LEPA VERA IZBODENA NOŽEM 111 PUTA: Vladislav bivšu devojku silovao i zadavio, pa poslat u rat u Ukrajini
Ruska policija, Foto: Alexander Blinov / Alamy / Alamy / Profimedia

monstrum

LEPA VERA IZBODENA NOŽEM 111 PUTA: Vladislav bivšu devojku silovao i zadavio, pa poslat u rat u Ukrajini

Vladislav iz Rsuije ubio bivšu devojku tako što je izbo nožem 111 puta

Objavljeno:

U ranim jutarnjim satima 14. januara 2020. jezivi vrisci dolazili su iz stana u zgradi u južnom ruskom regionu Kemerovo, a šokirani komšija pozvao je policiju da prijavi ono što je zvučalo kao napad na ženu.

Ali, niko nije došao. Vrištanje se nastavilo, zajedno sa bukom i pozivima u pomoć. Policiju su zvali još šest puta, ali i dalje niko nije dolazio. Plašeći se najgoreg, komšije su odlučile da preuzmu stvari u svoje ruke. Provalili su u stan ali bilo je prekasno. Vrištanje je stalo, žena je bila mrtva.

Veru Pehtelevu (23) je bivši dečko izbo više od stotinu puta, pretukao i zadavio gvozdenom žicom u napadu koji je trajao tri i po sata. Ruska policija je tada rekla da nije bilo službenika ili patrolnih kola u području koja bi došla.

Ali, kasnije su petorica policajaca proglašena krivim za uzrokovanje smrti zanemarivanjem i osuđeni su na 18 meseci zatvora a uslovno na dve godine, piše BBC.

Sud je rekao da su kazne, koje su mnogi smatrali blagima, bile prikladne jer je nedostatak službenika “problem čitave policije”.

Rusija ima jednu od najvećih policijskih snaga u svetu sa preko 900.000 službenika na populaciju od 146 miliona, prema tamošnjem Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ima skoro 630 službenika na 100.000 ljudi, što je više nego dvostruko u odnosu na američku ili britansku policiju.

Ali, u avgustu je ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev rekao da zemlja ima “kritičan” nedostatak policajaca, što bi moglo da utiče na stopu kriminala.

Deo problema su geografija Rusije i nedostatak pomoćnog osoblja. Ali, nedavni problem potiču iz ogromnog pada u broju policajaca, a mnogi od onih koji odlaze su iskusni službenici. Mnogi bivši ruski policajci rekli su BBC-u da odlaze na manje stresne i bolje plaćene poslove.

- Nisu prilagodili plate. Nakon inflacije i rasta cena to nije dovoljno – rekao je bivši policajac iz Rostova koji sada radi kao taksista.

Njegov kolega se zaposlio kao kurir, a obojica zarađuju dvostruko više nego kao kad su bili policajci.

- Došao sam do čina majora, ali je i dalje radnik u supermarket zarađivao više od mene a ovo je veoma opasan posao. Samo bi idiot sada išao u policiju – rekao je novopečeni taksista.

BBC je otkrio da preopterećene policijske snage sada odbijaju da otvore slučajeve, čak i ako postoji izjava svedoka.

- Svako ima 10 dana da ispita izjava, bilo da ih ima pet ili 50 pa se kvalitet rada očigledno pogoršava. Ako postoji niz od desetak stvari koje moraju da obave – pozivi komšijama, unakrsno ispitivanje svedoka, odlazak na mesto zločina – uradiće samo jednu ili dve i zapisati da nije bilo moguće završiti ostalo – rekao je jedan detektiv iz Sibira, dodajući da potom odbiju da podignu optužnice pa onda nema ni istrage.

Kako broj službenika pada, pritisak na one koji ostaju raste. A to, kako su rekli bivši policajci, vodi do korupcije.

- Policajci batinama izvlače priznanja od ljudi, naduvavaju kvote hapšenja, to stalno gledamo. A samo će se pogoršati. Biće falsifikovanja dokaza, targetiranih premlaćivanja, a neće biti vremena da se bilo šta pravilno istraži. Imate trag koji treba da gonite? Jednostavnije je dovući prvog osumnjičenog nazad u stanicu i pretući ga kako bi preuzeo krivicu – rekao je jedan bivši policijac iz Tomska.

U međuvremenu je beloruski opozicioni medij "Neksta" objavio da je Vladislav Kanjus, koji je bio osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva devojke Vere regrutovan za rat u Ukrajini.

- Nije proveo čak ni šest meseci u zatvoru kad je regrutovan za rat. Kanjus je ubio Veru Pehtelevu u januaru 2020, izbo ju je 111 puta, silovao i zadavio. Policija je ignorisala sedam poziva komšija o vrištanju žrtve. Suđenje u vezi slučaja još nije gotovo, sada bi trebalo da je prošlo fazu kasacije. Međutim, ovo je nemoguće, sud nije u stanju da mu prosledi kasacionu žalbu jer ne mogu da ga nađu. Sudeći po činjenici da se njegove fotografije redovno pojavljuju na društvenim mrežama, on se ne krije mnogo - navodi se u postu.

Bonus video:

05:50

PLANIRAO JE UBISTVO JER MU SE SVE TALOŽILO! Petričković o jezivom trosturkom ubici iz Gradačca: INICIJALNA KAPISLA JE PRORADILA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.