OVAKO JE POČEO DUGOGODIŠNJI KONFLIKT IZRAELA I PALESTINACA U GAZI: Današnji napad je JEDAN OD NAJVEĆIH do sada
Izrael, Foto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

ratno stanje

OVAKO JE POČEO DUGOGODIŠNJI KONFLIKT IZRAELA I PALESTINACA U GAZI: Današnji napad je JEDAN OD NAJVEĆIH do sada

Hamas je rano jutros ispalio rakete i poslao borce na teritoriju Izraela, što je rasplamsalo novi sukob

Objavljeno: 16:38h

Palestinski islamistički pokret Hamas započeo je rano jutros najveći napad na Izrael u poslednjih nekoliko godina, ispalivši salvu raketa iz Gaze i poslavši borce preko granice.

Zvaničnici Izraela rekli su da je Hamas pokrenuo rat i započeo udare na ciljeve Hamasa u Gazi. Izraelski mediji izveštavaju o razmeni vatre između grupa palestinskih boraca i bezbednosnih snaga na jugu Izraela.

Kontinuirani sukob Izraela i Palestine traje od povlačenja Izraela iz pojasa Gaze 2005. godine, a više puta je dolazilo do rasplamsavanja sukoba između Izraela i palestinskih trupa u obalskoj enklavi u kojoj živi 2,3 miliona ljudi.

U avgustu 2005. godine izraelske snage su se povukle iz Gaze, 38 godina nakon što su je preuzele od Egipta u ratu na Bliskom istoku, napuštajući naselja i ostavljajući enklavu pod kontrolom palestinskih vlasti.

Najnoviji napad u Izraelu
Najnoviji napad u Izraelufoto: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Islamistička grupa Hamas je 25. januara 2006. godine osvojila većinu mesta na palestinskim parlamentarnim izborima. Izrael i SAD prekinule su slanje pomoći Palestini jer je Hamas odbio da prekine sa nasiljem i prizna Izrael.

Militanti Hamasa su 25. juna 2006. godine uhvatili regruta izraelske vojske Golada Šalita u prekograničnom napadu iz Gaze, što je izazvalo izraelske vazdušne napade i upade na teritoriju Gaze. Šalit je oslobođen pet godina kasnije, u okviru razmene zarobljenika.

Hamas je 14. juna 2007. godine preuzeo Gazu u kratkom građanskom ratu, zbacivši snage Fataha lojalne palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu koji se nalazi na zapadnoj obali.

Izrael je 27. decembra 2008. godine pokrenuo vojnu ofanzivu u Gazi koja je trajala 22 dana, nakon što su Palestinci ispalili rakete na grad Sderot na jugu Izraela. Kako je izveštavano, oko 1.400 Palestinaca i 13 Izraelaca ubijeno je u sukobu pre dogovora o prekidu vatre.

Napad u Gazi
Napad u Gazifoto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Hamasov vojni načelnik Ahmad Džabari ubijen je je 14. novmebra 2012. godine. Usledilo je osam dana raketiranja palestinskih militanata i izraelskih vazdušnih udara.

U periodu jula i avgusta 2014. godine dogodilo se kidnapovanje i ubistvo tri izraelska tinejdžera od strane Hamasa, a reakcija je bio sedmonedeljni rat tokom kog je u Gazi ubijeno više od 2.100 Palestinaca, kao i 73 Izraelca, od kojih su njih 67 bili vojnici.

Palestinski protesti počeli su u martu 2018. godine na ograđenoj granici Gaze sa Izraelom. Izraelske trupe otvorile su vatru kako bi zadržale demonstrante. Više od 170 Palestinaca ubijeno je u višemesečnim protestima koji su takođe doveli do borbe između izraelskih snaga i Hamasa.

Posle nedelja napetosti, tokom muslimanskog posta Ramazana u maju 2021. godine, stotine Palestinaca je ranjeno u sukobima sa izraelskim bezbednosni snagama u džamiji Al Aksa u Jerusalimu, trećem najsvetijem mestu Islama. Nakon zahteva da Izrael povuče bezbefnosne snage, Hamas je ispalio salvu raketa iz Gaze, dok je Izrael uzvratio vazdušne udare. Borba je trajala 11 dana, a poginulo je najmanje 250 ljudi u Gazi i 13 u Izraelu.

Najmanje 44 osobe, uključujući 15 dece, ubijeno je u trodnevnom nasilju kada su izraelski vazdušni udari u avgustu 2022. pogodili višeg komandanta Islamskog džihada. Izrael je tada rekao da su napadi bili "preventivna operacija" protiv neminovnog napada militantnog pokreta koji podržava Iran, ciljajući na komandante i skladišta oružja. Kao odgovor, Islamski džihad ispaljuje više od 1.000 raketa prema Izraelu, ali izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola sprečava bilo kakvu ozbiljnu štetu ili žrtve.

Islamski džihad u Gazi je u januaru ove godine ispalio dve rakete ka Izraelu nakon što su izraelske trupe izvršile raciju na izbeglički kamp i ubile sedam palestinskih naoružanih napadača i dva civila. Rakete su aktivirale alarme u izraelskim zajednicama u blizini granice, ali nije bilo žrtava. Izraelska strana odgovorila je vazdušnim udarima na Gazu.

Hamas je jutros pokrenuo najveći napad na Izrael u poslednjih nekoliko godina. On je bio iznenadan, u isto vreme su ispaljene rakete i veliki broj naoružanih napadača je prešao granicu. Islamski džihad kaže da su se njihovi borci pridružili napadu. Izraelska vojska saopštila je da je u pitanju rat, dodajući da su izvršeni napadi na Hamas u Gazi kao i da su pozvani vojni rezervisti.

Bonus video:

01:58

PITALI SMO SUGRAĐANE ŠTA MISLE O SUKOBU IZMEĐU IZRAELA I PALESTINE

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.