HITNO SE POVLAČE PROIZVODE KOJE SVI KORISTIMO! Sadrže ŠTETNE sastojke, a žene će POLUDETI kada vide SPISAK
Lekovi, Foto: Profimedia

ZABRANA

HITNO SE POVLAČE PROIZVODE KOJE SVI KORISTIMO! Sadrže ŠTETNE sastojke, a žene će POLUDETI kada vide SPISAK

EU uvodi zabranu proizvoda koji sadrže previše mikroplastike, jer su štetni za okolinu

Objavljeno:

Proizvodi koji sadrže previše mikroplastike, ocenjeni su kao štetni za okolinu i biće povučeni iz prodaje od 15. oktobra. Sprovođenje nove uredbe EU izaziva veliko negodovanje na društvenim mrežama, navode nemački mediji, a prenosi Feniks magazin.

Uredba EU obuhvata sve sintetičke polimerne čestice ispod 5 milimetara koje su organske, netopljive i teško se razgrađuju.

Mikroplastika se koristi najviše u ovim proizvodima: šljokicama, kozmetičkim proizvodima, deterdžentima za pranje rublja, sredstvima za čišćenje, igračkama, đubrivo, sredstvima za zaštitu bilja, lekovima...

Zabrana se sada primarno odnosi na šljokice i kozmetičke proizvode koji sadrže mikrozrnca. Reč je o malim plastičnim kuglicama koje se koriste na primer za piling kože. Takođe, mikroplastika se koristi na veštačkim sportskim površinama. Prema Evropskoj komisiji, ovo je najveći izvor svesno korišćene mikroplastike u okolini.

"Zabranom namerno dodate mikroplastike rešiće se ozbiljan problem za okolinu i zdravlje ljudi. Mikroplastika se nalazi u okeanima, rekama i na kopnu, kao i u hrani i pitkoj vodi. Ovo ograničenje utiče na vrlo male čestice, ali je veliki korak prema smanjenju onečišćenja uzrokovanog ljudskim delovanjem", kaže poverenik EU za okolinu.

Bonus video:

01:33

ALARMANTNO! PLASTIČNI OTPAD UGROŽAVA NAŠE ZDRAVLJE: Mikroplastika nađena u MOZGU čoveka i embrionu beba

(Espreso/ Feniks magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.