IZRAEL MOŽE DA UPADNE U ZAMKU HAMASA? Upozorenja ne prestaju, SITUACIJA SVE NAPETIJA, ovo je PLAN
Palestina, Foto: EPA-EFE MOHAMMED SABER

palestina i izrael

IZRAEL MOŽE DA UPADNE U ZAMKU HAMASA? Upozorenja ne prestaju, SITUACIJA SVE NAPETIJA, ovo je PLAN

Izraelci prisiljavaju Palestince da odu iz svojih domova

Objavljeno:

Situacija u Pojasu Gaze je sve napetija dok se hiljade palestinskih civila povlače na jug ka Egiptu, a svaki čas se očekuje otpočinjanje izraelske kopnene ofanzive u sklopu operacija čiji je cilj uništenje Hamasa.

Izraelska vojska, koja je mobilisala preko 360.000 rezervista, zauzela je pozicije oko Pojasa Gaze i u dva navrata produžavala rok dat palestinskim civilima da napuste grad Gazu i povuku se ka jugu. Kako je preneo Njujork tajms, Izrael je odložio planirani upad u Gazu, kojom upravlja Hamas, za nekoliko dana zbog loših vremenskih uslova. Plan je bio da invazija otpočne tokom vikenda, ali oblačno vreme otežalo bi upotrebu dronova i pružanje podrške iz vazduha kopnenim snagama.

- Pripreme za integrisani napad su pri kraju - navela je armija.

1 / 5 Foto: EPA-EFE ATEF SAFADI

Izraelski vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus izjavio je da je glavni cilj vojne operacije u Pojasu Gaze oslobađanje između 150 i 200 talaca koje je Hamas oteo i koje najverovatnije drži u tunelima pod zemljom.

Prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže za Kurir da je velika humanitarna katastrofa neminovnost u slučaju izraelske kopnene invazije:

- U pitanju je najgušće naseljen prostor na planeti gde je pre sukoba živelo 2,3 miliona ljudi. Sada, kad sve to stanovništvo preselite na polovinu teritorije, tek onda možemo pričati o dramatici. Čak i da imaju vode i struje, ponovo bi bila humanitarna katastrofa, a kamoli uz oružani sukob, koji je neizbežan. Biće to jedan veliki izazov za čovečanstvo jer teško je sve ljude staviti u isti koš i ponašati se kao da su svi Palestinci krivci. Ljudski život ne može dvostruko da se tretira. Izrael će teško moći da opravda svoje postupke čak iako se radi o ozbiljnim teroristima i divljacima unutar Hamasa koji su počinili teške i neoprostive zločine.

Miletić upozorava i na opasnost od ujedinjavanja arapskog sveta u podršci Palestincima:

- Hamas je izvršio napad koji je po svaku cenu trebalo da izazove reakciju Izraela i mislim da se radi o jednoj vrsti zamke za Izrael. Ne samo što invazija ne može da prođe bez zločina prema civilima nego mi se čini i da će ujediniti arapski svet. To nije pitanje političkih elita u tim zemljama nego se radi o narodnoj volji. Biće vrlo teško očuvati neutralnu poziciju za Arape već sada, a kamoli kad krene kopnena ofanziva.

Na drugoj strani Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu, ističe u prvi plan pitanje podrške međunarodne zajednice Izraelu:

- Sa svakim danom koji prođe biće sve manja međunarodna podrška za silovitu i odlučnu izraelsku operaciju čišćenja Gaze od terorizma. Samim tim, Izrael i kad krene u tu akciju, neće imati mnogo vremena. Zbog civilnih žrtava će se suočiti s pritiskom međunarodne javnosti. Moraju biti vrlo efikasni pre svega u eliminisanju tunela Hamasa, moraju preseći i logističke lance snabdevanja terorističkih grupa. S tim u vezi, kopnena invazija će biti vrlo krvava i s velikim gubicima jer će praktično svaki prozor biti izvor ugrožavanja, a svaka ruševina će sprečavati manevar oklopnih vozila.

1 / 5 Foto: EPA SERGEY DOLZHENKO

Naš sagovornik navodi i da kopnena ofanziva nije način da se Hamasu stane na put:

- Fizička eliminacija terorista nikad nije eliminisala terorizam. Tu leži opasnost jer svako postojanje radikalne ideologije i organizacionog jedinstva Hamasa nije povezano s terenom na kome Hamas deluje. Invazija će kratkoročno zaštititi Izrael od potencijalno novih napada, ali neće eliminisati srž problema.

SPREMNI ZA DEJSTVO NA CELOM BLISKOM ISTOKU Portparol izraelske vojske kontradmiral Danijel Hagari izjavio je da će vojska dejstvovati "svuda na Bliskom istoku".

- Izraelske odbrambene snage će dejstvovati svuda na Bliskom istoku kako bi ostvarile svoje bezbednosne ciljeve. Mi smo uveliko spremni na svim frontovima - rekao je Hagari.

Od početka sukoba između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze je u izraelskim vazdušnim napadima poginulo više od 700 dece dok je njih 2.450 ranjeno!

To je za CNN izjavila portparolka Unicefa Sara el Hatab.

Bolnice u Pojasu Gaze su prepune dece sa opekotinama i ranama od raketa i povredama ekstremiteta. UNRWA, agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama, saopštila je da njena skloništa u severnom delu Pojasa Gaze više nisu bezbedna ističući da je takva situacija "bez presedana".

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits rekao je da najgore tek dolazi kad je reč o sukobu Izraela i Hamasa.

- Ova nedelja je bila test za čovečanstvo. Bojim se da najgore tek dolazi - rekao je Grifits.

Bonus video:

00:50

MI SMO TRANZITNA LUKA, OSTALE KOMPANIJE NE LETE U IZRAEL Pilot Er Srbije: Ovo im je glavni razlog odlaska na zaraćenu teritoriju

(Espreso/Kurir.rs/Aleksandar Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.