Vang Ji razgovara sa iranskim ministrom spoljnih poslova o krizi u Gazi
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Vang Ji razgovara sa iranskim ministrom spoljnih poslova o krizi u Gazi

Vang je podvukao da je osnovni uzrok eskalacije sukoba dugoročno zanemarivanje prava palestinskog naroda na opstanak, uspostavljanje nezavisne države ili povratak

Objavljeno:

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji odgovorio je u nedelju telefonski poziv svog iranskog kolege Huseina Amir-Abdulahijana o palestinsko-izraelskom sukobu u Gazi.

Vang, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, istakao je hitnu potrebu za deeskalacijom tenzija i sprečavanjem humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze.

''Kina podržava islamske zemlje u jačanju koordinacije po palestinskom pitanju. Pozivam međunarodnu zajednicu da preduzme mere protiv bilo kakvog dela bilo koje strane koje nanosi štetu civilima'', kazao Vang. On je naglasio da Ujedinjene nacije (UN), posebno Savet bezbednosti UN, treba da preuzmu odgovornost i da ispune svoje uloge.

''Ostvarivanje prava na samoodbranu treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom, uključujući zaštitu bezbednosti civila i talaca'', naglasio je.

Vang je podvukao da je osnovni uzrok eskalacije sukoba dugoročno zanemarivanje prava palestinskog naroda na opstanak, uspostavljanje nezavisne države ili povratak.

Iranski ministar spoljnih poslova pozvao je na akcije za zaustavljanje napada na civile u Gazi i na deeskalaciju tamošnje humanitarne krize. On je izrazio nadu Irana da će se to pitanje rešiti političkim sredstvima i spremnost da poboljša komunikaciju sa Kinom u tom cilju.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.