Ovo rusko čudo košta 83 miliona po komadu, Kinezi su kupili 24, pogledajte i zašto! (FOTO) (VIDEO)

Ugovor od 2 milijarde dolara

Ovo rusko čudo košta 83 miliona po komadu, Kinezi su kupili 24, pogledajte i zašto! (FOTO) (VIDEO)

Prestižni ruski lovci ojačaće kinesku armiju kojoj je pod hitno potrebna modernizacija
Objavljeno: 10:58h

Rusija i Kina potpisale su ugovor o isporukama 24 lovca Su–35 Pekingu nakon nekoliko godina pregovora, a vrednost ugovora je 2 milijarde dolara. Prema podacima lista „Komersant“ cena jednog aviona iznosi više od 83 miliona dolara. Kina se prvi put zainteresovala za Su–25 još 2008, ali pregovori su zvanično počeli tek 2011. godine. Zašto su oni trajali toliko dugo? Postoji nekoliko razloga.

Za razliku od 90–ih, Kina nije bila primorana da hitno modernizuje svoju vojsku, jer domaća namenska industrija uglavnom zadovoljava potrebe Kineske narodne armije. Štaviše, kineski mediji su bili toliko oduševljeni paradom u čast šesdesetogodišnjice KNR 2009. godine, da su informacije o eventualnim nabavkama ruskih aviona izazvale negativne reakcije društva. Mnogi su smatrali da taj ugovor nije svrsishodan i da ne priliči Kini kao velikoj vojnoj sili.
Osim toga, Peking je pokrenuo pitanje o instaliranju kineskih elemenata radio-elektronske opreme na ruske avione. Zbog toga je došlo do izmene konstrukcije Su–25 i preispitivanja cene aviona. Navodi da je Kina zatražila svojevrsni bonus u vidu jedinstvenih ruskih motora 117S, koje su za Peking čak i interesantniji od aviona Su–35 nisu potvrđeni.
Su–35 biće korisni za kinesko ratno vazduhoplovstvo, tako da će se troškovi isplatiti. Trenutno Kina testira dva lovca J–21 i J–31, a u doglednoj budućnosti će okosnicu kineskog ratnog vazduhoplovstva činiti lovci napravljeni na osnovu sovjetskog Su–27, a to su J–11V, J–11BS i drugi.

Sputnik

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.