Nemaju nameru da prestanu: Britanija šalje Kim Džong Unu više od 4 miliona funti pmoći!
Foto: Reuters

odluka konačna

Nemaju nameru da prestanu: Britanija šalje Kim Džong Unu više od 4 miliona funti pmoći!

Ministri su se sinoć susreli sa novim pozivima da prekinu slanje svake pomoći Severnoj Koreji kao odgovor na sve ratobornije pretnje režima Kim Džong Una
Objavljeno:

Uprkos pretnji nuklearnim ratom, Velika Britanija je poslednjih šest godina poslala više od 4 miliona funti strane pomoći Severnoj Koreji. Zvaničnici su otkrili da su potrošili 740.000 funti poreskih obveznika samo u 2015. godini, što je 167 odsto više nego godinu dana ranije.

Ministarstvo spoljnih poslova koje je odgovorno za većinu troškova, saopštilo je juče da ne planira da smanji program pomoći Severnoj Koreji.

Izvori navode da bi ova pomoć pomogla unapređenju odnosa, iako postoji malo dokaza koji mogu to da potvrde otkad su plaćanja počela da se povećavaju još 2010. godine.

PREDOSTROŽNOST ILI NEŠTO DRUGO? Kim pokazuje raketu, a pogledajte NEBO iznad Severne Koreje! (FOTO)

Novac se takođe odnosi i na kontroverzne mere vlade da troši 0.7 odsto britanskog prihoda na međunarodni razvoj. Ministri su se sinoć susreli sa novim pozivima da prekinu slanje svake pomoći Severnoj Koreji kao odgovor na sve ratobornije pretnje režima Kim Džong Una.

Bivši ministar odbrane, Torijevac Džerald Hauart, rekao je da je neprihvatljivo da se novac poreskih obveznika daje zemlji koja se zavetovala da napada Zapad i njene saveznike.

- Potpuno je apsurdno davati pomoć Severnoj Koreji u ovom trenutku. Oni pokušavaju da naprave nuklearnu raketu koja će pogoditi SAD, destabilizuju ceo region. Zaboga, zašto im dajemo bilo kakvu pomoć? - rekao je on.

Mnogi su tokom debate istakli da je potpuno pogrešno da im se šalje pomoć, jer dok im se šalje pomoć, oni sve svoje resurse koriste kako bi razvijali nuklearni program. Ima i onih koji su postavili pitanje, da li je sledeće finansiranje Islamske države.

Ipak, vlada Velike Britanije je odlučna u nameri da nastavi sa slanjem pomoći, a potrošnja je naglo porasla od 2010. godine. U poslednjih šest godina potrošeno je više od 4 miliona funti, a kulminacija je 2013. godina kada je poslato 1.3 miliona funti.

Kako se navodi, projekti uključuju nekoliko šema kako bi se širile zapadne vrednosti, kao što je engleski jezik za zvaničnike i radionice za preduzetnike. Navodi se i da je deo novca odvojen za opremu i treninge za psihoterapeute, a to im potencijalno ostavlja mogućnost da svoje resurse dalje ulažu u jačanje svojih vojnih kapaciteta.

Cilj ovih projekata je da se pokaže Severnoj Koreji da Zapad nije pretnja i da odnosi sa spoljnim svetom velika prilika za njih.

(Espreso.co.rs / Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.