ŽESTOKA OSUDA EVROPSKE UNIJE: Rusija na udaru!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, AP / Mikhail Klimentyev

"novi akt nasilja"

ŽESTOKA OSUDA EVROPSKE UNIJE: Rusija na udaru!

EU je pozvala Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda i da poništi svoje represivne zakone

Objavljeno: 16:00h

Evropska unija je danas "najoštrije osudila nelegitimne" lokalne i regionalne izbore koje je Rusija organizovala na anektiranom polustrvu Krim, u gradu Sevastoplju i na okupiranim teritorijama na istoku Ukrajine.

Lokalni i regionalni izbori održani su od 8. do 10 septembra u Rusiji, ali i na teritorijama koje je ona okupirala u Ukrajini, uključujući Krim i delove regiona Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson.

Ruske vlasti objavile su pobedu Jedinstvene Rusija predsednika Vladimira Putina na tim izborima, navodeći da je ta partija osvojila više od 70 odsto glasova.

Predsednica ruske Centralne izborne komisije Ela Pamfilova pozdravila je izbore koji su se, prema njenoj oceni, odvijali dinamično i sa malo prekršaja.

EU je 11. septembra u saopštenju visokog predstavnika odbacila te "nove beskorisne pokušaje Rusije da legitimiše svoju ilegalnu vojnu kontrolu nad ukrajinskim teritorijama", ocenivši da je to još jedan izraz kršenja zakona, uključujući i Povelju UN, kao i nezavisnosti i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine. ; U saopštenju se naglašava da EU neće priznati ni održavanje ni ishod tih "takozvanih izbora", a da će se rusko političko rukovodstvo suočiti sa posledicama svojih nelegalnih postupaka.

Krim
Krimfoto: Espreso.co.rs/Aleksa Radosavljević

Navodeći da su ti takozvani izbori održani u senci nasilnog i ilegalnog nametanja ruskog državljanstva Ukrajincima, deportacije dece i sistematskog kršenja ljudskih prava, EU je saopštila da pozdravlja hrabrost Ukrajinaca koji su odbili da učestvuju na tom fingiranom glasanju i nastavljaju da se odupiru ruskoj okupaciji.

EU navodi da su vlasti izbore u celoj Rusiji održale u svetlu pojačane cenzure, napade na opozicione političare, organizacije civilnog društva i nezavisne medije i sve druge disidentske glasove.

Represivno zakonodavstvo i političko kažnjavanje koji su rezultirali ograničenjem građanskih i političkih sloboda već su unapred onemogućili mnoge kandidate da učestvuju na izborima, a biračima ograničili pravo izbora i pristup informacijama.

EU je pozvala Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda i da poništi svoje represivne zakone.

I na regionalnim izborima u samoj Rusiji se ne očekuju nikakva iznenađenja jer je opozicija ućutkana, i gde se kritike ukrajinskog sukoba bespoštedno guše.

Od početka napada na Ukrajinu hiljade Rusa je osuđeno, ponekad na teške kazne, zbog protesta protiv rata. I na izborima nije bila zastupljena nikakva stvarna opozicija, jer su ruski opozicinari uglavnom ili u zatvoru ili u egzilu, prenele su agencije.

Bonus video:

01:31

UKRAJINA IDE KORAK PO KORAK OD DONACIJAMA Obrknežev nema dilemu: Ako im OVO isporuče, očekujte konkretan odgovor Rusije

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.