toj temi.

Vlada je ocenila i da takvi brakovi nisu „uporedivi sa konceptom indijske porodične jedinice muža, žene i dece“, podseća Rojters.

Sudska presuda dolazi pet godina nakon istorijske presude Vrhovnog suda 2018. kojom je ukinuta zabrana istopolnog seksa iz kolonijalne ere.

U Aziji, gde konzervativne vrednosti i dalje dominiraju politikom i društvom, samo Tajvan i Nepal dozvoljavaju istopolne zajednice.

Bonus video:

00:38

Brena specijalni gost na gej svadbi

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.