BOSANKE NAPRAVILE HOBITSKO SELO, OBOŽAVAOCI "GOSPODARA PRSTENOVA" ODLEPILI: A evo KOLIKO je CENA za noć (VIDEO)
Hobiton u selu kraj Kreševa (BiH), Foto: PrintScreen/ YouTube/ BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

neverovatno

BOSANKE NAPRAVILE HOBITSKO SELO, OBOŽAVAOCI "GOSPODARA PRSTENOVA" ODLEPILI: A evo KOLIKO je CENA za noć (VIDEO)

Kao iz bajke, sestre Miličević napravile hobitsko selo u Bosni. Turisti su oduševljeni

Objavljeno:

Ideja o izgradnji hobitskog sela potekla je od Marije, koja je dugo sanjala o sopstvenoj jedinstvenoj turističkoj destinaciji

U selu Rakova Noga, nedaleko od Kreševa u Bosni i Hercegovini, sestre Marija, Milijana, Vedrana i Valentina Miličević izgradile su neverovatno turističko naselje koje su nazvali Hobiton. Inspirisane kućama iz čuvenog "Gospodara prstenova", ove sestre su napravile pravu bajku koja privlači posetioce iz celog sveta.

Ono što ovo naselje čini posebnim su male zemunice, replike kuća iz fantastičnog hobitskog sveta. Svaka od ovih kuća sa sobom nosi deo istorije, tradicije i znamenitosti Kreševa, što ih čini još dražim posetiocima.

Ideja o izgradnji hobitskog sela potekla je od Marije, koja je dugo sanjala o sopstvenoj jedinstvenoj turističkoj destinaciji. Sestre su je odmah podržale.

"Ideju sam dobila iz ljubavi prema turizmu, putovanjima, rudarstvu, a s druge strane, hteli smo nešto postići u Kreševu u turističkom smislu. S obzirom na to da ovde još nisu viđene podzemne kuće, odlučili smo se za kuće hobita“, kaže Marija Miličević.

U dekoraciji učestvuje cela porodica

Hobiton se sastoji od pet kuća, od kojih svaka ima svoje ime i jedinstvenu dekoraciju.

"Mi smo četiri sestre, radimo zajedno i zajedno smo realizovale ovu ideju. Dve kuće su završene, a treća će biti uskoro. Tako da, svaka sestra ima zadatak da opremi jednu kuću, da joj da ime i spoji to ime i ukras sa nekom kreševskom tradicijom. Naravno, poslednju kuću smo ostavili roditeljima“, kaže Marija.

Kuća po imenu „Lipa“ nosi sa sobom simboliku srećnog detinjstva. Ime je dobio po drvetu lipe, koja je poznata kao drvo sreće, lepote, zdravlja i dugovečnosti. „Lipa“ je kuća koja je prepletena ljubavlju prema prirodi, napravljena od prirodnih materijala i odiše starim običajima. Ova kuća je ispunjena emocijama i namenjena je da svojim gostima pruži udobnost i unutrašnji mir.

S druge strane, kuća „Ober” je udobna zemunica koja podseća na pećinu, a upravo je po tome i dobila ime – po Oberskoj pećini, koja je nekada bila rudnik žive. Ova kuća gostima otkriva kako su rudari voljeli Kreševo. Svi detalji u kući su crveni i podsećaju na živu, a na policama su izloženi kreševski kristali.

U bliskoj budućnosti, svih pet vikendica biće dostupno za rezervaciju, pružajući posetiocima priliku da u potpunosti urone u magični svet Hobita i dožive jedinstveno iskustvo inspirisano Tolkinovim remek-delom.

Mir i odmor

Svaka vikendica može da primi četiri osobe. Ima mali dnevni boravak odvojen od kreveta pregradom, čajnu kuhinju i toalet. Grejanje se zasniva na principu sagorevanja drva u starinskoj peći. Takođe, svaka vikendica ima svoje sopstveno dvorište sa roštiljem.

"Ovde nudimo mir i odmor, odnosno noćenje u jedinstvenim kućama pod zemljom. Bavimo se isključivo ugostiteljstvom, iznajmljujemo vikendice gostima i u tom periodu ne dozvoljavamo nikakve druge posete. Tako da su gosti sami i da ih niko neće ometati. Po tome se razlikujemo od naših tipičnih etničkih sela“, objašnjava Marija.

Gosti su oduševljeni

"Obožavaoci "Gospodara prstenova“ često dolaze i zato smo šili kostime za slike, što je posebno oduševilo naše goste, a imali smo i goste koji su već došli sa svojim kostimima“, kaže Marija.

Hobiton selo u Bosni i Hercegovini moguće je posetiti samo uz prethodnu najavu i rezervaciju, a cene variraju u zavisnosti od sezone.

"Cene se kreću od 80 do 100 evra po vikendici u letnjoj sezoni, a zimi od 60 do 80 evra”, kaže Marija i dodaje da im posao dobro ide te da dolaze gosti iz cele Evrope i šire.

"Nalazimo se na platformama Booking i Airbnb, a komentari su svi pozitivni, ima ih na desetine“, dodaje Marija.

Ovo selo je pravo mesto za sve ljubitelje Tolkinovog sveta, ali i za one koji traže divno okruženje sa daškom lokalne tradicije i kulture.

Tu je i šetnjica kroz magičnu šumu, kućice za kućne ljubimce, kao i koliba "Golišan" za organizovanje proslava, a u planu je i izgradnja dečjeg igrališta.

Bonus video:

01:26

DA LI JE OVO NAJLEPŠE OKIĆENA SEOSKA KUĆA U SRBIJI? Svaki kutak blista kao novogišnja bajka (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ b92/ Poslovni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.