STRAH OD SUKOBA KANADE I INDIJE IMA DUBLJI KOREN: Ovo je NAROD zbog koga su počele TENZIJE (VIDEO)
Govor povodom ubistva u Britanskoj Kolumbiji, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Global News

temelji sukoba

STRAH OD SUKOBA KANADE I INDIJE IMA DUBLJI KOREN: Ovo je NAROD zbog koga su počele TENZIJE (VIDEO)

Ubistvo vođe Sika u Kanadi datira iz sukoba koji narod Sika ima sa Indijom

Objavljeno:

Diplomatske tenzije oko poziva na zasebnu domovinu za Sike u Indiji eskalirale su nakon što je Kanada rekla da razmatra „verodostojne optužbe koje potencijalno povezuju" indijsku državu sa ubistvom lidera separatista u Britanskoj Kolumbiji.

Indija je negirala optužbe, opisujući ih kao „apsurdne".

Ko su Siki i gde žive?

Sikizam je jedna od glavnih svetskih religija, osnovana u 16. veku u regionu Pendžaba, na prostoru današnje Indije i Pakistana - koji je podeljen između dve zemlje nakon završetka britanske vladavine 1947. godine.

Širom sveta ima oko 25 miliona Sika, što ovu versku grupu čini petom po veličini u svetu.

Ogromna većina živi u Indiji, gde čine oko 2 procenta od 1,4 milijarde stanovnika zemlje. Ali postoje i značajne populacije u dijaspori.

Kanada je dom najveće populacije izvan Indije, sa oko 780.000 Sika - više od 2 odsto stanovništva zemlje - dok su i SAD i Velika Britanija dom oko 500.000, a Australija oko 200.000.

Zašto neki Siki pozivaju na posebnu državu?

Pokret Halistan poziva na nezavisnu domovinu za Sike u Indiji.

Pokret je bio na vrhuncu osamdesetih godina prošlog veka u indijskoj državi Pendžab, kada je ovo područje imalo niz nasilnih napada i hiljade mrtvih.

Izgubio je snagu nakon što su indijske oružane snage izvele specijalne operacije protiv pokreta.

Politika u modernom Pendžabu se udaljila od pokreta i pozivi na nezavisnost nisu stav većine, kaže profesor Šruti Kapila sa Univerziteta u Kembridžu.

Ali Siki u dijaspori nastavili su da se zalažu za odvojenu državu, dok su pozivi za nezavisnost intenzivirani poslednjih godina.

Zašto je Halistan tako osetljivo pitanje za indijsku vladu?

Indija se oštro protivila pokretu Halistan, a sve glavne političke stranke, uključujući Pendžab, osudile su nasilje i separatizam.

Dugotrajne tenzije bile su uzrok dva od najkontroverznijih incidenata u modernoj indijskoj istoriji – napada na Zlatni hram i atentata na Indiru Gandi.

U junu 1984. indijska vojska je upala na najsvetije mesto za Sike i isterala separatisti koji su se sklonili u hramski kompleks u gradu Amricar.

Maharadža Ranjit Sing sluša kako se recituje Granth Sahib u blizini Zlatnog hrama
Maharadža Ranjit Sing sluša kako se recituje Granth Sahib u blizini Zlatnog hramafoto: Wikipedia/ Sikhs

Napad, koji je doveo do mnogih mrtvih i značajne štete na Zlatnom hramu, naredila je tadašnja premijerka Indira Gandi.

Nekoliko meseci nakon operacije Gandi su ubila dva njena telohranitelja Sika, što je dovelo do četvorodnevnih nereda i nasilja u zajednici.

Hiljade ljudi je ubijeno, od kojih su većina bili Siki. Procene se kreću od oko 3.000 mrtvih do čak 17.000.

Halistan je crvena linija za Indiju jer su ožiljci nasilja iz 1980-ih i dalje sveži.

Sve političke partije u Indiji ujedinjene su u svom protivljenju nezavisnosti Sika, tako da nijedna indijska vlada ne može sebi priuštiti da previdi pitanje Halistana u interesu bilateralnih diplomatskih odnosa.

Ko je bio Hardip Sing Nidžar?

Hardip Sing Nidžar je bio kanadski državljanin ubijen ispred hrama Sika 18. juna u Kanadi, u dobi od 45 godina.

Rođen je u selu Barsingpur u pandžabskom Džalandaru, a preselio se u Kanadu 1997.

Prvo je radio kao vodoinstalater, a kasnije je postao istaknuti vođa Sika u zapadnokanadskoj provinciji Britanska Kolumbija.

Indija ga je proglasila teroristom 2020. godine zbog navodnih veza sa Halistanskim tigrovima - grupom koja vodi kampanju za nezavisni Halistan u indijskom regionu Pendžab.

Njegove pristalice nazvale su ove optužbe „neosnovanim" i navele da je u prošlosti bio meta pretnji zbog svog aktivizma.

Izveštaji u indijskim medijima kažu da je radio na organizovanju nezvaničnog referenduma u ​​Indiji za nezavisnu državu Sika u vreme svoje smrti u junu ove godine.

Nidžar je treća istaknuta ličnost Sika koja je neočekivano umrla poslednjih meseci.

Kako Indija vrši pritisak na Sike iz dijaspore?

Pozadina diplomatskih tenzija je rastući pritisak koji je Indija izvršila na vlade tri zemlje sa značajnom populacijom Sika: Kanade, Australije i Velike Britanije.

Indijska vlada je otvoreno rekla da bi neuspeh da se uhvati u koštac sa onim što naziva „ekstremizmom Sika“ bio prepreka dobrim odnosima.

Australijski zvaničnici rekli su da će ispitati vandalizam prohalistanskih aktivista na hinduističkim hramovima, ali da neće sprečiti australijske Sike da izražavaju svoje stavove o nezavisnoj domovini.

Ilustracija žene pripadnice Sika
Ilustracija žene pripadnice Sikafoto: Profimedia

Kanada je naišla na najotvorenije kritike Delhija zbog toga što se nije suprotstavila tamošnjem prohalistanskom pokretu. Iako je premijer Džastin Trudo rekao da će zaustaviti tekuće nasilje, on se takođe suprotstavio „stranom mešanju".

U kontekstu Velike Britanije, svađa je počela u martu nakon protesta ispred Visoke komisije Indije u Londonu, na kojima su mase mahale žutim transparentima „Halistan“ i na kojima je muškarac odlepio indijsku zastavu sa balkona na prvom spratu zgrade.

Bonus video:

02:11

INDIJA ZABRANILA IZVOZ PIRINČA! Koliko će NOVA KRIZA pogoditi Srbiju? Stručnjak objašnjava: OVE države će najviše osetiti probleme

(Espreso/ 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.