ISPOVEST MAJKE ČIJA SE ĆERKA OTROVALA: Pazite, ova biljka može biti i u vašem dvorištu
Šestogodišnja devojčica koja se otrovala biljkom, Foto: Facebook/Chavana Neuweg

OPASNOST

ISPOVEST MAJKE ČIJA SE ĆERKA OTROVALA: Pazite, ova biljka može biti i u vašem dvorištu

Ona je apelovala na roditelje da budu izuzetno pažljivi da bi izbegli reakcije poput one koju je doživjela njena ćerka

Objavljeno:

Šavana Noiveg, majka šestogodišnje ćerke koja se otrovala biljkom iz njihove bašte, podelila je svoje iskustvo, kao upozorenje za sve roditelje.

Ona je apelovala na roditelje da budu izuzetno pažljivi da bi izbegli reakcije poput one koju je doživjela njena ćerka.

Naime, sve je počelo kada je primetila osip na licu svoje ćerke. Uzbrzo su joj otekli oko, uho i celo lice, a onda se pojačavao osip s mehurićima. Počela je da ima problem sa disanjem, postajala je nevoljna, prenosi "Mirror.co.uk".

- Ovo je verovatno najvažniji post koji ću ikada napisati. Ne mogu dopustiti da prođe nijedan trenutak bez upozorenja drugim porodicama kako bi bili obavešteni. Ovo je posebno bitno jer bi to moglo spasti život mog deteta i svakako će i vama doneti korist ili barem malo informacija. Stoga vas ljubazno molim da pažljivo pročitate ovo i ozbiljno shvatite. Doslovno se molim za sigurnost svog deteta - napisala je ova majka.

Devojčica je imala snažnu alergijsku reakciju na ubode insekata, pčela i kontakt s određenim biljkama. Osipi na telu nisu bili retki, te su roditelji koristili uobičajene metode lečenja poput antihistaminika, hladnih obloga...

Međutim, osip se širio i počeo je poprimati ozbiljnije dimenzije.

Do jutra su njene oči, uho i celo lice bili natečeni i prekriveni osipom s mehurićima. Respiratorne poteškoće su eskalirale, a ona je delovala pospano i iscrpljeno.

Majka kaže da su je odveli doktoru, gde je dijagnostikovano trovanje.

- U to vrijeme nismo bili sigurni gde je i kako mogla doći u dodir s otrovom. Tokom dana se osip širo, a lice joj je ostalo izuzetno natečeno. Nije mogla normalno govoriti, a gotovo celi dan je provela u snu - priča majka i dodaje:

- Odlučili smo pretražiti naše imanje kako bismo otkrili uzrok tako jake reakcije. I pronašli smo je. I bili smo zaprepašteni. Naše imanje (kao i sva susedna imanja) bilo je prekriveno mnogobrojnim izuzetno opasnim biljkama poznatim kao otrovna kukuta. Nakon brze pretrage koja se pretvorila u sate istraživanja saznali smo čime se suočavamo - bilo je gore nego što smo mogli pretpostaviti - priča.

Devojčica je dodirnula ovu biljku, progutala deo nje i razvila reakcija na otrov i bila je u kritičnom stanju.

Ova biljka se smatra smrtonosnom i jednom od najgorih u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako izgleda bezopasno kao običan korov, može narasti i do tri metra. Često se nalazi uz reke, železničke pruge i kanale. Bitno je napomenuti da nije dopušteno samostalno uklanjati već je potrebno prijaviti njeno prisustvo nadležnima.

Takođe, ne bi je trebalo spaljivati jer bi to moglo raspršiti otrove po vazduhu.

Simptomi trovanja uključuju:

drhtanje

osećaj pečenja probavnom traktu

pojačano lučenje pljuvačke

proširene zenice

bol u mišićima

slabost mišića ili čak paralizu

promenu pulsa

gubitak govora

nesvestice.

Na bilo koji od znakova potrebno se obratiti lekaru.

Svi delovi biljke su otrovni. Prepoznatljiva je po belim cvetovima u grozdovima i ljubičastim tačkama na stabljici.

Bonus video:

01:25

NJIMA NAJVIŠE ODGOVARA PRIGOŽINOVA SMRT Ignjatović izneo šokantne tvrdnje: Vagner je napravio čudo, IZGUBILI SU UTICAJ U AFRICI

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.