KAKO JE HAMAS USPEO DA PREVARI NAJJAČU SLUŽBU NA SVETU? Ova 4 PROPUSTA već skupo koštaju Izrael
Foto: Profimedia

analiza

KAKO JE HAMAS USPEO DA PREVARI NAJJAČU SLUŽBU NA SVETU? Ova 4 PROPUSTA već skupo koštaju Izrael

Bespilotne letelice su takođe uništile mitraljeze na daljinsko upravljanje

Objavljeno: 13:30h

Malo pre nego što su napadači iz Gaze upali u Izrael u subotu ujutru, izraelska obaveštajna služba je otkrila porast aktivnosti na nekim militantnim mrežama u Gazi koje nadgleda.

Shvativši da se dešava nešto neobično, uputili su upozorenje izraelskim vojnicima koji čuvaju granicu sa Gazom, navode dvojica visokih izraelskih bezbednosnih zvaničnika.

Međutim, nije delovano nakon ovog upozorenja. Ili zato što ga vojnici nisu razumeli ili zato što ga nisu pročitali. Ubrzo nakon toga, Hamas je poslao dronove da onesposobe neke od mobilnih komunikacionih stanica i nadzornih tornjeva izraelske vojske duž granice, sprečavajući dežurne službenike da daljinski nadgledaju oblast video kamerama.

Bespilotne letelice su takođe uništile mitraljeze na daljinsko upravljanje koje je Izrael postavio na svojim graničnim utvrđenjima, uklonivši ključno sredstvo za borbu protiv kopnenog napada, navodi Njujork tajms.

To je borcima Hamasa olakšalo pristup i raznošenje delova granične ograde i rušenje iste buldožerima na nekoliko mesta. Tako je hiljade Palestinaca prošlo kroz rupe sa iznenađujućom lakoćom.

Veliki promašaji izraelskih službi bezbednosti

Ovi operativni neuspesi i slabosti samo su neki od niza logističkih i obaveštajnih propusta izraelskih bezbednosnih službi koji su utrli put za upad iz Gaze u južni Izrael, izjavila su četiri visoka izraelska bezbednosna zvaničnika.

Drska infiltracija u više od 20 izraelskih gradova i vojnih baza u tom napadu bila je najgori propust u odbrani Izraela u poslednjih 50 godina i razbila je osećaj bezbednosti nacije. Satima je najjača vojska na Bliskom istoku bila nemoćna da se bori protiv daleko slabijeg neprijatelja, ostavljajući sela bez odbrane veći deo dana.

Hamas
foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Napadači su ubili više od 1.000 Izraelaca, uključujući vojnike u donjem vešu; oteto je najmanje 150 ljudi; osvojene su najmanje četiri vojne baze i 120 kvadratnih kilometara izraelske teritorije.

Četiri zvaničnika su rekli da je uspeh napada, na osnovu njihove procene, ukorenjen u nizu bezbednosnih propusta izraelske obaveštajne zajednice i vojske, uključujući sledeće:

  • propust obaveštajnih zvaničnika da nadgledaju ključne kanale komunikacije koje koriste palestinski napadači;
  • preterano oslanjanje na opremu za nadzor granice koju su napadači lako onesposobili, omogućavajući im da napadaju vojne baze i ubijaju vojnike u njihovim krevetima;
  • grupisanje komandanata u jednu graničnu bazu koja je pregažena u početnoj fazi invazije, onemogućavajući komunikaciju sa ostatkom oružanih snaga;
  • spremnost da se prihvate tvrdnje vojnih vođa iz Gaze, iznete na privatnim kanalima za koje su Palestinci znali da ih nadgleda Izrael, da se ne spremaju za bitku.

"Mi trošimo milijarde na prikupljanje obaveštajnih podataka o Hamasu, a onda se u sekundi sve srušilo kao domine", rekao je Joel Guzanski, bivši visoki zvaničnik u Savetu za nacionalnu bezbednost Izraela.

Prvi neuspeh dogodio se nekoliko meseci pre napada

Prvi propust dogodio se mesecima pre napada, pošto su izraelski šefovi bezbednosnih službi izneli pogrešne pretpostavke o obimu pretnje koju je Hamas predstavljao za Izrael.

Hamas nije učestvovao u dva sukoba u protekloj godini, ostavljajući Palestinski islamski džihad, manju naoružanu grupu u Gazi, da se sam suprotstavi Izraelu. Rukovodstvo Hamasa je u septembru takođe okončalo period nemira duž granice, sporazumom koji je posredovao Katar, ostavljajući utisak da ne želi eskalaciju.

"Hamas je veoma uzdržan i razume implikacije kontinuiranog prkosa", rekao je Cači Hanegbi, savetnik za nacionalnu bezbednost Izraela, u radio intervjuu šest dana pre napada.

Kada su izraelski obaveštajni zvaničnici prošle nedelje obavestili šefove bezbednosnih službi o akutnim pretnjama po odbranu zemlje, oni su se usredsredili na opasnosti koje predstavljaju libanski militanti duž severne granice Izraela. Izazov koji je predstavljao Hamas jedva da je pominjan. Hamas je odvraćen od napada, rekli su izraelski obaveštajni zvaničnici.

U razgovorima, operativci Hamasa, koje je prisluškivala izraelska obaveštajna služba, takođe su nagovestili da žele da izbegnu još jedan rat sa Izraelom nakon štetnog dvonedeljnog sukoba u maju 2021. Izraelska obaveštajna služba sada istražuje da li su pozivi bili stvarni ili namešteni.

Operativni neuspeh

Sledeći neuspeh je bio operativan.

Dva izraelska zvaničnika izjavila su da se izraelski sistem nadzora granice gotovo u potpunosti oslanja na kamere, senzore i daljinski kontrolisane mitraljeze. Izraelski komandanti postali su previše sigurni u neosvojivost sistema. Smatrali su da kombinacija daljinskog nadzora i oružja, nadzemnih barijera i podzemnog zida koji bi sprečio Hamas da kopa tunele čini masovnu infiltraciju malo verovatnom, smanjujući potrebu da značajan broj vojnika bude fizički stacioniran duž same granice.

Sa ovim sistemom uspostavljenim, vojska je počela da smanjuje broj stacioniranih vojnika, premeštajući ih u druga problematična područja, uključujući Zapadnu obalu, ističe Izrael Ziv, general-major u penziji koji je godinama komandovao kopnenim snagama na jugu i služio kao načelnik Operativnog odeljenja Izraelskih odbrambenih snaga od 2003. do 2005. godine. Nedavno je ponovo mobilisan u rezervni sastav zbog rata.

"Smanjenje snaga izgledalo je razumno zbog konstrukcije ograde i fame koju su stvorili oko nje, kao da je nepobediva, kao da ništa neće moći da prođe", rekao je Ziv. Ali sistem daljinskog upravljanja imao je mana - može se uništiti iz daljine.

Hamas je iskoristio ovu slabost slanjem dronova za napad na komunikacione tornjeve koji su prenosili signale u sistem za nadzor. Bez signala mobilnog telefona, sistem je bio beskoristan. Vojnici stacionirani u kontrolnim sobama iza linija fronta nisu primili alarm da je ograda koja razdvaja Gazu i Izrael probijena i nisu mogli da gledaju snimke koji bi im pokazali gde napadači Hamasa koriste buldožere za rušenje barikada. Pored toga, pokazalo se da je barijeru lakše probiti nego što su očekivali izraelski zvaničnici.

Ovo je omogućilo da više od 1.500 boraca iz Gaze probije skoro 30 tačaka duž granice, od kojih su neki leteli preko barikada u motorizovanim paraglajderima i stigli do najmanje četiri izraelske vojne baze neprimećeni.

Fotografije koje je podelio izraelski zvaničnik pokazuju na desetine izraelskih vojnika ubijenih dok su spavali u svojim spavaonicama. Neki su još uvek nosili donji veš. Drugi operativni neuspeh bilo je grupisanje komandanata iz divizije Gaza na jednom mestu duž granice. Nakon što je baza preplavljena, većina viših oficira je ubijena, ranjena ili zarobljena.

Hamas, Izrael, Rat u Izraelu
foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Ta situacija, u kombinaciji sa problemima u komunikaciji izazvanim udarima dronova, sprečila je koordinisan odgovor. Ovo je onemogućilo bilo kome duž granice da shvati razmere napada, uključujući komandante koji su požurili sa drugih mesta u Izraelu da pokrenu kontranapad.

"Bilo je veoma teško razumeti kakva je slika terorističkih napada", rekao je brigadir Dan Goldfus, izraelski komandant koji je pomogao u vođenju kontranapada. U jednom trenutku na terenu brigadir je slučajno sreo komandanta druge brigade. Tada su dvojica ljudi brzo odlučili koja će sela njihove jedinice pokušati da preuzmu.

"Odlučili smo se. I tako smo išli, iz jednog sela u drugo", rekao je brigadir. Sve je to značilo da je bilo teško, posebno u ranim fazama, preneti ozbiljnost situacije vojnoj vrhovnoj komandi u Tel Avivu.

Katastrofalne posledice

Kao rezultat toga, niko tamo nije osetio hitnu potrebu za masovnom i brzom vazdušnom podrškom, čak i kada su se na društvenim medijima pojavili izveštaji o napadima na mnogim mestima. Trebalo je satima da vazdušne snage stignu iznad tog područja, iako ima baze udaljene samo nekoliko minuta leta, rekla su dva izraelska zvaničnika.

Posledice su bile pogubne po bezbednost Izraela, kao i potencijalno štetne po njegovu reputaciju u regionu kao pouzdanog vojnog partnera. Pre ove subote, "Izrael je bio uzor mnogim zemljama u regionu u pogledu bezbednosti. Sada se to promenilo", rekao je Guzanski.

Izraelske bezbednosne službe ne osporavaju razmere svog prvobitnog neuspeha. Ali kažu da se to može istražiti tek kada se rat završi.

"Završićemo ovo. Ali znate da će sve biti istraženo", rekao je vojni portparol potpukovnik Ričard Heht, dok je vojska pokušavala da povrati kontrolu nad kibucima i gradovima u subotu.

Bonus video: NACIJA U ŠOKU: POLA MILIONA IZRAELACA U SLUŽBI ODBRANE! Uživo iz Tel Aviva, Izrael Dojč: Jasno je da su se mesecima PRIPREMALI

09:34

NACIJA U ŠOKU: POLA MILIONA IZRAELACA U SLUŽBI ODBRANE! Uživo iz Tel Aviva, Izrael Dojč: Jasno je da su se mesecima PRIPREMALI

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.