USPEŠAN POVRATAK ASTRONAUTA IZ SVEMIRA: Posle ŠEST MESECI konačno na Zemlji (VIDEO)
Astronauti, Foto: PrintScreen/ YouTube/ SpaceX

nauka

USPEŠAN POVRATAK ASTRONAUTA IZ SVEMIRA: Posle ŠEST MESECI konačno na Zemlji (VIDEO)

Kapsula SpaceX spustila se padobranom u Atlantik

Objavljeno:

Četiri astronauta vratila su se na Zemlju rano jutros posle šestomesečnog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Kapsula SpaceX, koja je prevezla astronaute, spustila se padobranom u Atlantik kod obale američke savezne države Floride.

Vratili su se astronauti američke svemirske agencije NASA Stiven Bouen i Voren Hoburg, ruski astronaut Andrej Fejaev i astronaut Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan al Nejadi, prva osoba iz arapskog sveta koja je provela duži period u orbiti.

Pre odlaska sa svemirske stanice gde su stigli u martu, rekli su da su željni toplih tuševa, vruće kafe i okeanskog vazduha. Njihov povratak na Zemlju je bio odložen za jedan dan zbog loših vremenskih uslova na mestu gde je predviđeno spuštanje ali na kraju je povratak pružio spektakularan prizor u sred noći dok se kapsula spuštala nebom iznad Kejp Kanaverala ka predviđenom mestu blizu Džeksonvila.

Astronauti su istakli svoje zadovoljstvo a Kontrolna misija SpaceX je preko radija objavila: „Ovde se nalazi puna soba vrlo srećnih ljudi“.

SpaceX je odvezao njihove zamene pre više od nedelju dana.

Još jedna zamena posade će se obaviti kasnije ovog meseca kada se budu vraćali dvoje Rusa i jedan Amerikanac koji su proveli na svemirskoj stanici celu godinu.

Vreme njihovog boravka je udvostručeno kada je iz njihove kapsula Sojuz procurio rashlađivač i morala je da bude lansirana nova letelica.

Kao zamena posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalazi se sedam astronauta.

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.