ORBAN OVOM TVRDNJOM ODUŠEVIO MNOGE SRBE: Evo šta je sada rekao
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

prijateljstvo između srbije i mađarske

ORBAN OVOM TVRDNJOM ODUŠEVIO MNOGE SRBE: Evo šta je sada rekao

Orban je izjavio da Srbi nisu problem nego rešenje za Balkan

Objavljeno:

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban poručio je dana u obraćanju na Demografskom samitu u Budimpešti da Srbi nisu problem nego rešenje za Balkan.

- Dugo smo živeli zajedno i znamo sa čime se suočavaju - rekao je Orban, koji je pozdravio učešće srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Premijer Mađarske je rekao da se Balkan suočava sa brojnim izazovima i da je stabilnost regiona važna.

"Mađarska brani porodice"

Govoreći o demografiji, Orban je rekao da su u Evropi napadnute osnovne porodične vrednosti, ali da Mađarska neće odustati od zaštite porodice.

- U Evropi imamo progresivnu i liberalnu elitu. Umesto važnih pitanja, kao što je demografska budućnost, oni se bave glupim i nevažnim pitanjima - rekao je Orban, prenela je Srna.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER

On je rekao da je zabrinjavajući odnos prema porodici jer se nameću teme o važnosti individualizma.

- Cilj liberala je da se izazove strateški strah od budućnosti - naveo je Orban.

Prema njegovim rečima, razmišljanje zapadne elite je davno viđena i strašna noćna mora, a stanje svesti određuje budućnost.

- Organizacija ovog samita nije samo dobra stvar nego je obaveza prema budućnosti, deci i civilizaciji. Mađarska je inkubator konzervativne politike. Nudimo efikasna rešenja i imamo mnogo projekata koje se odnose na saradnju države i crkve, uz moderno obrazovanje, ali najvažnije ostaje pitanje demografske slike - dodao je Orban.

On je istakao da porodičnu politiku treba zasnivati na majkama, a država treba svim sredstvima braniti porodicu.

- Udvostručili smo zaradu porodica sa dvoje dece. Porodice imaju podršku pri izgradnji ili obnovi nekretnina. Majke sa četvoro i više dece ne plaćaju porez na dohodak. To ćemo smanjiti i na troje dece. Ako želiš budućnost za otadžbinu, treba da podržavaš majke - istakao je Orban.

Majka je žena, a otac muškarac, rekao je Orban, što je uvršteno i u zakon.

- Mađari su na referendumu odlučili da se odbrane od LGBT propagande - naglasio je Orban.

On je istakao da je usporen pad nataliteta, ali da je cilj da se preokrene ta pojava.

- Prelomni trenutak za demografiju treba da bude rast nataliteta. Sada krećemo u drugu fazu. Učinili smo mnogo, ali to nije dovoljno. Podržaćemo porodicu i nastavićemo da pomažemo - rekao je Orban.

Domaćini skupa u Budimpešti okupili su 60 šefova država i vlada, vođa crkava, medijskih ličnosti, mislilaca i lidera nevladinih organizacija sa četiri kontinenta.

Demografski samit u Budimpešti je najvažniji međunarodni strateški forum o demografskim pitanjima koji se održava od 2015. godine, a pre dve godine učesnicima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je tada obavljao funkciju srpskog člana Predsedništva BiH.

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.