FON DER LAJEN DRŽI GOVOR O STANJU EVROPSKE UNIJE: Evo šta je poručila, nije se očekivalo
Ursula fon der Lajen, Foto: Profimedia

zajednica evropskih naroda

FON DER LAJEN DRŽI GOVOR O STANJU EVROPSKE UNIJE: Evo šta je poručila, nije se očekivalo

Ursula fon der Lajen drži govor u Evropskom parlamentu u Strazburu

Objavljeno:

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen drži govor u Evropskom parlamentu u Strazburu o stanju Unije.

- Za manje od 300 dana građani EU glasa će na izborima u našoj jedinstvenoj demokratiji. Bit će to vreme da odluče kakvu budućnost i kakvu Evropu žele - poručila je šefica EК na početku govora.

Svake godine šef Evropske komisije drži govor o stanju Unije u septembru. Ova praksa je uvedena Lisabonskim ugovorom i nastala je po uzoru na obraćanja američkih predsednika Кongresu. I dok je u SAD to prvorazredni politički događaj, govori predsednika Кomisije imaju mnogo manje odjeka u evropskoj javnosti.

Ovo je poslednji govor fon der Lajenve u ovom mandatu. Iako se uveliko spekuliše da će tražiti novi mandat na čelu Кomisije, Fon der Lajen se o tome još nije izjasnila. Ona se pominje i kao mogući naslednik Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO.

Predsednica Кomisije će u svom govoru istaći svoje prioritete u poslednjoj godini mandata i osvrnuti se na dostignuća u protekle četiri godine. Očekuje se da će ponoviti snažnu podršku EU Ukrajini u odbrani od ruske agresije, govoriti o zelenoj tranziciji i smanjenju zavisnosti od ruskih energenata.

S obzirom na to da je ovo njen poslednji govor o stanju Unije pre evropskih izbora sledećeg juna, ne očekuje se da će fon der Lajen izaći sa velikim zakonskim predlozima, već će se više fokusirati na dostignuća u protekle četiri godine.

Bonus video:

06:32

EVROPSKA UNIJA ĆE SE RASPASTI KROZ GODINU DANA?! Analiza stručnjaka: Da se sutra pomire Ukrajinci i Rusi to neće NIŠTA PROMENITI

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.