Si poručio Šumeru: Način na koji će se Kina i SAD slagati određuje budućnost čovečanstva
Foto: Kineska medijska grupa

KINA

Si poručio Šumeru: Način na koji će se Kina i SAD slagati određuje budućnost čovečanstva

Odnosi Kine i SAD-a su najvažniji bilateralni odnosi na svetu

Objavljeno:

U ovom svetu promena i haosa, način na koji se Kina i SAD slažu odrediće budućnost čovečanstva, rekao je kineski predsednik Si Đinping u ponedeljak lideru većine u američkom Senatu Čaku Šumeru, koji predvodi delegaciju američkog Kongresa tokom posete Kini.

Odnosi Kine i SAD-a su najvažniji bilateralni odnosi na svetu, naglasio je Si.

"Često kažem da imamo hiljadu razloga da razvijamo kinesko-američke odnose, a nijedan da ih uništimo“, istakao je kineski predsednik.

Si je Šumeru rekao da kao dve velike zemlje, Kina i SAD, treba da pokažu predusretljivost, viziju i spremnost da se iskoriste prilike koje očekuje međunarodna zajednica i da rade na poboljšanju blagostanja dva naroda i unapređenju ljudskog napretka. Od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa, Kina i SAD imaju više od 50 godina međusobne interakcije, rekao je Si, dodajući da uprkos tome što je bilo uspona i padova, njihovi odnosi uglavnom napreduju.

"Dok se svet i vremena menjaju, istorijska logika miroljubive koegzistencije Kine i SAD-a ostaje nepromenjena, osnovna težnja naših ljudi za razmenom i saradnjom ostaje ista, a zajednička očekivanja sveta u pogledu stabilnosti i rasta kinesko-američkih odnosa je i dalje nepromenjena", rekao je kineski predsednik.

Si je pozvao obe strane da se međusobno poštuju, da koegzistiraju u miru i da nastave saradnju u kojoj svi dobijaju.

"Cilj je da naše dve zemlje stabilizuju i unaprede odnose i da pronađu pravi način da se snađu u novoj istorijskoj eri", rekao je Si.

"U tom pogledu, interakcije licem u lice su nezamenljive", naglasio je kineski predsednik.

(Espreso/ Kineska medijska grupa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.