UČITELJICA TERALA DECU DA ŠAMARAJU DRUGA JER JE MUSLIMAN: Nezapamćeni UŽAS izazvao OGROMAN BES građana (VIDEO)
Nasilje u školi u Indiji, Foto: PrintScreen/ Index.hr

UŽAS

UČITELJICA TERALA DECU DA ŠAMARAJU DRUGA JER JE MUSLIMAN: Nezapamćeni UŽAS izazvao OGROMAN BES građana (VIDEO)

Skandalozan incident u Indiji zabeležen je kamerom

Objavljeno:

Policija u Indiji istražuje učiteljicu nakon što je snimak koji prikazuje kako potiče učenike da ošamare svog sedmogodišnjeg kolegu, koji je musliman, izazvao ogorčenje u zemlji. Incident se dogodio u okrugu Muzafarnagar u severnom delu države Utar Pradeš, a video prikazuje dečaka koji bojažljivo stoji pred svojim kolegama dok učiteljica poziva učenike da ga udare.

Dečak plače dok mu se kolege izmenjuju u udaranju, a učiteljica im govori da to učine "pravilno". Čuje se muškarac kako se smije dok dečak jeca, a deca ga nastavljaju udarati.

Načelnik policije Muzafarnagara Satianaraian Prajapat rekao je da je učiteljica naredila učenicima da udare dečaka "zato što nije zapamtio tablicu množenja". Učiteljica je također spomenula dečakovu religiju, rekao je Prajapat. "Učiteljica je izjavila: 'Kada majke mohamedanskih (onih koji slede islam) učenika ne obraćaju pažnju na učenje svoje dece, ona znaju sve manje'", rekao je.

Policija u okrugu podnela je prijavu protiv učiteljice i istraga je u toku. Učiteljica još nije formalno optužena. Okružne vlasti su takođe naredile zatvaranje škole.

Bes u Indiji zbog diskriminacije muslimana

Incident je izazvao ogorčenje i uznemirenost u Indiji sa 1,4 milijarde stanovnika, gde su hinduističke nacionalističke politike vladajuće stranke Bharatija Janata Parti (BJP) produbile napetosti i stvorile ono što organizacije za borbu za ljudska prava i kritičari vlade nazivaju atmosferom straha i otuđenja među manjinskim skupinama.

Istaknuti opozicioni političar Rahul Gandi optužio je učiteljicu da "seje otrov diskriminacije u umove nevine djece". Pišući na Twitteru, sada poznatom kao X, rekao je: "Pretvaranje svetog mesta poput škole u pijacu mržnje - to je najgore što učitelj može učiniti svojoj zemlji."

"BJP je proširio gorivo mržnje i zapalio svaki kutak Indije"

Gandi je također optužio BJP za promovisanje verske netolerancije. "Ovo je isto ono gorivo mržnje koje je proširio BJP te zapalio svaki kutak Indije", napisao je Gandi pa dodao: "Deca su budućnost Indije - ne mrzite ih, svi zajedno moramo učiti ljubav."

Učiteljica nasilnik
Učiteljica nasilnikfoto: PrintScreen/ Index.hr

Iako BJP nije odgovorio na Gandhijeve komentare, dugo je tvrdio da ne diskriminiše manjine i da "sve svoje građane tretira jednako". Tokom poseta Sjedinjenim Državama u junu premijer Narendra Modi rekao je novinarima da u Indiji "apsolutno nema mjesta" za diskriminaciju.

Indijski zakon nema zakonsku definiciju telesnog kažnjavanja dece, ali fizičko kažnjavanje i mentalno zlostavljanje dece zabranjeni su prema Zakonu o pravu dece na besplatno i obavezno obrazovanje.

Učiteljica tvrdila da je kažnjavanje tražio otac učenika

Učiteljica je navodno tvrdila da je otac sedmogodišnjaka zatražio da ga kazni, dodajući da to nije mogla učiniti jer je invalid pa je rekla drugim učenicima da ga disciplinuju. "Njegov otac doveo je dete i rekao da ga ispravi. Budući da ne mogu ustati, mislila sam da ću jedno ili dvoje dece naterati da ga udare", rekla je.

Nasilje u školi
Nasilje u školifoto: PrintScreen/ Index.hr

Incident se dogodio u vreme povećanih napetosti u zemlji, dok popularne, ali sporne politike BJP-a dobivaju zamah. Studija ekonomiste Dipankara Basua zabeležila je porast od 786% zločina iz mržnje prema svim manjinama između 2014. i 2018. godine, nakon pobede BJP-a na izborima.

Utar Pradeš, gde se dogodio incident, najveća je država Indije s oko 200 miliona stanovnika. Ima religijski raznoliko stanovništvo, pri čemu je oko 20% stanovnika muslimana. Međutim, to je i dalje jedna od najpolariziranijih država u Indiji.

Političkog čelnika te države, hinduističkog redovnika koji je postao političar BJP-a Jogija Aditjanatha kritikuju zbog antimuslimanske retorike i politika koje favoriziraju hinduiste, a država je donela zakone koje kritičari smatraju utemeljenima na Hindutvi - ideološkoj osnovi hinduističkog nacionalizma.

Bonus video:

02:11

INDIJA ZABRANILA IZVOZ PIRINČA! Koliko će NOVA KRIZA pogoditi Srbiju? Stručnjak objašnjava: OVE države će najviše osetiti probleme

(Espreso/ Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.