EVO ZA KOLIKO SU GRČKU "OJADILE" RAZORNE POPLAVE: Šteta se meri u MLIJARDAMA
Poplave u Grčkoj, Foto: EPA-EFE/NICOLAS HATZIPOLITIS

procena štete

EVO ZA KOLIKO SU GRČKU "OJADILE" RAZORNE POPLAVE: Šteta se meri u MLIJARDAMA

Procenjuje se da je petina grčkih plantaža pamuka uništena, a preko 200.000 grla stoke i živine stradalo je u poplavamae

Objavljeno:

U Grčkoj se sumira šteta izazvana razornim poplavama koje su pogodile centralni deo zemlje usled oluje Danijel početkom septembra, a procene stručnjaka su da bi ona samo kratkoročno mogla da košta grčku ekonomiju do pet milijardi evra, prenosi BBC.

Na području Tesalije u poplavama su uništeni kompletni usevi pamuka, kukuruza, paradajza i jabuka, a veliki broj stočnih grla se utopio.

Procenjuje se da je petina grčkih plantaža pamuka uništena, a preko 200.000 grla stoke i živine stradalo je u poplavama.

Procene stručnjaka sugerišu da bi samo kratkoročni efekti mogli da koštaju grčku ekonomiju do pet milijardi evra ,a jedna od najteže pogođenih oblasti je Tesalska ravnica, u centralnoj Grčkoj.

Grčka, Poplave
foto: EPA-EFE/NICOLAS HATZIPOLITIS

Tesalija je jedan od glavnih poljoprivrednih regiona u zemlji i postoji bojazan da će razorne posledice poplava imati značajan uticaj na proizvodnju hrane u Grčkoj.

U ovoj regiji je koncentrisano oko 20 odsto poljoprivrednog zemljišta i ona je izuzetno važna za proizvodnju pamuka u Grčkoj, koja je veliki izvoznik.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis obećao je brzu pomoć žrtvama poplava.

07:00

SPREMITE SE ZA POPLAVE: Ristić o drastičnoj promeni koja sledi: Ozbiljan visinski ciklon zahvatiće OVE REGIJE pa STIŽE KOD NAS

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.