CENE MASLINOVOG ULJA OTIŠLE U NEBESA, A PREDAHA NI NA VIDIKU: Evo koliko su SKOČILE i ko je na NAJVEĆEM UDARU
Maslinovo ulje, Foto: Profimedia

KADA ĆE KRAJ?

CENE MASLINOVOG ULJA OTIŠLE U NEBESA, A PREDAHA NI NA VIDIKU: Evo koliko su SKOČILE i ko je na NAJVEĆEM UDARU

Globalne cene maslinovog ulja su skočile do novih rekorda

Objavljeno:

Cene maslinovog ulja su skočile do novih rekorda jer su velike suše u velikim zemljama proizvođačima smanjile zalihe, ali i povećale krađe ulja.

Globalne cene maslinovog ulja porasle su na 8.900 dolara po toni u septembru, podstaknute „ekstremno suvim vremenom“ na Mediteranu, prema nedavnom izveštaju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država. Već je prosečna cena u avgustu bila 130% viša u odnosu na prethodnu godinu i nije pokazala „znakove popuštanja“, saopštilo je USDA.

Španija, najveći svetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mesecima je pogođena intenzivnom sušom. Zemlja je takođe upravo zabeležila svoje treće najtoplije leto, sa prosečnom letnjom temperaturom za 1,3°C višom od normalne, navodi državna meteorološka agencija AEMET.

Prema podacima kompanije Mintec za obavještavanje o tržištu roba, proizvodnja maslinovog ulja u Španiji u protekloj sezoni pala je na oko 610.000 tona - što je pad od više od 50% u poređenju sa uobičajenih 1,3 do 1,5 miliona tona.

- Složenost situacije doprinosi i zabrinutost zbog smanjene proizvodnje u drugim velikim evropskim zemljama proizvođačima maslinovog ulja, uključujući Italiju i Grčku, gde preovlađuju uslovi suše“, rekao je analitičar Mintecovog uljarica i biljnih ulja Kajl Holand za CNBC.

Maslinovo ulje
Maslinovo uljefoto: Printscreen/Youtube/O Svemu i Svačemu

Grčka i Italija su drugi i treći najveći proizvođači maslinovog ulja, prema Međunarodnom savetu za masline, međuvladinoj organizaciji koju čine članice koje čine više od 98 odsto proizvodnje maslina u svetu.

Cene maslinovog ulja u španskoj Andaluziji skočile su na 8,45 evra (9,02 dolara) po kilogramu u septembru, pokazao je Mintec-ov benchmark. To označava „najvišu cenu ikada zabeleženu za špansko maslinovo ulje“ na osnovu podataka kompanije za period od 20 do 30 godina, i predstavlja skok od 111% u odnosu na prethodnu godinu.

Rastuće cene, na ono što se ponekad naziva „tečno zlato“, navele su neke da ga ukradu.

Oko 50.000 litara ekstra devičanskog maslinovog ulja u jednoj od španskih uljara, Marin Serano El Lagar, ukradeno je u ranim satima 30. avgusta, prema izveštajima lokalnih medija. To je više od 420.000 evra, ili oko 450.000 dolara, u vrednosti od maslinovog ulja koje je porodično preduzeće izgubilo. Do sada nije bilo hapšenja.

To nije sve.

Neposredno pre toga, lopovi su pobegli sa 6.000 litara ekstra devičanskog maslinovog ulja u vrednosti od 50.000 evra iz uljare Teraverne, piše španski list El Munco. Računari, stolovi, ventilatori i stolice kompanije takođe su navodno opljačkani tokom pljačke.

Predmetne kompanije nisu odgovorile na zahtev CNBC-a za komentar.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje foto: Profimedia

Kada će se završiti?

I nema predaha na vidiku.

Mintec's Holland je upozorio da ako se zalihe maslinovog ulja budu i dalje iscrpljivale zbog suše, zalihe bi mogle biti iscrpljene pre oktobra, gde obično stižu sveže berbe.

- Stanje dodatno komplikuje odluka Turske da obustavi masovni izvoz maslinovog ulja, rekao je analitičar. „Supenzija je pogoršala ionako ograničene količine u Španiji.

Turska, koja je takođe značajan proizvođač maslinovog ulja, suspendovala je izvoz na veliko do 1. novembra, što je rezultat globalnog rasta cena.

Bonus video:

03:01

Kakve su cene na srpskim pijacama pred početak pravljenja zimnice?

(Espreso/ Blic/ CNBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.