TEREZA MEJ RASPISALA PREVREMENE IZBORE: Britanci na biralištima 8. juna!
Foto: Reuters

Važno glasanje

TEREZA MEJ RASPISALA PREVREMENE IZBORE: Britanci na biralištima 8. juna!

Mediji su predviđali da bi ona mogla to da učini danas
Objavljeno: 16:27h

Britanski mediji su bili u pravu: Premijerka Tereza Mej danas je ispunila njihova očekivanja i najavila da će građani Velike Britanije glasati na prevremenim izborima.

Mej je održala iznenadnu konferenciju za novinare ispred sedišta vlade na kojoj je saoptšila da je zemlji potrebna stabilnost, sigurnost i snažno vođstvo nakon Bregzita.

"Gardijan" prenosi da je britanska premijerka objavila da će parlamentarni izbori biti održani 8. juna, što je mejova obrazložila protivljenjem drugih partija planovima vlade vezanim za Bregzit.

ZEMLJOTRES U BELOJ KUĆI: Pad čoveka koji je doveo Trampa na vlast

- Naš plan za Bregzit je pravi pristup, ali druge partije se tome protive. Vestminsteru je potrebno jedinstvo, a ne podele - rekla je Mejova.

Prevremeni izbori su, prema njenim rečima, jedini način da se garantuje stabilnost za predstojeće godine. Prema britanskom zakonu, premijer može da raspiše izbore ako dve trećine poslanika glasa za to.

foto: Reuters

Britanska premijerka danas je saopštila da će tražiti da se za 8. jun raspišu vanredni parlamentarni izbori, navodeći da vlada ima pravi plan za pregovore o Bregzitu sa EU, ali da je za to neophodno političko jedinstvo u Londonu.

- Upravo sam predsedavala sastankom kabineta gde smo se složili da vlada treba da raspiše opšte izbore za 8. jun - rekla je Mej na iznenadnoj konferenciji za novinare ispred Dauning strita.

Mej je upozorila da "podele u Vestminsteru rizikuju sposobnost Britanije da od Bregzita napravi uspeh", prenose agencije.

foto: Reuters

- Trebaju nam opšti izbori i trebaju nam sada. U ovom trenutku imamo jedinstvenu šansu da ih imamo... pre nego što počnu detaljni pregovori - rekla je ona.

Premijerka je navela da politički protivnici greše ako misle da će Britanija promeniti kurs kada je reč o Bregzitu, navodi agencija.

(Espreso.co.rs / Mirror / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.