KONAČNO POČELO IZVLAČENJE MARKA KOJI JE ZAROBLJEN U TURSKOJ PEĆINI: Napolje će izaći možda tek za ČETIRI DANA
Foto: Printscreen/Facebook/Mark Dickey

javljeno je

KONAČNO POČELO IZVLAČENJE MARKA KOJI JE ZAROBLJEN U TURSKOJ PEĆINI: Napolje će izaći možda tek za ČETIRI DANA

Diki je bio kovodič tima koji je mapirao novi prolaz u pećini kada je doživeo krvarenje u probavnom traktu

Objavljeno:

Poćelo je izvlačenje Amerikanca koji je ostao zarobljen u trećem najdubljem pećinskom kompleksu u Turskoj. Oko 150 ljudi učestvuje u spasavanju Marka Dikija (40) otkako je u subotu ostao zarobljen u pećini Morka, javlja index.hr.

Diki je bio kovodič tima koji je mapirao novi prolaz u pećini kada je doživeo krvarenje u probavnom traktu. Turska speleološka federacija rekla je da je operacija spasavanja vrlo složena jer je zaglavio na dubini od 1.120 metara. Hrvatska gorska služba spasavanja (HGSS), koja učestvuje u spasavanju, potvrdila je da je počela operacija izvlačenja američkog speleologa.

"U 14.30 sati tim od 10 pripadnika HGSS-a i nekoliko pripadnika bugarske službe spasavanja krenuo je u transport unesrećenog Marka. U 19.00 sati, spasioci su prešli dubinu od -920 metara gde im se priključilo još dvoje pripadnika HGSS-a. Deo ekipe HGSS-a učestvuje u proširenju uskog prolaza na dubini od -700m, dok nekolicina radi na opremanju dela transportne deonice na dubini od -300m. Ostatak tima HGSS-a trenutno se nalazi u bazi za komunikaciju i koordinaciju", objavio je HGSS.

Mogao bi biti izvučen za tri do četiri dana

Podsetimo, spasioci su Dikiju još pre nekoliko dana dostavili potrebne jedinice krvi, ali postalo je jasno da na površinu može izaći samo na nosilima, što je zbog uskih prolaza veoma zahtevno pa će akcija trajati više dana.

"Najnovije vesti su da su nosila konačno krenula u transport, mislim nosila s unesrećenim naravno, u 3 sata i 29 minuta po turskom vremenu transport je krenuo, i sada nekakva očekivanja su tri do četiri dana da bi Mark mogao izaći napolje, ako sve bude po planu", rekao je za HRT Martin Glavić, član HGSS-a.

U jami se nalazi pedesetak spasilaca, među kojima je i 16 Hrvata. Pred svima njima težak je zadatak, izvlačenje je teško i komplikovano. Jama je zahtevna, prepuna opasnosti, svi su svesni opasnosti koje donosi ovo spasavanje.

"Uspostavili smo zone odmora, prva je na dubini od 700 metara, druga na 500, pa još dve dodatne. Ako bude sve u redu, ako pacijent bude dobro, nastaviće se prema površini, a ako dođe do komplikacija, moraće se odmoriti, što može da produži spasavanje", rekao je Recep Salci, vodič spasilačke operacije.

"Jama je vrlo kompleksna, postoje brojne zamke i problemi. Njih rešavamo u hodu, ali najveći problem na koji nemamo uticaj je zdravstveno stanje Marka. Zaista moramo da postupamo vrlo oprezno", dodao je Đuzepe Konti, šef talijanskog tima Gorske službe spasavanja.

Procene koliko će dana spasavanje trajati različite su, zavisno o zemlji iz koje dolaze spasioci. Turci su za razliku od ostalih ekipa vrlo pesimistični, pa poručuju kako bi zbog mogućih problema akcija mogla da traje i više od 10 dana.

Bonus video: Spasavanje žene na Divčibarama

00:33

Spasavanje žene na Divčibarama

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.