PRONAĐENA GROBNICA ELITNE PROSTITUTKE IZ DOBA ALEKSANDRA MAKEDONSKOG: Predmet pored tela otkrio čime se BAVILA
Arheolozi, Foto: RINA

KAKVO OTKRIĆE

PRONAĐENA GROBNICA ELITNE PROSTITUTKE IZ DOBA ALEKSANDRA MAKEDONSKOG: Predmet pored tela otkrio čime se BAVILA

Grobnica je iz 3. ili 4. veka pre nove ere, a nalazila se u pećini otkrivenoj tokom izgradnje auto-puta u južnom Jerusalimu

Objavljeno:

Izraelski arheolozi otkrili su ostatke kremirane grčke kurtizane iz doba Aleksandra Velikog, objavila je Izraelska uprava za antikvitete (IAA).

Naime, grobnica je iskopana blizu puta, a pored ostataka mlade žene pronađeni su gomila savijenih gvozdenih eksera i vrlo očuvana i retka bronzana kutija s ogledalcem, što ukazuje na to da je bila elitna prostitutka i da je svoje usluge nudila najvišim zvaničnicima helenističkog doba, piše IFLScience.

Grobnica je iz 3. ili 4. veka pre nove ere, a nalazila se u pećini otkrivenoj tokom izgradnje auto-puta u južnom Jerusalimu.

- Ovo je, u suštini, najstariji dokaz kremacije u Izraelu helenističkog doba. Najzanimljivije pitanje je zašto je grobnica Grkinje napravljena kraj puta za Jerusalim, daleko od bilo kog naselja tog doba - rekao je za IFLScience arheolog dr Gaj Štibel sa Odeljenja za arheologiju i Stari istok sa Univerziteta u Tel Avivu.

Predmeti koji su pronađeni pored pokojnice mogu dati odgovor na ovo pitanje.

- Ovo je tek drugo ovakvo ogledalce otkriveno u Izraelu do sada, a ukupno su pronađena 63 ogledalca iz helenističkog doba. Kvalitet izrade je toliko dobar da je ono očuvano u savršenom stanju i izgleda kao da je juče napravljeno - rekao je u objavi IAA na Fejsbuku Lijat Oz, direktor nalazišta.

Zajednička studija IAA i Univerziteta u Tel Avivu pokazala je da je retko ogledalo pripadalo pratilji nekog visokog vojnog zvaničnika koja je preminula na putu i tu sahranjena.

- Bronzana ogledala ovog tipa bila su izuzetno skupa i Grkinje su ih mogle imati samo na dva načina - kao deo miraza na venčanju ili kao poklon bogatog muškarca kurtizani. Ogledalca su simbolizovala vezu, kakva je bila ona između hetere i muškarca koga je opsluživala. Hetere su bile deo starogrčkog društva i, nalik gejšama u Japanu, pružale su različite usluge, a ne samo seksualne. Hetere su imale i književne salone i bile muze poznatih slikara i skulptora. Najverovatnije je reč o heteri koja je pratila najviše vojne zvaničnike tokom Aleksandrove kampanje ili tokom ratova za njegovo nasleđe - navodi se u istraživanju.

Bonus video:

01:28

DUGO SE MISLILO DA JE MISTERIOZNI KRUG U SREDINI RAMSKE TVRĐAVE DŽAMIJA Šok usledio kada su arheolozi otkrili ŠTA JE TO ZAPRAVO!

(Espreso/ 24 Sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.