Ukida se uredba, sistem već pukao: Gužve na šengenskim granicama nepodnošljive!
Foto: Reuters

slovencima prekipelo

Ukida se uredba, sistem već pukao: Gužve na šengenskim granicama nepodnošljive!

Uvođenje sistematskih kontrola na spoljnim granicama šengenske zone od petka stvara ogromne zastoje na prelazima između Hrvatske i Slovenije, što je glavna tranzitna ruta za turiste na Balkanu
Objavljeno: 12:48h

Dan nakon stupanja na snagu Uredbe Evropskog parlamenta o sistemskoj kontroli granica u šengen zoni, komesar EU za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, privremeno je obustavio njenu primenu zbog ogromnih gužvi na granicama.

Kako su prenele agencije, Avramopulos je takvu odluku doneo nakon što je upoznat sa problemima koji su uticali na protok saobraćaja.

- Dogovoreno je da se privremeno derogira primena navedene Uredbe za granične prelaze na unutrašnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije - saopšteno je iz Direkcije policije.

Nova šengenska pravila: Stroža kontrola na granicama EU!

Inače, Uredba EP je na snagu stupila juče, a njome su bile uvedene sistemske provere na unutrašnjoj granici Evropske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

foto: Reuters

Uvođenje sistematskih kontrola na spoljnim granicama šengenske zone od petka stvara ogromne zastoje na prelazima između Hrvatske i Slovenije, što je glavna tranzitna ruta za turiste na Balkanu.

Na nekim graničnim prelazima se čekalo i po sat vremena, a slovenački premijer Mirko Cerar rekao je juče da su gužve nepodnošljive.

- Sprovođenje direktive EU na granici sa Hrvatskom stvorilo je potpuno neizdržljive uslove poslednjih dana - ocenio je Cerar u Tviter poruci.

foto: Reuters

Slovenački premijer je rekao da je juče razgovarao sa svojim hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićemi i da su se složili da je ta situacija "neprihvatljiva".

- Slovenija i Hrvatska pripremiće predloge Evropskoj komisiji da se na adekvatan način modifikuje taj režim što je pre moguće - rekao je Cerar.

Evropska komisija je predložila te mere posle napada u Parizu 13. novembra 2015. i stupile su na snagu u petak. Njihova meta su "strani borci" koji idu u Irak ili Siriju ili se odatle vraćaju.

foto: Reuters

Prema novim propisima predviđa se provera baze podataka za svaku osobu koja prelazi šengenski prostor.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.