"DANIJEL" RAZARA LIBIJU, A SPASILAČKIH TIMOVA NIGDE: Nestalo preko 5000 LJUDSKIH ŽIVOTA
Libija, Foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

nevreme u svetu

"DANIJEL" RAZARA LIBIJU, A SPASILAČKIH TIMOVA NIGDE: Nestalo preko 5000 LJUDSKIH ŽIVOTA

U poplavama u Libiji nestalo oko 10.000 ljudi, a broj poginulih premašio je 5000 ljudi

Objavljeno:

Broj poginulih ljudi u razornim poplavama u Derni na istoku Libije premašio je 5.300, izjavio je danas portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Mohamed Abulamuša.

"U ovom trenutku, broj mrtvih u gradu Derni, kao posledica ciklona `Danijel`, veći je od 5.300", rekao je portparol i dodao da je spasilačka akcija u toku.

Smatra se da je u poplavama u Libiji nestalo oko 10.000 ljudi, izjavio je ranije šef delegacije Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Tamer Ramadan.

Libija
Libijafoto: Printscreen/Twitter/Abdulkader Assad

Oluja "Danijel" zahvatila je Sredozemno more u nedelju, 10. septembra, a u Derni je poplavila puteve i uništila zgrade. Pogođena su i druga naselja duž obale, uključujući Bengazi, drugi po veličini grad u Libiji.

Libija ima dve vlade

Libija je u političkom haosu otkako je dugogodišnji vladar pukovnik Muamer Gadafi svrgnut i ubijen 2011. - ostavljajući naftom bogatu naciju podeljenu i s dve vlade. Jedna je privremena, ali međunarodno priznata vladom koja deluje iz glavnog grada Tripolija, a druga je na istoku.

Prema libijskom novinaru Abdulkaderu Asadu, to otežava napore spašavanja jer različite vlade nisu u stanju agilno da odgovore na prirodnu katastrofu.

- Nema spasilačkih timova, nema obučenih spasilaca u Libiji. Sve u poslednjih 12 godina bilo je u znaku rata. Postoje dve vlade u Libiji... i to zapravo usporava pomoć koja dolazi u Libiju jer je malo zbunjujuće. Imate ljude koji obećavaju pomoć, ali pomoć ne dolazi - rekao je za BBC.

Kakva je to oluja potopila Libiju?

Olujni sistem koji je Libiji doneo ozbiljne poplave krenuo je pre više od nedelju dana kao oluja Danijel nad Grčkom. Donevši rekordne količine kiše u nekoliko dana i obilne poplave u delovima istočne Grčke, polako se pomerao prema jugu preko Sredozemlja.

1 / 3 Foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

S temperaturama mora u istočnom Sredozemlju iznad uobičajenih za to doba godine, olujni sistem je vratio snagu i podigao količinu vlage pre nego što se probio do libijske obale. Nakratko je postao ono što meteorolozi nazivaju "medicane" odnosno "mediteranski uragan".

Bonus video:

00:29

Poplave u Grčkoj

(Espreso/ Blic/ Srna/ Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.