PLAĆAO MU LETOVANJA, KUPOVAO SKUPOCENE SATOVE I DAVAO NOVAC? Tajkun izneo OPASNE tvrdnje o premijeru IZRAELA
Benjamin Netanijahu, Foto: EPA

GRANICA NIJE BILO

PLAĆAO MU LETOVANJA, KUPOVAO SKUPOCENE SATOVE I DAVAO NOVAC? Tajkun izneo OPASNE tvrdnje o premijeru IZRAELA

Mimran je u zatvoru od 2016, a 2021. je osuđen na zatvorsku kaznu u odvojenom slučaju

Objavljeno: 15:51h

Francuski biznismen Arno Mimran (Arnaud), dugogodišnji saradnik premijera Izraela Benjamina Netanjahua, snimljen je u zatvorskoj ćeliji kako tvrdi da mu je dao milion dolara, da mu je plaćao odmore i kupovao skupe satove, prenose danas izraelski mediji.

Francuski novinski sajt Mediapart objavio je da su te reči Mimrana snimljene 2019. i 2020. godine pošto su ga francuske sudske vlasti prisluškivale u okviru istrage u jednom drugom slučaju.

Mimran je u zatvoru od 2016, a 2021. je osuđen na zatvorsku kaznu u odvojenom slučaju.

Netanjahuov kabinet je porekao tvrdnje fracuskog tajkuna kao "obmanjujuće laži osuđenog kriminalca koji sedi u zatvoru".

Biznismen je tvrdio da je plaćao sve troškove Netanjahua i njegove supruge Sare dok su bili na odmoru na skupim mestima.

Naveo je takođe da je kupio Netanjahuu luksuzan sat "Panerai", znajući da mu se sviđa njegov:

"Kupio sam sebi jedan sat. Njemu se svideo, pa sam kupio i njemu. Voleo je poklone, političari su paraziti", rekao je Mimran.

Mimran se hvalio svojom uticajnom mrežom poznanika, uključujući Netanjahua i francuskog poslanika Mejera Habiba, takođe bliskog Netanjahuu. Ponosio se da koristi poznanstva da omete telekomunikacijske ponude u Izraelu jednog svog "neprijatelja u Francuskoj".

Habib je takođe odbacio Mimranove tvrdnje i označio ga "očajnim zatvorenikom".

On izdržava 13 godina zatvorske kazne zbog otmice, zatvaranja i ucenjivanja rivala - biznismena i osam godina zatvora zbog prevare od 283 miliona dolara u trgovini dozvolama za emisiju ugljenika i poreze.

U tom slučaju, označenom kao najveća prevara u istoriji EU, sumnjalo se na umešanost Netanjahua jer je Mimran svedočio da je dao Netanjahuu 200.000 dolara 2009. godine da mu finansira izbornu kampanju.

Netanjahu je to odbacio tvrdeći da je dobio samo 40.000 dolara 2001. godine i da je taj novac potrošio javna diplomatska nastojanja, a ne sopstvenu kampanju.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: EPA/ATEF SAFADI

Po izraelskom zakonu individualni doprinosi kampanji su ograničeni na svega 2.700 dolara.

Na jednom snimku iz jula 2020. Mimran je opisao kako se dogovarao da ugosti svoje poslovne partnere i Netanjahua u jednom restoranu ne bi li ih impresionirao.

"Kada je trebalo da radim s nekim, pozvao bih ga da obeduje s 'Bibijem' (Netanjahuom). Ja bih organizovao večeru u Monaku svaki dan i svaki put bih pozivao osobu sa kojom sam želeo da učvrstim vezu", rekao je navodno Mimran.

Mimran je dodao da je Netanjahua vodio u Parizu kuda god je hteo i da je Netanjahu radio šta god je hteo, da nije bilo granica, da se od Netanjahua moglo sve tražiti, te da mu je obično davao novac u gotovini, po 10.000 do 20.000 evra.

Milion dolara je prebacio Netanjahuu preko jednog gruzijskog biznismena, a plaćao je odmore njemu i njegovoj supruzi Sari u Majamiju, Monaku Sen Tropeu, skijalištu Dovil i drugde.

Jednom je od njega zatraženo da plati 2.600 dolara za doručak para Netanjahu u luksuznom hotelu u Parizu.

Bonus video:

04:29

ON JE SPREMAN DA ROBIJA JER ZNA DA GA ČEKA NOVAC Radovanović o hapšenju PORESKIH INSPEKTORA: Radićemo na predupređivanju ZLOČINA

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.