Kina objavila belu knjigu o saradnji u okviru inicijative Pojas i put
Foto: Kineska medijska grupa

KINEZI

Kina objavila belu knjigu o saradnji u okviru inicijative Pojas i put

U nastavku donosimo ključne stavke bele knjige o inicijativi

Objavljeno: 08:40h

Očekuje se da će bela knjiga međunarodnoj zajednici dati bolje razumevanje vrednosti inicijative Pojas i put, te da će olakšati visokokvalitetnu saradnju u okviru nje i da će doneti korist većem broju zemalja i naroda.

Inicijativa Pojas i put je od svog pokretanja evoluirala „od ideja u akcije, iz vizije u stvarnost i iz opšteg okvira u konkretne projekte“, navodi se u dokumentu. „Međunarodna zajednica je pozdravila inicijativu Pojas i put kao javno dobro i kao platformu za saradnju. Inicijativa je tokom protekle decenije donela stvarne koristi zemljama učesnicama, te doprinela dobrom razvoju ekonomske globalizacije i pomogla u rešavanju globalnih razvojnih izazova i poboljšanju globalnog sistema upravljanja.

U nastavku donosimo ključne stavke bele knjige o inicijativi:

1. Inicijativa Pojas i put je došla od strane Kine i pripada celom svetu Kao odgovor na promenu globalne situacije i očekivanja međunarodne zajednice, a imajući na umu budućnost i sveukupne interese čovečanstva, Kina je predložila inicijativu Pojas i put. Inicijativa Pojas i put je inspirisana duhom Puta svile, koji je veliko nasleđe ljudske civilizacije. Ona povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost, navodi se u beloj knjizi.

2. Putokaz zajedničkog razvoja i prosperiteta Inicijativa Pojas i put je u skladu sa konceptom globalne zajednice zajedničke budućnosti i pruža ne samo konceptualni okvir već i praktičnu mapu puta za sve nacije da postignu zajednički razvoj i prosperitet, navodi se u beloj knjizi. Zasnovana na principima opsežnih konsultacija, zajedničkog doprinosa i zajedničkih koristi, ova inicijativa se zalaže za saradnju u kojoj svi dobijaju u potrazi za većim dobrom i zajedničkim interesima.

3. Svestrano povezivanje Kina je radila sa zemljama učesnicama kako bi olakšala političku koordinaciju, infrastrukturnu povezanost, nesmetanu trgovinu, finansijsku integraciju i bliže veze među ljudima, orijentišući se na „tvrdu povezanost“ u oblasti infrastrukture, jačajući „meku povezanost“ kroz usklađena pravila i standarde i jačanje međuljudskih veza. Olakšavanje trgovine i investicija glavni je zadatak u izgradnji Pojasa i puta, navodi se u dokumentu.

Od 2013. do 2022. kumulativna vrednost uvoza i izvoza između Kine i zemalja partnera inicijative Pojas i put dostigla je 19,1 bilion dolara, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 6,4 odsto.

(Espreso/Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.