EVO KO JE NAJBOGATIJI ČOVEK EVROPE: Kada vidite NJEGOVO BOGATSTVO neće vam biti dobro, njegovu KOMPANIJU SVI ZNATE
Bernard Arno, Foto: AP

biografija izvršnog direktora diora

EVO KO JE NAJBOGATIJI ČOVEK EVROPE: Kada vidite NJEGOVO BOGATSTVO neće vam biti dobro, njegovu KOMPANIJU SVI ZNATE

Kada je reč o svetu luksuzne robe, teško da je neko uspešniji od Francuza Bernard Arnoa.

Objavljeno:

Bernard Arno (Arnault), predsednik i izvršni direktor LVMH, kuće iza 75 luksuznih brendova uključujući Dior, Louis Vuitton i Hennessy, u jednom danu je zaradio 5,1 milijardi dolara.

Arno poseduje 97,5 odsto udela u Christian Dioru, koji kontroliše 41,2 odsto LVMH.

Godine 1984. kupio je posrnulu kompaniju Agache-Willot-Boussac, koja je posedovala francuske robne kuće Bon Marché i modne kuće Christian Dior. Kompaniju je potom preimenovao u Financière Agache i napravio preokret, smanjivši troškove i rasprodavši neke od njenih poslova za koje je smatrao da nemaju perspektivu.

Ubrzo nakon toga kupuje modnu kuću Celine i financira francuskog dizajnera Christiana Lacroixa.

U kasnim 1980.-im, Arno je rekao da mu je cilj da vodi najveću svetsku luksuznu kompaniju u sledećih 10 godina. Kao cilj te ambicije, “zaleteo se” na LVMH, potrošivši 2,6 milijardi dolara na kupovinu deonica kako bi 1989. postao najveći deoničar, a na kraju i njen predsednik i izvršni direktor.

1 / 2 Foto: AP

2019. godine, prodaja LVMH porasla je za 17 posto, deonice kompanije skočile su za 5,6 posto i Arnoovo bogatstvo lansirale na 99 milijardi dolara.

Privatni život

Arno je oženio Anne Dewavrin 1973. i imali su dvoje dece pre nego što su se rastali 1990. Ponovo se oženio 1991. s Hélène Mercier, kanadskom koncertnom pijanistkinjom. Navodno joj se udvarao svirajući Šopena i dela drugih klasičnih kompozitora.

Poput mnogih njegovih kolega milijardera, Arnault živi raskošnim životom. Putuje privatnim avionom, poseduje prostranu vilu za odmor u bleštavom San Tropeu na francuskoj rivijeri, a navodno je potrošio i najmanje 96,4 miliona dolara na stambene nekretnine u području Los Anđelesa i Holivuda.

Francuski milijarder i njegova supruga žive na levoj obali Pariza, južno od reke Sene, u istorijskom području koje uključuje četvrti poput Latinske četvrti i St. Germain-des-Prés-a. U svom domu, Arno čuva zbirku moderne i savremene umetnosti među kojima su dela Jean-Michel Basquiata, Damiena Hirsta, Maurizija Cattelana, Andyja Warhola i Pabla Picassa.

Arno ima petoro dece: dvoje s prvom suprugom i troje s sadašnjom suprugom.

Bonus video:

01:06

LAĆI DUGUJU BOGATSTVO! Koleginica Marine Tucaković otkrila tajne estrade: PEVAČI MI NE PLAĆAJU REDOVNO, a neki traže i NA RATE

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.