UMRLA MLADA NAUČNICA: Otkrila lek koji bi mogao da spase milione života, ali nju snašla OPAKA BOLEST
Kirsti Smiten, Foto: Printscreen/Facebookj/Kirsty Smitten

TUGA

UMRLA MLADA NAUČNICA: Otkrila lek koji bi mogao da spase milione života, ali nju snašla OPAKA BOLEST

Kirsti Smiten, koja je igrala hokej i fudbal svakog dana, probudila se noću sa mučnim bolovima u grudima prošlog novembra

Objavljeno:

Kirsti Smiten je bila mlada naučnica koja je stvorila novu klasu antibiotika. Nažalost, Kirsti je umrla u 29. godini, 4. oktobra.

Njoj su u februaru lekari saopštili da joj je ostalo samo nekoliko meseci života nakon što joj je dijagnostikovan rak srca, neizlečiva i retka bolest.

Njena snaja Suki Smiten, supruga njenog starijeg brata Meta, rekla je:

"Kirsti se borila do samog kraja, ali ovo je bio tako agresivan rak da nije mogla da ga pobedi. Stalno je govorila da mora da poživi – njen brat Dan se ženi u novembru, a Met i ja očekujemo bebu u februaru. Bila bi najlepša tetka. Svima su nam srca slomljena.“

Kirsti Smiten, koja je igrala hokej i fudbal svakog dana, probudila se noću sa mučnim bolovima u grudima prošlog novembra. Trebalo je tri meseca testiranja pre nego što joj je konačno dijagnostikovan srčani angiosarkom – tumor srca.

Ova vrsta tumora iznova raste i obično se proširi ili pukne, uzrokujući otkazivanje srca. Kirsti je znala da je njena bolest smrtonosna, ali se nadala da će živeti dovoljno dugo da se pronađe lek.

Tokom prvih meseci, ova biohemičarka, koji je doktorirala hemiju i 2020. godine je dospela na prestižnu listu magazina Forbes "30 Under 30" za nauku i zdravstvenu zaštitu, nastavila je i tokom bolesti da se bori protiv rezistentnosti na antimikrobne lekove.

Otpornost na antibiotike Svetska zdravstvena organizacija naziva jednom od najvećih pretnji globalnom zdravlju, a radi se o tome da su se vremenom bakterije, virusi, gljivice i paraziti razvijali i više ne reaguju na lekove.

Sa svojim timom Kirsti Smiten je razvila dva antibiotska jedinjenja za lečenje bakterijskih infekcija, uključujući pneumoniju i meningitis, kao i infekcije koje se razvijaju u ranama i posle operacija.

Poslednjih nedelja života ona nije bila u stanju da radi jer je imala problema s disanjem i hodanjem.

Njena porodica je zainteresovana da se njeno nasleđe, kako u predstavljanju nove klase antibiotika javnosti, tako i u podizanju svesti o srčanom angiosarkomu, nastavi i nakon njene smrti, piše Dailymail.

Bonus video: Sahrana Milke Stojanović

00:17

Sahrana Milke Stojanović

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.