UMRO VJERAN ZUPA!
Vjeran Zuppa, Foto: PrintScreen/ Facebook/ HRT Otvoreno

tuga

UMRO VJERAN ZUPA!

U 83. godini umro je Vjeran Zuppa

Objavljeno: 17:02h

Vjeran Zuppa, hrvatski intelektualac, preminuo je, piše 24sata.hr.

Kako se navodi, imao je 83 godine, a vest potvrdili su iz Akademije dramske umetnosti u Zagrebu.

"Pre sat vremena dobili smo informaciju da je preminuo Vjeran Zuppa. Uzrok smrti i detalje još ne znamo", naveli su.

Vjeran Zuppa
Vjeran Zuppafoto: PrintScreen/ Facebook/ HRT Otvoreno

Vjeran Zppa se rodio u Splitu 1940, u porodici u kojoj se uvek poštovala knjiga. Njegov otac Tomislav diplomirao je italijanski i engleski jezik, a u hrvatsku se kulturnu istoriju upisao nezaboravnim pesmama, "Galeb i ja", "Četiri stađuna", "Pismo ćali", "Naše malo misto", "Moja jube".

Vjeran Zuppa je nastavio očevo delo, te je bio upravnik Galerije Studentskog centra, direktor dramskog programa Splitskog leta; urednik biblioteke Studentskog centra, glavni urednik Grafičkog zavoda Hrvatske, dramaturg HNK Split, umjetnički upravnik Zagrebačkog kazališta mladih.

Vjeran je od 1981. je radio na Akademiji dramske umetnosti kao nastavnik sociologije kulture. Najpoznatiji je kao upravnik i dramaturg Teatra Itd.

Teatar je u njegovo vreme osvojio pedesetak domaćih i stranih nagrada. Osim toga, Zuppa se uspešno bavio i prevođenjem, bio je i profesor.

Mislim da levica mora raditi na sebi, to je broj jedan, raditi na onome što je naprosto ratio te stvari, kao što su Šveđani ranije radili i stvorili jedan tip politike koja je u svakom slučaju puno socijalnija i puno zanimljivija, a takav rad je gotovo dnevno institutski posao, govorio je Zuppa, koji se zadnjih godina intenzivno bavio pitanjem pozicije intelektualca u današnjem društvu, ističe se u tekstu portala Novosti.

Bonus video:

00:17

Sahrana Milke Stojanović

(Espreso/ Telegraf.rs//24sata.hr/ Portal Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.