HAMAS UDARIO TAMO GDE JE NAJGORE! Krvav napad podsetnik na NAJBOLNIJI DOGAĐAJ, datum nije bio SLUČAJNO ODABRAN?
Raketni napad na Izrael, Foto: AP Photo Fatima Shbair

ISTORIJA SUKOBA

HAMAS UDARIO TAMO GDE JE NAJGORE! Krvav napad podsetnik na NAJBOLNIJI DOGAĐAJ, datum nije bio SLUČAJNO ODABRAN?

Nakon razornog napada Hamasa, Irael je proglasio „ratno stanje“ i započeo vazdušne kontranapade na pojas Gaze

Objavljeno:

Više od 1.000 ljudi je ubijeno, a tačan broj mrtvih nakon razornog napada na Izrael još uvek nije poznat. Pripadnici ekstremističke islamske organizacije Hamas su izveli desant na Izrael i otpočeli krvavi pir u subotu 7. oktobra. Ipak, čini se kao da ovaj napad nije slučajan...

Naime, 1973. godine, Egipat i Sirija su napali Izrael, a Hamas je za ovu krvavu misiju koja je ceo svet izbacila iz takta i ostavila u šoku izabrao baš jedan od najbolnijih dana u istoriji Izraela.

Raketni napad na Izrael
Raketni napad na Izrael foto: EPA SERGEY DOLZHENKO

Kako je počela netrpeljivost?

Velika Britanija je preuzela kontrolu nad područjem poznatim kao Palestina nakon što je Osmansko carstvo, koje je tada vladalo ovim delom Bliskog istoka, poraženo u Prvom svetskom ratu.

Jevrejska manjina i arapska većina su naseljavale ovo područje.

Netrpeljivosti su počele da eskaliraju kada je međunarodna zajednica dala Britaniji zadatak da u Palestini uspostavi „nacionalni dom“ za Jevreje.

Jevreji su tu oblast smatrali pradomovinom, ali palestinski Arapi su isto tako polagali pravo na zemlju i usprotivili se uspostavljanju ovog „nacionalnog doma“.

Mnogi Jevreji su bežali od progona u Evropi i posle Holokausta u Drugom svetskom ratu, pa ih je tako između dvadesetih i četrdesetih godina 20. veka, pristizao sve veći broj.

Koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu
Koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu foto: Wikipedia/ Auschwitz concentration camp

Nasilje između Jevreja i Arapa je postajalo sve ćešće, a došlo je i do napada na britansku upravu.

Ujedinjene nacije (UN) su 1947. godine izglasale da se Palestina podeli na dve države, jevrejsku i arapsku, a Jerusalim je postao međunarodni grad.

Bez mnogo iznenađenja, arapska strana nije prihvatila plan.

Kako nisu uspeli da reše problem koji je nastao, Britanci u napustili područje 1948. godine, a jevrejske vođe proglasile su stvaranje države Izrael, zbog čega je došlo do rata u kojem su učestvovale i vojske susednih arapskih zemalja.

Veliki broj Palestinaca je proterano i oni ovaj događaj nazivaju Al Nakba ili „Katastrofa“. Sukob je završen izraelskom kontrolom većeg dela teritorije.

Teritoriju koja je postala poznata kao Zapadna obala je zauzeo Jordan, a Egipat Gazu, dok je Jerusalim ostao podeljen između izraelskih snaga na zapadu i jordanskih na istoku. Kako nikada nije došlo do mirovnog sporazuma – svaka strana je krivila drugu, a decenije koje su usledile donele su nove ratove i sukobe.

U ratu 1967. godine, Izrael je okupirao istočni Jerusalim i Zapadnu obalu, kao i veći deo sirijske Golanske visoravni, Gazu i egipatsko Sinajsko poluostrvo.

Sukobi u Pojasu Gaze
Sukobi u Pojasu Gaze foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Jom kipurski rat

Raketni napadi koje je Hamas izvršio u subotu na Izrael su se poklopili sa 50. godišnjicom Jom kipurskog rata - izenadnog napada Egipta i Sirije na Izrael u oktobru 1973. godine.

Izrael rat naziva Jom Кipur ratom, jer je počeo na Jom Кipur, najsvetiji dan jevrejskog kalendara. Jevreji obično svetkuju dan tako što poste i kaju se za svoje grehe tokom prethodne godine.

Jevrejski kalendar je lunarni, tako da se praznici ne slave svake godine na isti datum. Jom Кipur je ove godine počeo u zalasku sunca 24. septembra i završio se 25. septembra. Suprotno od Jevreja, Arapi rat nazivaju Oktobarski.

Rat je okončan tako što je čitava vojska opkoljena nakon što su se izraelske snage približile Damasku.

Istog datuma, Hamas je na nekoliko gradova na centar i jug Izraela ispalio više od 5.000 raketa.

1 / 12 Foto: EPA SERGEY DOLZHENKO

Izrael je proglasio „ratno stanje“ i započeo vazdušne kontranapade na pojas Gaze.

Bonus video:

04:44

IZRAEL SAMO NJIH ČEKA DA BI SE SUKOBIO SA IRANOM! Eksperti: Novi sukob na pomolu, savez sa Kiprom OČIGLEDNA PRIPREMA ZA RAT

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.