TALIBANI UVELI JOŠ JEDNU ZABRANU ŽENAMA, EVO ŠTA SADA NE SMEJU DA RADE: Ispovest jedne devojke će vas DOTUĆI
Dubai, Foto: Profimedia

hrabre žene

TALIBANI UVELI JOŠ JEDNU ZABRANU ŽENAMA, EVO ŠTA SADA NE SMEJU DA RADE: Ispovest jedne devojke će vas DOTUĆI

Njihove nade su se brzo ugasile

Objavljeno:

Novinari BBC-ja razgovarali su sa studentkinjama koje su zaustavljene na aerodromu dok su pokušavale da odu za Dubai.

"Nakon što su talibani zatvorili univerzitete za žene, jedina mi je nada bila da dobijem stipendiju koja bi mi pomogla da studiram u inostranstvu", kaže 20-godišnja avganistanska studentkinja Natkai. Ime joj je promenjeno radi njene bezbednosti. Talibani su se žestoko obračunali sa ženama koje im se protive. Natkai kaže da je nastavila da uči i nadala se nastavku studija u inostranstvu, jer su su bile male šanse da pohađa univerzitet u svojoj domovini.

Biznismen, milijarder iz Emirata, šeik Kalaf Ahmad Al Habtur dodelio joj je stipendiju za studiranje na Univerzitetu u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Stipendije za Avganistanke objavljene su u decembru 2022. nakon što su talibani zabranili ženama da pohađaju univerzitet. BBC je saznao da je ukupno 100 Avganistanki dobilo ove stipendije. Pojedine avganistanske studentkinje koji žive u inostranstvu već su otputovale u Dubai.

U sredu, 23. avgusta, Natkai se oprostila od porodice i krenula na aerodrom.

1 / 3 Foto: Profimedia

Zabrana putovanja

Natkai je jedna od najmanje 60 devojaka kojima je na aerodromu saopšteno da ne mogu da odu. Na fotografijama u koje BBC imao uvid vide se devojke sa crnim maramama preko glava kako stoje pored prtljaga u stanju šoka i očaja. Talibani su zabranili ženama da putuju same i dozvoljavaju im da odu u inostranstvo samo sa muževima ili muškim saputnikom sa kojim su u srodstvu, kao što su brat, ujak ili otac, poznatiji kao mahram - muška pratnja. Ali ni to im nije pomoglo. "Tri devojke koje su imale mahram bile su u avionu, ali su im zvaničnici Ministarstva vrlina i zabrane poroka naredili da izađu iz letelice", kaže Natkai.

1 / 6 Foto: Profimedia

Ostale studentkinje su bili previše uplašene da bi razgovarale sa novinarima. Mladić koga ćemo nazvati Šams Ahmad (nije mu to pravo ime i prezime) otpratio je sestru na aerodrom i opisao šta im se desilo. "Posle zatvaranja univerziteta, stipendija je dala novu nadu mojoj sestri da će nastaviti studije. "Otišla je od kuće sa nadom i vratila se u suzama. Oduzeta su joj sva prava", kaže on. Dodaje da su pojedine devojke čak i pozajmile novac da plate vizu za muškog pratioca, ali su ipak zaustavljene. "Neke od ovih devojaka su bespomoćne i siromašne. Nemaju čak ni 400 avgana (pet evra) koliko Ministarstvo spoljnih poslova traži za potvrdu dokumenata".

Univerzitet u Dubaiju i Al Habtur potvrdili su da su devojke zaustavljene na aerodromu. Na društvenoj mreži Iks, Al Hatbur je objavio video poruku na engleskom u kojoj je kritikovao talibanske vlasti, rekavši da su muškarci i žene jednaki pod islamom. U videu je i izjava jedne od avganistanskih devojaka zaustavljenih na aerodromu. "Trenutno smo na aerodromu, ali nažalost, vlada nam ne dozvoljava da odemo u Dubai", kaže ona. "Ni oni koji imaju mahram ne puštaju. Ne znam šta da radim. Molim vas, pomozite nam."

Najnoviji potez talibana, koji su se vratili na vlast pre dve godine posle povlačenja Amerikanaca i zapadnih saveznika, izazvala je nezadovoljstvo aktivista za ljudska prava i diplomata. "Ovo je alarmantan korak koji prevazilazi dosadašnju okrutnost talibana koji uskraćuju pravo na obrazovanje devojkama i ženama", kaže Heder Bar iz organizacije Hjuman rajts voč. Bivša predstavnica omladine Ujedinjenih nacija iz Avganistana, Škula Zadran, objavila je poruku u kojoj poziva univerzitet da ne odustaje od devojaka.

1 / 2 Foto: Profimedia

Bonus video:

01:02

ZAVAHIRI UBIJEN JER JE PREKRŠEN SPORAZUM SA AMERIKANCIMA?! Stručnjaci otkrili koliko novca talibani imaju zamrznuto u SAD

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.