GLAVNI AMERIČKI GENERAL UPOZORAVA: Evo još koliko je ostalo vremena ukrajinskoj vojsci za ofanzivu!
Ukrajinski vojnici, Foto: Profimedia

rat u ukrajini

GLAVNI AMERIČKI GENERAL UPOZORAVA: Evo još koliko je ostalo vremena ukrajinskoj vojsci za ofanzivu!

General Mark Mili upozorio je da je zbog vremenskih prilika ukrajinskoj vojsci ostalo nešto više od mesec dana za ofanzivu.

Objavljeno:

Ukrajinskoj vojsci je ostalo još nešto više od mesec dana pre nego što vremenske prilike otežaju njenu ofanzivu, upozorio je general Mark Mili, načelnik Združenog generalštaba američke vojske, koja je ujedno i glavni saveznik vlasti u Kijevu.

Kako je u intervjuu za BBC rekao general Mili, hladnije vremenske prilike mogle bi znatno da otežaju manevrisanje ukrajinskih trupa na prvoj liniji fronta.

On je priznao da je ukrajinska ofanziva, koja je počela pre nešto manje od tri meseca, išla sporije od očekivanog, ali je istakao da je još prerano reći da je ona propala.

- Još uvek se vode teške borbe. Ukrajinci i dalje nastavljaju sa sigurnim napredovanjem. Ukrajina napreduje vrlo stabilnim tempom kroz ruske linije fronta. Još postoji razumna količina vremena, verovatno oko 30 do 45 dana borbe u ovim vremenskim uslovima, tako da Ukrajinci nisu gotovi. Postoje nedovršene bitke, nisu završili borbeni deo onoga što pokušavaju da postignu - rekao je on.

Ukrajinski zvaničnici, među kojima je i predsednik Volodimir Zelenski, u više navrata su ponavljali da je glavni cilj ofanzive da se oslobode sve teritorije koje se nalaze pod kontrolom ruskih snaga, kao i Krim, koji je Rusija anektirala posle referenduma 2014.

Ukrajinske trupe su dosad imale manje uspehe, oslobođeno je tek nekoliko sela na jugu, dok generali tvrde da su probili prvu od tri linije ruske odbrane.

- Rekao sam na samom početku ovog rata da će ovo biti dugo, sporo, teško i s velikim brojem žrtava, i to je upravo ono što se dešava - dodao je general Mili.

U intervjuu za BBC admiral Toni Radakin, načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je da "Ukrajina pobeđuje, a Rusija gubi":

- To je zato što je cilj Rusije bio da pokori Ukrajinu i stavi je pod svoju kontrolu. To se nije dogodilo, niti će se ikada dogoditi i zato Ukrajina pobeđuje - rekao je on.

Radakin je dodao da Ukrajina napreduje u borbi da povrati svoju teritoriju i da je dosad oslobodila polovinu teritorije koju je Rusija zauzela na početku invazije u februaru 2022.

Bonus video:

01:31

UKRAJINA IDE KORAK PO KORAK OD DONACIJAMA Obrknežev nema dilemu: Ako im OVO isporuče, očekujte konkretan odgovor Rusije

(Espreso/Kurir.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.