STRAVIČNE POSLEDICE POPLAVA U LIBIJI: Poginulo hiljade ljudi, stotine porodica pobeglo u strahu (VIDEO)
Libija, Foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

tragedija

STRAVIČNE POSLEDICE POPLAVA U LIBIJI: Poginulo hiljade ljudi, stotine porodica pobeglo u strahu (VIDEO)

Nakon oluje koja je odnela hiljade života, stotine porodica u Libiji pobeglo u strahu

Objavljeno:

Nakon razorne oluje koja je odnela hiljade života, a mnogo ljudi je nestalo, Libija se suočava s posledicama koje bacaju svetlo na godine haosa i podela u zemlji.

Najveće posledice poplava zabeležene su u istočnom lučkom gradu Derna gde su velike građevine uz reku odnesene kada su popustile dve brane. Šokantne slike i snimci zabeležili su posledice izazvane vodom koja je progutala preostale gradske nebodere, s prevrnutim automobilima i redovima tela prekrivenih ćebadima koja čekaju da ih sahrane.

Vlasti tvrde da je 25 posto grada izbrisano, a ono što je zapanjujuće jeste da stanovništvo nije bilo obavešteno sistemom upozorenja, niti je postojao plan evakuacije. Jedini pokazatelj opasnosti bio je gromoglasan zvuk pucanja brana.

Severnoafričku državu razdvajaju suparničke administracije i muče sukobi milicija nakon pobune tokom Arapskog proleća 2011. kada je svrgnut autokratski vladar Moamer Gadafi.

Od 2014. godine Libija je podeljena između dve suparničke vlade, od kojih svaka uživa podršku međunarodnih pristalica i brojnih naoružanih milicija na terenu, prenosi Jutarnji.

Premijer Abdul Hamid Dbejbe vodi međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, a Osama Hamad na čelu je istočne uprave u Bengaziju, uz podršku moćnog vojnog zapovednika Kalife Haftara. Uprkos njihovim obećanjima da će pomoći u naporima spasavanja, saradnja između ovih entiteta je gotovo nepostojeća. Pokušaji ujedinjenja, uključujući planirane izbore 2021., propadali su, održavajući podele.

1 / 3 Foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

Derna, nekad poznata po slikovitim belim kućama uz plažu i vrtovima palmi, mesto umetnika, profesora i kulturnjaka, zapala je u haos nakon svrgavanja Gadafija. Postala je središte ekstremističkih grupa, suočila se s egipatskim vazdušnim napadima i izdržala opsade snaga lojalnih Haftaru. Nažalost, od revolucije u gradu je bilo malo ulaganja ili ponovne gradnje.

Moderna infrastruktura Derne, uključujući srušenu branu Vadi Derna, potiče iz Gadafijevog doba. Gotovo je 70 posto nezaposlenih, građanima je bilo onemogućeno glasanje na nacionalnim izborima 2014., a javne usluge godinama su propadale.

Reuters, čiji su novinari razgovarali s lokalnim stanovnicima, saznao je da su stotine porodica pobegle u zapadnu Libiju strahujući od progona nakon što su optuženi da su podržavali islamiste.

Hičem Abu Čikouat, ministar civilnog vazduhoplovstva, nakon povratka iz Derne rekao je za Reuters: "Katastrofa. Tela leže svuda - u moru, dolinama, ispod zgrada".

Ujedinjene nacije navele su da je humanitarna situacija u Derni zabrinjavajuća, s izveštajima o desetinama civila koji nemaju pristup hrani, vodi i zdravstvenoj nezi.

Poplave su se dogodile nakon raširenih nemira u Libiji. Nedavni protesti izbili su širom zemlje nakon otkrića tajnog sastanka između libijskih i izraelskih ministara spoljnih poslova, što je dovelo do poziva na ostavku premijera Dbejbe. U avgustu su sukobi između suparničkih milicijskih snaga u glavnom gradu rezultirali gubitkom najmanje 45 života, naglašavajući uticaj koji imaju odmetničke naoružane grupe.

Libija je postala i ključna tranzitna tačka za migrante koji traže utočište u Evropi, a iskorišćavaju ih i milicije i trgovci ljudima.

Godine rata i nedostatak središnje vlade ostavili su naciju s raspadajućom infrastrukturom, čineći je alarmantno osetljivom na intenzivne posledice klimatskih promena koje je sada najviše osetila Derna.

Bonus video:

00:29

Poplave u Grčkoj

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.