PUTIN ZAHTEVA DA SE OVA STVAR UBRZA! Spomenuo i ZAPAD, u pitanju je VELIKA STVAR!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

saopšteno je

PUTIN ZAHTEVA DA SE OVA STVAR UBRZA! Spomenuo i ZAPAD, u pitanju je VELIKA STVAR!

Ruski predsednik je tražio da se do 2030. godine osigura uvođenje mera za podršku aktivnosti centara za istraživanje u oblasti veštačke inteligencije

Objavljeno: 18:20h

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je danas od vlade da ubrza razvoj veštačke inteligencije u Rusiji da bi mogla da se takmiči sa zapadnim zemljama u svetskoj trci za veštačkom inteligencijom.

Prema dokumentu objavljenom danas na zvaničnom sajtu Kremlja posle sastanka vlade ruski predsednik je tražio da se do 2030. godine osigura uvođenje mera za podršku aktivnosti centara za istraživanje u oblasti veštačke inteligencije.

Trka za razvojem veštačke inteligencije počela je poslednjih godina među najvećim svetskim tehnološkim grupama kao što su američki Gugl i Majkrosoft i kineski internet gigant Bajdu.

Veštačka inteligencija
foto: Kheng Ho Toh / Panthermedia / Profimedia

Objava Kremlja data je u vreme kada ruska država jača svoju kontrolu nad digitalnim sektorom i sektorom visoke tehnologije u jeku sukoba u Ukrajini.

Prema mapi puta Putin je preporučio niz mera koje treba sporovesti kao što je oslobađanje saveznih sredstava za podršku istraživanja posebno o algoritmimima za automatsko učenje, velikim jezičkim modelima, konvencionalnim robotima i superračunarima.

Ruski predsednik takođe hoće da ubrza uvođenje veštačke inteligencije u javna preduzeća. A firme koje hoće da dobiju subvencije iz saveznog budžeta će imati obavezu da koriste veštačku inteligenciju.

Dan pobede, Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Konačno od 2024. godine program Sistemi veštačke inteligencije ća takođe postati obavezan u visokoškolskoj nastavi, navodi se u dokumentu.

Putin je poslednjih meseci više puta rekao da hoće da dostigne tehnološki suverenitet pošto međunarodne sankcije koje pogađaju Moskvu sprečavavaju Rusiji pristup stranom softveru i delovima kao što su poluprovodnici.

U aprilu, kompanija Sber, jedan od ruskih lidera u novoj tehnologiji, lansirala je svog robota koji govori, i pridružila se svetskoj trci za tim sredstvima kreiranim na bazi veštačke inteligencije, kao što je američki ChatGT.

Bonus video:

02:34

GOREĆETE KAO SVEĆE, AKO BUDETE KOLEBLJIVI! Obradović tvrdi da je Vladimir Putin pogibijom Prigožina POSLAO PORUKU IZDAJNICIMA

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.