NAKON SLETANJA NA MESEC, USPELI SU I OVO: Istorijski DAN za OVU DRŽAVU (FOTO)
Idija sletela na Mesec, Foto: Printscreen/Twitter/ISRO

misija

NAKON SLETANJA NA MESEC, USPELI SU I OVO: Istorijski DAN za OVU DRŽAVU (FOTO)

Misija koja će sada proučavati najveće svemirske telo u našem sistemu nazvana je po Surji, hinduističkom bogu Sunca, takođe poznatom i kao Aditja

Objavljeno:

NAKON istorijske misije koja je uspela da sleti na Mesec, Indija je lansirala svoju prvu posmatračku misiju na Sunce.

Misija Aditja poletela je jutros sa lansirne rampe Sriharikota i krenula na put od 1,5 miliona kilometara od Zemlje, što je oko jedan odsto ukupne razdaljine od naše planete do Sunca.

Putovanje će trajati četiri meseca, saopštila je Indijska agencija za istraživanje svemira, koja je pre nekoliko dana uspešno izvela meko sletanje na Mesec sa misijom Čandrajan 3.

Mesec
Mesecfoto: Printscreen/Twitter/@isro

Misija koja će sada proučavati najveće svemirske telo u našem sistemu nazvana je po Surji, hinduističkom bogu Sunca, takođe poznatom i kao Aditja.

Letelica će se pozicionirati oko Lagranžove tačke 1.

Lagranžove tačke su lokacije u orbitalnoj konfiguraciji u kojima manji objekti mogu da budu nepokreti u odnosu na dva veća tela, jer se njihove gravitacione sile poništavaju.

Kada se Aditja „parkira“, moći će da kruži oko Sunca istom stopom kao i oko Zemlje, što će značiti da će letelici biti potrebno vrlo malo goriva da funkcioniše.

Lansiranje je pratilo nekoliko hiljada ljudi koji su se okupili na specijalnoj galeriji, a poletanje je takođe prenošeno i preko nacionalne televizije.

Bonus video:

06:13

Da li će razvoj satelitske tehnologije biti presudan u geopolitici sveta?

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.