AMERIČKI ULTIMATUM MOSKVI: Birajte već jednom, ili mi ili Asad i Iran!
Foto: Reuter/Kevin Lamarque

hladni odnosi

AMERIČKI ULTIMATUM MOSKVI: Birajte već jednom, ili mi ili Asad i Iran!

Trampov državni sekretar, koga su mediji pre imenovanja opisivali kao "ruskog čoveka", poručio je da je Asad izgubio legitimitet
Objavljeno: 15:02h

Američki šef diplomatije Reks Tilerson izdao je ultimatum Rusiji, pozivajući je da odabere stranu: ili SAD i njene saveznike, ili Siriju, Iran i Hezbolah, prenosi agencija AP.

Kako prenosi agencija, Tilerson je pred put u Moskvu rekao da "nije jasno da li je Rusija neozbiljno shvatila svoju obavezu da se iz Sirije ukolni hemijsko naoružanje ili je prosto bila nesposobna da to uradi".

IZNENAĐENJE Najveće svetske sile ODBILE nove sankcije Rusiji!

- Razlika i nije toliko bitna za one koji su sada mrtvi. Ono što je sada od ključnog značaja je da sada nikako ne dozvolimo da se sličan zločin ponovi -rekao je Tilerson.

Njegova izjava je stigla samo nekoliko minuta nakon što je iz Kremlja poručeno da su odnosi SAD i Rusije "najteži" od završetka Hladnog rata.

foto: AP / Evan Vucci

- Mi želimo da oslobodimo narod Sirije od patnje. Rusija može da bude deo te budućnosti i može da igra značajnu ulogu. Ili može da održi svoje savezništvo sa ovom grupom, ali mislimo da to dugoročno neće ići u korist ruskih interesa - kaže Tilerson.

Trampov državni sekretar, koga su mediji pre imenovanja opisivali kao "ruskog čoveka", poručio je da je Asad izgubio legitimitet.

- Svima je jasno da se vladavina porodice Asad bliži kraju. Pitanje je kako će se sve završiti i zato je pitanje tranzicije veoma važno za našu poziciju prema trajnosti i stabilnosti unutar ujedinjene Sirije - rekao je Tilerson, a prenosi "CBC njuz".

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.