EVO KO JE NOVI MINISTAR ODBRANE UKRAJINE! Porodica mu PROTERANA SA KRIMA, optužen za ŠPIJUNAŽU (FOTO)
Ukrajinska vojska, Foto: Profimedia

POZNATO

EVO KO JE NOVI MINISTAR ODBRANE UKRAJINE! Porodica mu PROTERANA SA KRIMA, optužen za ŠPIJUNAŽU (FOTO)

Rustem Umerov je diplomirao i magistrirao ekonomiju i finansije na Nacionalnoj akademiji za menadžment u Kijevu

Objavljeno:

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odlučio je da smeni dosadašnjeg ministra odbrane Aleksija Reznikova i na njegovo mesto imenuje Rustema Umerova.

- Ove nedelje od parlamenta će biti zatraženo da usvoji tu kadrovsku odluku. Odlučio sam da smenim ministra odbrane Ukrajine. Aleksij Reznikov je prošao kroz ovih više od 550 dana rata u punom obimu. Verujem da su Ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati saradnje kako sa vojskom, tako i sa društvom u celini - rekao je Volodimir Zelenski, a prenosi agencija "Unian".

Umerov je rođen 19. aprila 1982. godine u Samarkandu, na teritoriji današnjeg Uzbekistana. Porodica mu je poreklom iz Alušte na Krimu i po nacionalnosti su Krimski Tatari, muslimanske veroispovesti.

Porodica mu proterana sa Krima

Porodica mu je 1944. godine proterana od strane sovjetskih vlasti sa Krima u Uzbekistan – čin koji je ukrajinski parlament 2015. proglasio genocidom nad Krimskim Tatarima.

Rustem Umerov je diplomirao i magistrirao ekonomiju i finansije na Nacionalnoj akademiji za menadžment u Kijevu.

Za poslanika je izabran u julu 2019. ispred partije Holos. Učestvovao je u izradi oko 100 zakona i kreirao je izjavu ukrajinskog parlamenta o nelegitimnosti ruske aneksije Krima.

Optužen da je špijunirao za SAD

Bio je prisutan i na mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine na samom početku rata, u martu 2022. godine. Prema navodima sajta "Meduza", Kremlj je optužio Umerova da je špijunirao za SAD i namerno odugovlačio pregovore u korist Ukrajine.

Nešto kasnije, 28. marta, je objavljeno da su Umerov, Roman Abramovič i još jedan poslanik nakon učešća na pregovorima razvili simptome koji podsećaju na trovanje. Trojica pregovarača odletela su u Istanbul da dobiju medicinsku pomoć, a Umerov je kasnije na Fejsbuku objavio da je dobro i zamolio ljude da „ne veruju neproverenim informacijama“.

Od septembra 2022. godine se nalazi na čelu Fonda državne imovine Ukrajine.

Bonus video:

02:03

AKO UKRAJINA OBJAVI PRAVE BROJKE, IZDAĆE IH NJIHOV NAROD! Zoronjić šokirao tvrdnjama: Vodi se velika propaganda unutar granica

(Espreso / Blic / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.