OVO JE ISTORIJSKI TRENUTAK! Haos u Predstavničkom domu Kongresa, DEŠAVA se PRVI PUT, Trampov čovek zakuvao (VIDEO)
Kevin Mekarti, Foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

amerika

OVO JE ISTORIJSKI TRENUTAK! Haos u Predstavničkom domu Kongresa, DEŠAVA se PRVI PUT, Trampov čovek zakuvao (VIDEO)

Kevin Mekarti izglasan je da bude smenjen na Kongresu. Istorijski trenutak za Ameriku

Objavljeno:

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa u utorak su izglasali smenu predsedavajućeg, prvi put u američkoj istoriji.

Glas Amerike navodi da je time sukob u Republikanskoj partiji doveo do novog haosa u Kongresu, samo nekoliko dana nakon što je izbegnuto delimično zatvaranje vlade.

Za smenu republikanca Kevina Mekartija glasalo je 216 članova donjeg doma Kongresa, od kojih 208 demokrata i 8 republikanaca, dok je 210 bilo protiv. Za odluku o Mekartijevoj smeni bila je potrebna prosta većina od 435 članova Predstavničkog doma koji kontrolišu republikanci, 221 naprema 212 demokrata.

Pripadnik desničarskog krila Republikanske partije u donjem domu američkog Kongresa Met Gec, koji je lojalan bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, u ponedeljak je podneo zahtev za glasanje o Mekartijevoj smeni, pošto predsedavajući nije uspeo da prošle nedelje usvoji zakonski predlog o finansiranju vlade koji bi sadržavao konzervativne prioritete.

Mekarti je na konferenciji za novinare, posle glasanja o smeni, rekao da ne planira ponovo da se kandiduje za predsedavajućeg. Poručio je da ne žali zbog odluka koje su dovele do njegove smene.

Haos na Američkom kongresu
Haos na Američkom kongresufoto: PRintScreen/ Twitter/WallStreetApes

Još nije poznato ko bi mogao da zameni Mekartija, a kao kandidati se pominju ostali republikanski lideri kao što su Stiv Skalis i Tom Emer. Za vršioca dužnosti predsedavajućeg izabran je Patrik Mekhenri, republikanac iz Severne Karoline.

Predstavnički dom će biti bez predsedavajućeg najmanje nedelju. Više republikanaca navelo je da planiraju da o mogućem Mekartijevom nasledniku razgovaraju 10. oktobra, dok je glasanje planirano za dan kasnije.

Bonus video:

01:24

TRAMP OPTUŽEN JER SE PREDSTAVLJAO BOGATIJIM NEGO ŠTO JESTE?! Jelača: Ovo je najgori momenat za njega, a evo ZAŠTO je to radio

(Espreso/Kurir.rs/Glas Amerike)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.