"NEMAMO GDE DA POBEGNEMO": Palestinci zarobljeni u enklavi, OPKOLJENI NA SVE STRANE
Foto: Ismael Mohamad / UPI / Profimedia

DRAMA

"NEMAMO GDE DA POBEGNEMO": Palestinci zarobljeni u enklavi, OPKOLJENI NA SVE STRANE

Palestinci koji su sada bukvalno zarobljeni u pojasu, proživljavaju pakao

Objavljeno:

Civili u Gazi sakrili su se u skloništa u strahu od stalnog bombardovanja, nakon što je Izrael naredio “potpunu opsadu” gusto naseljenog pojasa usled iznenadnog masovnog napada Hamasa u subotu.

Nakon razornog napada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra, izraelski ministar odbrane Joav Galant je u ponedeljak naredio “potpunu opsadu” Gaze i rekao da će zaustaviti snabdevanje palestinske enklave strujom, hranom, vodom i gorivom.

Nekoliko sati kasnije zatvoren je i poslednji granični prelaz Rafa, koji kontroliše Kairo. Pojas Gaze je imao sedam glavih graničnih prelaza, ali su samo tri bila u funkciji od blokade 2007. Nakon šestočasovnog zatišja, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u utorak u izraelskim gradovima blizu granice sa Gazom, koji su u međuvremenu skoro potpuno evakuisani.

Hamas, Izrael, Rat u Izraelu
foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

A Palestinci koji su sada bukvalno zarobljeni u pojasu, proživljavaju pakao.

"Plašimo se onoga što sledi"

- Mogu da vidim stubove dima od bombardovanja kroz moj prozor. Bombe padaju svuda oko nas, ne možemo čak ni da kažemo gde pogađaju. Sada mogu čak da namirišem barut. Prestrašno je. Ne znamo šta se dešava oko nas. Veoma smo uplašeni u vezi onoga što sledi. Dva dana se budimo dok bombe padaju oko nas a da i ne znamo šta se dešava. Ovo je došlo kao potpuni šok, skoro da nismo bili svesni da li se to dešava stvarno ili je noćna mora – rekla je “Gardijanu” preko telefona studentkinja Rama Abu Amra (21) iz Gaza Sitija, dodajući da se strah uvećao nakon vesti da je Izrael naredio “potpunu opsadu” Gaze.

Za tri dana krvavih operacija u Pojasu Gaze u sukobu između Izraela i Palestine broj mrtvih je porastao na skoro 1.600 na obe strane, preneo je AP. “Harec” navodi da je najmanje 900 Izraelaca ubijeno, a da su Palestinci u Gazi prijavili 788 mrtvih.

Pojas je bez struje, vode i gasa. Palestinci u pojasu plaše se da će sve veća opsada Gaze prekinuti njihov kontakt sa bližnjima kao i sa spoljnim svetom.

- Možemo da koristimo kartice za internet na nekoliko sati, ali one nisu dobre kao regularna mreža. Ne mogu da kontaktiram prijatelje i rođake da saznam šta rade ili šta će uraditi kad dobiju sudbonosni poziv (od izraelske vojske) da napuste svoje domove. Sve je postalo još teže. Povrh svega nemamo struje, toliko je slaba da ne mogu da napunim telefon i povežem se sa svetom… Kao da je sve protiv nas – rekla je Amra.

Izmešteno više od 120.000 ljudi

Izraelska vojska je u nedelju rekla da se sada fokusira na preuzimanje kontrole nad Gazom i urgirao na civile na severu enklave da se odmah evakuišu. Dok je Izrael rekao da su njegove snage gađale Hamasovu infrastrukturu, Ajed Abu Ektaiš iz grupe Međunarodna odbrana dece za Palestinu rekao je da su na meti bile stambene zgrade. “Gardijan” piše da izveštaji iz pojasa ukazuju da su zgrade pogođene bez upozorenja na opasnost onima koji u tu žive.

Izrael, rat u izraelu, Palestina, rat
foto: AP Photo Fatima Shbair

UN su prethodno rekle da je najmanje 123.000 ljudi izmešteno iz Gaze, a očekuje se brzi porast ove brojke u narednim danima.

- Plašimo se dolaska noći. Osećamo se kao da nas tama obavija – rekla je Amra.

Salim Husein (55) rekao je CNN-u da je njegova porodica dobila upozorenje od Izraela na vazdušni napad svega nekoliko trenutaka pre nego što je njegova zgrada pogođena.

- Napustili smo zgradu samo sa odećom koju smo imali na sebi – rekao je on, dodajući da njegova porodica sada nema gde da ode.

Poput Huseina, većina stanovnika Gaze nema gde da pobegne iz opkoljene enklave. Svi granični prelazi su zatvoreni a poslednji je bio Rafa sa Egiptom. Hani el-Bavab (75) rekao je da je njegova četvoročlana porodica provela neprospavanu noć u strahu od napada. Nakon što je zgrada pored njegove kuće pogođena tokom noći u izraelskom napadu, ruševine su pale na njegov dom i porodica je završila na ulici.

- Ne znam šta da radim – rekao je on CNN-u, dodajući da su Palestinci “u panici i strahu”.

Život u “najvećem svetskom zatvoru na otvorenom”

Pojas Gaze, palestinska enklava u rukama Hamasa bez međunarodno priznatog statusa suverene države, poslednjih skoro 17 godina bio je skoro potpuno odsečen od ostatka sveta. Decenijama se bori sa nasiljem i siromaštvom. Osnovna infrastruktura je već bila na ivici sloma nakon izraelskih bombardovanja i blokade koja je značajno ograničila snabdevanje gorivom, lekovima, hranom i građevinskim materijalom.

Restrikcije su dovele do toga da je organizacija Hjuman rajts voč opisala Gazu kao "najveći svetski zatvor na otvorenom".

Izrael, rat u izraelu, Palestina
foto: EPA ATEF SAFADI

Gaza je uska teritorija od 366 kvadratnih kilometara, duga 41 km, a široka između šest i 12. Na severu i istoku graniči se sa Izraelom, na zapadu je Sredozemno more, dok je na jugu Egipat. Njegovih preko dva miliona žitelja znači da na kvadratnom kilometru živi skoro 6.000 stanovnika, što ga uvrštava među najgušće naseljena područja u svetu.

Zbog mlade populacije – skoro polovinu stanovnika pojasa čine deca - Gaza ima najniži procenat mortaliteta na svetu. Ali, pristup uslugama javnog zdravstva se znatno pogoršao tokom godina. UN pomaže oko 22 zdravstvene ustanove, ali je veliki broj klinika uništen u sukobima sa Izraelom. I školski sistem u Gazi je pod pritiskom. U sukobu sa Izraelom 2014. oštećeno je oko 547 škola, obdaništa i fakulteta, a mnogi još nisu popravljeni.

Nakon što je Hamas 2007. preuzeo kontrolu nad pojasom, Izrael i Egipat su uveli strogu opsadu teritorije koja je u toku. Izrael takođe održava vazdušnu i pomorsku blokadu Gaze, navodi CNN.

Kad je Hamas došao na vlast i učestao raketne napade na jug Izraela – koji nisu prošli bez odgovora – Izrael je zatvorio svoje granice i onesposobio jedinu elektranu u pojasu što je inicijalno dovelo do potpunog nestanka struje a kasnije do čestih restrikcija.

Brojni članovi međunarodne zajednice prekinuli su slanje humanitarne pomoći Palestincima na teritoriji pod kontrolom Hamasa, jer su smatrali da se radi o terorističkoj organizaciji. Ekonomija u Gazi se sve više urušavala, zbog čega je područje počelo da se oslanja na krijumčarenje kroz tunele ispod granice sa Egiptom.

Izrael i militanti predvođeni Hamasom u Gazi, borili su se u tri rata od 2008, a najgore borbe bile su 2014, kad je ubijeno više od 2.100 Palestinaca, većinom civila.

Pojas je imao sedam glavih graničnih prelaza ali su samo tri bila u funkciji od blokade 2007. Iako se Izrael povukao 2005, i dalje je kontrolisao prelaze Erez na severu i Kerem Šalom na istoku, sem Rafe koja je pod kontrolom Kaira. Sloboda kretanja i pristup Gazi značajno su ograničeni nakon 2013, kad je Egipat postavio nove blokade na Rafi i pokrenuo razbijanje mreže tunela za šverc.

Bonus video: NACIJA U ŠOKU: POLA MILIONA IZRAELACA U SLUŽBI ODBRANE! Uživo iz Tel Aviva, Izrael Dojč: Jasno je da su se mesecima PRIPREMALI

09:34

NACIJA U ŠOKU: POLA MILIONA IZRAELACA U SLUŽBI ODBRANE! Uživo iz Tel Aviva, Izrael Dojč: Jasno je da su se mesecima PRIPREMALI

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.